Er man blandt de danskere, som i dag har modtaget den kedelige nyhed fra Airnavia, at ens London-tur er blevet aflyst, skal man ikke fortvivle. Der er nemlig råd for, hvordan man bør forholde sig, så man kan komme af sted på sin tur alligevel.

Sådan er beskeden fra Lars Arent, som er leder af Forbruger Europa, der er en del af Konkurrence- og forbrugerstyrelsen.

Han er ikke vidende om, hvad Airnavia har gjort for at sikre sig imod den ærgerlige situation, som mange danskere er havnet i, men oplyser, at løsningen for forbrugeren i udgangspunktet er ret klar.

»Hvis der er indgået en aftale om, at et selskab skal få én fra A til B, så skal det holde den. Kan det ikke det, kan man meget vel have ret til erstatning eller kompensation.«

Det nordjyske firma Airnavia satte i november 1.000 flybilletter til salg fra Aalborg Lufthavn til London for 49 kroner. I dag har alle kunderne dog modtaget beskeden om, at afgangene er aflyst, da der har været for få kunder til flyafgangene.

De 1.000 kunder står nu til at få refunderet billetten, men beskeden har alligevel gjort mange kundernes vrede, da de står til at miste penge på ikke-refunderbare hotelværelser. Dertil er flyafgange til London med andre selskaber i samme tidsrum dyrere, hvilket medfører uforudsete udgifter.

Tag ikke imod pengene med det samme

Lars Arent fortæller, at man som kunde i en situation som denne, ikke skal tage imod refunderingen i første omgang. Man vil normalt kunne anmode selskabet om, at finde en anden afgang inden for samme tidsrum som den, man oprindeligt blev stillet i udsigt.

Nægter selskabet, må man som forbruger gå ad en anden og mere besværlig vej:

»Hvis de ikke går med til, at skaffe én en afgang med et andet flyselskab, som man er tilfreds med, så vil det gode råd være, at tage imod pengene i protest. Det vil sige, at man straks gør opmærksom på, at man kun tager imod pengene, fordi selskabet ikke kan flyve eller om-booke én, og at man vil stille krav om at få dækket den eventuelle merudgift, der kan være ved at bestille en billet i samme tidrum hos en anden forhandler.«

Lars Arent anbefaler, at man tager kontakt til Airnavia hurtigst muligt via mail, så man har sin henvendelse på skrift. Det kan dog være en god idé at tage telefonisk kontakt derudover.

Han understreger desuden, at man som forbruger har pligt til at begrænse sine udgifter.

»Man kan ikke flyve første klasse og drikke champagne, for så at kræve differencen udbetalt. Man skal finde den billigst mulige afgang, som matcher ens behov.«

Det betyder også, at man har pligt til at aflyse sit hotelophold, hvis det kan gøres uden omkostninger, for at begrænse det økonomiske tab.

Kan man ikke refundere sine penge fra et hotelophold eller om-booke uden ekstra omkostninger, har man et erstatningskrav.

Det er vigtigt, at man sørger for at gemme al dokumentation for ekstra udgifter, som man senere hen kan forelægge Airnavia.

Det skal man gøre som forbruger:

1. Man retter henvendelse om, at man ønsker, at de ombooker en til en afgang i samme tidsrum som oprindeligt frem for at få pengene retur så hurtigt som muligt.

2. Kan det ikke lade sig gøre, skal man gøre selskabet opmærksom på, at man tager imod pengene i protest med det krav om, at de senere hen kompenserer eventuelle merudgifter – forudsat at man som kunde gør, hvad man kan for at minimere det økonomiske tab for selskabet.

3. Selskabet har i udgangspunktet et par dage til at reagere på denne besked. Man skal ikke nødvendigvis forvente et svar, samme dag man retter henvendelse, men omvendt er det ikke rimeligt at afvente svar i mere end tre dage, da man som kunde er nødt til at handle, hvis man skal af sted til så billig en pris som muligt.

4. Dokumentér alle udgifter, og præsenter dem for selskabet så hurtigt som muligt efterfølgende. Nægter selskabet at kompensere ens merudgifter må man gå videre med sin sag til Trafikstyrelsen.

Lars Arent henviser alle til at besøge Forbruger Europas hjemmeside flyregler.dk, hvor man kan få mere information om ens rettigheder som passager.