Du kan stadig nå på ski i vinterferien uden at skulle betale en herregård for det. Vi har samlet de bedste tricks, så du kan komme på pisterne, uden dit dankort bliver slidt op

Skiferie er dyrt. Men med den rette viden kan du faktisk komme afsted til fornuftige priser. Det kræver blot nogle små justeringer i måden, du bestiller og holder skiferien på – så er der gode kontanter at spare.


Du kan stadig nå på ski i vinterferien uden at skulle betale en herregård for det. Vi har samlet de bedste tricks, så du kan komme på pisterne, uden dit dankort bliver slidt op

Skiferie er dyrt. Men med den rette viden kan du faktisk komme afsted til fornuftige priser. Det kræver blot nogle små justeringer i måden, du bestiller og holder skiferien på – så er der gode kontanter at spare.

Det vurderer formanden for Danmarks Skiforbund, Kenneth Bøggild, som kender det europæiske skimiljø indgående. Han forklarer, at mange danskere er meget traditionsbundne, når det gælder valget af skidestinationer. Og det er en dårlig idé, for det koster dyrt i længden.

»Danskerne forbinder ikke skiferie med aktiviteter, som man kan kaste ind i hverdagen. De ser det som ferietid, og derfor tager de afsted til jul, i vinterferien og i påsken. Det har danskerdestinationerne i udlandet opdaget, så derfor skruer de op for prisen for danskerne i ferieperioderne,« forklarer Kim Bøggild.

Det betyder en væsentlig overpris for en vare, som ellers er en standardvare i andre lande. Det kan derfor være en fordel, at man kigger efter destinationer, som ikke har danske traditioner – især i uge 7 og 8, forklarer en anden af landets største skieksperter.

»Der er masser af steder, man kan tage hen. Hvis man undgår top-10-stederne, kan man være sikker på, at det er et sted, hvor der ikke er skruet op for priserne,« siger Rasmus Skov, der er indehaver af Danmarks største ski-site om ski og skiferier, skisport.dk, og han får opbakning af Kenneth Bøggild.

»I Østrig er der 2.000 skiområder, og nogle af dem er store. Men der er også nogle, som vi ikke kender noget til f.eks. i det sydligste Tyrol og Albach, og der får du bare bedre priser, fordi de ikke regner med skitrængende danskere,« fastslår han.

Brug hverdagene

En anden måde at spare penge på er at tage korte ture på tre eller fire dage, hvor du kører selv - og evt. med andre. Som eksempler nævner Kenneth Bøggild Branäs, der mange år i træk er kåret som det mest skivenlige område for børnefamilier. Sunne i Sverige er lidt småt, men passer godt til tre dage på ski, og Ulricehamn, ligeledes i Sverige, er en god alpin destination i få dage. Vemdalen og Isaberg er også muligheder.

Hvis turen skal sydover, er Zillertal i Østrig en mulighed. Her er fordelen, at området ligger tæt ved motorvejen, og at der blot er ca. 1.000 km. fra grænsen til Tyskland – en tur på ca. 10 timer. Her skal man dog ikke tage til i uge 7 og 8, hvor tyskerne også har vinterferie. Her nævner han Albachtal som en mulighed, for her er priserne skruet helt i bund.

»Jeg har aldrig været et sted, som var så billigt at være i Østrig, og det er også lige om hjørnet fra Danmark med omkring 1.000 km. i bil,« siger Kim Bøggild.

Rasmus Skov er dog ikke i tvivl om, hvordan man for alvor kan spare penge.

»Det handler om research og om at kunne kigge efter alternativer. Hvis man er ude nu her i sidste øjeblik for at se efter ferier i uge 7 eller 8, kan man også falde over nogle gode tilbud. Nøgleordet er fleksibilitet. Du kan ikke regne med den perfekte pakke, når du ser efter afbudsrejser. Så kan man komme langt, for der er altid nogle, der har noget ledigt,« vurderer Rasmus Skov.

Sverige

+ Det er billigt, der er kort transporttid i egen bil og et højt serviceniveau. Og så er det godt til børnefamilier med stor snesikkerhed.

Områderne er ikke så store, og der er mange på løjperne i weekenden

Norge

+ Stor snesikkerhed og velpræparerede pister. Der er også gode hytteforhold – et fornuftigt sted at introducere børn til skiløb.

Meget højt prisniveau hele vejen rundt, serviceniveau ikke altid helt i top, områder ikke så store, risiko for kødannelser.

Østrig

+ Godt rejseland med stor skisturisme. Store, velfungerende og opdaterede skiområder med god mad. Skimæssigt i top.

Mange mennesker og pisterne er ikke altid gode sidst på dagen. Og så er det smådyrt - og meget dyrt i ’danskeruger’.

Frankrig

+ Skiløb, når det er allerbedst. Hele byer, der kun er bygget til skiløb. Stor snesikkerhed.

Her er mange mennesker og det kan virke som turistmaskine. Dyrt, hvis man ikke bor mange sammen. Dyre liftkort.

Italien

+ Komfortabelt og gode områder, hvor der er mulighed for at leve det gode liv til færre penge. hvis man vælger rigtige områder. Der er store, brede pister.

Lang køretur og høje grundomkostninger. Man bor oftest i områder, hvor man skal fragtes til skiområderne.

Schweiz

+ Skimæssigt helt i top. Minder meget om Frankrigs positive sider. Der er også højt serviceniveau.

Det må bare siges: Det er ekstremt dyrt, så det er ikke et mål for den prisbevidste.

Polen

+ Har investeret i store sneanlæg, priserne er lave, og der er kort transporttid.

Det er primært små områder, der ikke er snesikre. Det er heller ikke specielt moderne alle steder. Og så er der sprogbarrieren.

Tjekkiet

+ Landet har en lang skitradition, der er høje bjerge og rigtig fornuftige priser.

Der er ingen snegaranti, og transporttiden er lang. Og så kan sprogbarrieren også være en ulempe. Også små skiområder.

Bulgarien

+ Lang skitradition, stigende kvalitet på skisteder, billige priser og gode områder.

Ikke de nyeste anlæg, og sprogbarrieren kan vise sig at være en udfordring. Der er også lang transporttid.

Kroatien

+ Lang tradition for ski med dygtige instruktører.

Skiområderne er delvis ramt af klimaforandringer, og samtidig er det prismæssigt ved at være på niveau med resten af Europa.