Det er surt at få ødelagt ferien af en omgang alvorlig ’turistmave’ eller et brækket ben. Fra den 1. august bliver det ekstra surt, når det gule sygesikringsbevis skiftes ud med et blåt EU-kort. Få gode råd om, hvordan du sikrer dig bedst muligt og undgår at komme hjem fra rejsen med en kæmpe hospitalsregning.

Ude godt, men hjemme bedst – i hvert fald hvis du bliver syg eller kommer til skade. Når det nye blå sygesikringskort erstatter det velkendte gule fra 1. august 2014, er du nemlig ikke længere dækket af den offentlige sygesikring, hvis uheldet er ude under en rejse i Europa. I stedet ligestilles du med borgerne i det land, du rejser i. Og det kan blive dyrt.

Log ind på BT PLUS og læse hele pakken. 1. måneds abonnement er gratis


Det er surt at få ødelagt ferien af en omgang alvorlig ’turistmave’ eller et brækket ben. Ekstra surt bliver det fra 1. august, når det gule sygesikringsbevis skiftes ud med et blåt EU-kort. Få gode råd om, hvordan du sikrer dig bedst muligt og undgår at komme hjem fra rejsen med en kæmpe hospitalsregning.

Ude godt, men hjemme bedst – i hvert fald hvis du bliver syg eller kommer til skade. Når det nye blå sygesikringskort erstatter det velkendte gule fra 1. august 2014, er du nemlig ikke længere dækket af den offentlige sygesikring, hvis uheldet er ude under en rejse i Europa. I stedet ligestilles du med borgerne i det land, du rejser i. Og det kan blive dyrt.

I nogle EU-lande løber egenbetalingen op i 30-40 pct. for behandlinger. Brækker du f.eks. benet eller får en maveforgiftning i Belgien eller Frankrig, kan det koste dig mange tusinde kroner.

Samtidig er behandling på private hospitaler og klinikker ikke dækket af det nye blå kort, ligesom du i nogle lande selv skal betale for ambulancekørsel. Der er heller ingen dansk alarmcentral at ringe til for at få hjælp.

Lang leveringstid

Med andre ord er du dårligere stillet med det nye blå kort. Alligevel er det en god idé at bestille det hurtigst muligt, for uden er du kun dækket, hvis du har en privat rejseforsikring. Det kan tage op til tre uger. Og der er ekstra tryk på i øjeblikket, da omkring 3,4 mio. danskere stadig mangler at få kortet.

- Det blå kort er gratis, så det er bare med at få det gjort. For rejser du uden, risikerer du at ende med hele regningen selv, advarer Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet.

Han anbefaler desuden, at man supplerer med en privat rejseforsikring afhængigt af ens behov. Hvad der er bedst for den enkelte, er dog vanskeligt at rådgive om.

- Der er alle mulige forsikringsselskaber, der har hver sit bud på, hvordan en forsikring skal skrues sammen. Og der skal man være opmærksom på de mange forskelle, som de private forsikringer indeholder, siger vicedirektøren.

Europæiske ERV har eksempelvis lanceret en ny rejseforsikring henvendt særligt til de omkring 9 pct. af danskerne – svarende til godt en halv million – der rejser uden anden dækning end det gule kort. Den hedder Gul Dækning og betyder, at man for knap 100 kr. om året er dækket på stort set samme måde, som man var med det gule kort.

Forventer store regninger

Andre selskaber har i stedet for nye produkter valgt bare at udvide deres eksisterende rejseforsikringer, så kunderne også er dækket af de ting, som ellers falder bort fra 1. august. Det gælder f.eks. Gouda Rejseforsikring.

- Vi forventer at se en masse sager efter sommerferien, hvor danskerne ender med store regninger, fordi de troede, at de var fuldt dækkede af deres forsikring. Selvom man fjernede hjemtransport i forbindelse med sygdom fra det gule kort i 2008, oplever vi f.eks. stadig en masse kunder, der tror, at det bliver betalt af den offentlige rejsesygesikring. Derfor har vi valgt at justere vores forsikring i Europa, så vores kunder ikke kommer i klemme, hvis de f.eks. havner på et privathospital uden at være klar over det, siger salgs- og marketingchef Camilla Kjær.

Hun forventer, at den nye tilpasning giver en prisstigning på årsrejseforsikringen på knap 25 pct.

Også Codan, der kun sælger rejseforsikringer som en del af en indboforsikring, har udvidet sin Europa-dækning, oplyser produktchef Pernille Dahl.

- Vores kunder kommer ikke til at mærke nogen forskel, og de vil fortsat være dækket uden yderligere omkostninger i resten af 2014, til vi har haft lejlighed til at vurdere udviklingen. Det eneste, vi forlanger, er, at man husker at tage det blå kort med ved rejser i Europa, siger hun.

Taget på sengen

Hos Europæiske ERV har man oplevet en stigning på 30 pct. på salg af privatprodukter i juni 2014 i forhold til året før, mens de to andre selskaber endnu ikke har oplevet et decideret boom i salget af rejseforsikringer. Men interessen er stigende, og de bliver bestormet med henvendelser fra kunder og borgere, der gerne vil vide, hvad det nye blå kort kommer til at betyde for dem. Særligt de meget forskellige regler fra land til land skaber forvirring og usikkerhed, fortæller Dan Kjølhede Laursen, salgs- og marketingdirektør i Europæiske ERV.

- Vi bliver taget lidt på sengen med vores danskhed, hvor vi er vant til, at lægehjælp er gratis. Pludselig er vi ikke danskere, men EU-borgere, der skal tage stilling til, hvordan man er dækket i de forskellige lande. Det bliver en stor udfordring for mange at sætte sig ind i og ikke mindst at klare sig selv, hvis uheldet er ude, siger han.

Europæiske har et mål om at få solgt den nye ’Gul Dækning’ til omkring 30 pct. af dem, der normalt rejser uden forsikring, men ’forventer ikke, at det bliver en kassesucces’.

Gouda satser ligeledes på at kapre nogle nye kunder.

- Jeg kunne godt forestille mig, at nogle af dem, der tidligere har rejst rundt i Europa kun med det gule kort, nu bliver opmærksomme på, at de måske bør have en forsikring. Så det vil undre mig, hvis det ikke skaber et øget behov for flere forsikringer hos danskerne, siger Camilla Kjær.