Rejseselskaber og turister skal handle, hvis de har mistanke om, at børn bliver misbrugt, mener Red Barnet. Tag fat i din rejse­arrangør, hvis du ser noget mistænkeligt, op­fordrer brancheforening.

Hvis du ser en dansk gæst i baren på dit hotel i Thailand sidde sammen med en ung dreng eller pige, hvorefter de forsvinder sammen, så skal du reagere. Så klart lyder budskabet fra psykolog hos Red Barnet, Kuno Sørensen.

Opfodringen kommer, efter at den globale organisation Ecpat, der arbejder for børns beskyttelse, i en ny rapport har dokumenteret, at flere børn end nogensinde bliver seksuelt misbrugt af turister og andre rejsende.

»Hvis du ser tegn på, at en dansker kan være børnemisbruger, så er det ikke urimeligt at forsøge at tage et billede af vedkommende eller forsøge at få deres navn, så man kan melde det til politiet. Stol på din mavefornemmelse, hvis den siger dig, at en andens adfærd er forkert,« siger Kuno Sørensen, der efterspørger, at myndighederne sørger for mere oplysning til danske rejsende om sexturisme, så de kan være med til at stoppe børnemisbrug.

Politiet har både en hotline og en hjemmeside, hvor man kan anmelde danskere, hvis man mistænker dem for at udnytte børn seksuelt. Siden 2006 har det nemlig været strafbart for danskere at have sex med en mindreårig i udlandet - også selv om det er lovligt i det pågældende land.

»Faktum er, at uanset om man rejser i Thailand, Kenya eller Brasilien, så skal man respektere den seksuelle lavalder,« forklarer Kuno Sørensen, der også mener, at rejsebranchen burde tage mere ansvar for at stoppe sexturisme.

»Hos Red Barnet ville vi ønske, at danske rejsebureauer udviste nultolerance overfor sexturisme og gjorde deres gæster opmærksom på, at de for eksempel ikke vil samarbejde med hoteller, hvor børneprostituerede færdes,« siger psykologen og kritiserer bl.a. Danmarks Rejsebureau Forening for at have nedtonet sit fokus på børnesexturisme siden 2007, hvor foreningen stod bag oplysningskampagnen ‘Stop Sexturisme’.

Det billede genkender afdelingschef i Danmarks Rejsebureau Forening, Jakob Hahn, ikke.

»At bekæmpe udnyttelse af børn er en del af vores bæredygtighedsprogram og etiske regelsæt, som vores medlemmer skal leve op til. Og vi har i det hele taget fået større fokus på socialt ansvar,« siger han.

»Det er rigtigt, at vi ikke har relanceret ‘stop sexturisme’-kampagnen, men det fokus er nu implementeret i vores etiske retningslinjer og vores bæredygtighedscertificeringer,« fortsætter Jakob Hahn og understreger, at Danmarks Rejsebureau Forening tager kraftigt afstand fra sexturisme, misbrug af børn og rejsebureauer, der bidrager til den industri og er i dialog med medlemmer, der arrangerer rejser til lande, hvor risikoen er særlig høj.

Ligesom Red Barnet opfordrer han danske turister til at lade konfliktskyheden blive hjemme og tage fat i rejsearrangører eller dansk politi, hvis man observerer mistænkelig adfærd.