Her er så storslået og samtidig hyggeligt, at man ikke fatter, at Ida fra »Krøniken« absolut ville væk herfra.

Det begynder med en ordentlig blæser. Men hvem havde ventet andet her ved Vesterhavet? Øjnene knibes i, og luften snuppes i afmålte bidder. Når man kommer fra storbyens stenbro, skal lungerne lige vænnes til den heftige aircondition.

Efter nogle minutter er der mere kontrol over øjne og åndedræt. Bølger, sand, klitter og hav så langt øjet rækker. Wow, et kig op langs kysten afslører det lækreste bløde, pastelfarvede lys. Det må være det, Krøyer, Ancher og de andre Skagensmalere blev betaget af.

Vi er ellers ikke helt oppe nordpå, vi er ud for Ringkøbing Fjord ved Lyngvigs gamle fyrtårn. 57 meter til toppen, omsat til 228 trin. Fyrtårnet blev bygget i 1906 efter en tragisk stranding med 24 omkomne søfolk nogle år tidligere.

Nedenfor er der en lille udstilling om badehotellernes historie; fra toppen af det nedlagte fyrtårn er der Vesterhavsudsigt for alle pengene.

Vesterhavskaffe

Den samme udsigt med et twist får vi lidt længere nordpå ved Vestkystens Gårdbutik på Krogensgaard.

Dorthe Fjord Tarbensen viser vej gennem klitlandskabet med indbagte luksussommerhuse ned til stranden. Vi kigger indenfor i en gammel tysk betonklods. Flot natur, grim og tankevækkende bunker.

Inde i den kaffeduftende butik fortæller Dorthe om familiens bestræbelser på at sælge fødevareprodukter af en høj, gerne økologisk, kvalitet. De sælger deres eget oksekød af en velplejet blandingsrace, der får tid til at vokse på store enge bag klitterne, lam fra Vardeegnen med græsning på jord, der aldrig har været dyrket, økologiske specialoste fra Thise, honning, Vesterhavskaffe og mange andre lækkerier.

Vesterhavskaffen er en gammel lokal blanding fra 1905. Den passer til det utæmmelige Vesterhav og det lokale vand på klitten, som de selv siger.

Pynteligt vindue i fiskerhytte på havnen i Ringkøbing.
Pynteligt vindue i fiskerhytte på havnen i Ringkøbing. Foto: Johnni Balslev
Vis mere

Vestjyllands hovedstad

Nu går turen videre til Vestjyllands lille hovedstad. Med sine 9.000 indbyggere er Ringkøbing ikke en af landets største købstæder. Til gengæld en af de ældste. Den fik købstadsstatus allerede i 1443. Siden blev Ringkøbing et handels- og administrativt centrum for en stor del af Vestjylland.

Bykernen er velbevaret og harmonisk med sine lave murstenshuse med røde tegltage og hvide vinduesrammer. En nationalromantisk stil, der blev udbredt i Ringkøbing af arkitekten Ulrik Plesner. Han tegnede også mange bygninger i andre dele af landet, bla. havnemesterboligen i Skagen og Gammel Torv 8-10 i København.

Østergade er et typisk eksempel. Selv det lokale værtshus »Æ øl stouw« i nr 2 har til huse i en flot rød murstensbygning. Længere nede i nr 16 havde Ida fra TV-serien »Krøniken« sit barndomshjem.

En tur omkring torvet med Hotel Ringkøbing fra ca. år 1600, specialforretninger og havnen med caféer, fiskerhuse, lystbåde og Vestas giver et billede af en lille, men meget levende handelsby i bunden af Ringkøbing Fjord.

Henning Svoldgaard Nielsen er en af de ni grundlæggere af den roste Stauning Whisky.
Henning Svoldgaard Nielsen er en af de ni grundlæggere af den roste Stauning Whisky. Foto: Johnni Balslev
Vis mere

Gyldne dråber

»Stauning eller kaos!« ligger lige for, når man har byen Stauning som mål syd for Ringkøbing.

Og det kan godt blive kaotisk, hvis man tager for sig af retterne på gården, der er hjemsted for Stauning Whisky, hvis historie er, at ni gutter fra en whiskyklub finder sammen for at starte egen produktion i 2005; de fem af dem er i familie, men der er hverken bryggere eller mejerister blandt dem.

Henning Svoldgaard Nielsen, tidligere kok og tjener, tager sig af vores indføring i dansk whiskyproduktion.

- Det tog os 1 1/2 år at renovere gården. De første dråber kom dog ud i et lille lokale i Stauning i 2006. Så gik der tre år med lagring, inden den første whisky kunne tappes af de store egetræstønder, fortæller han.

Vi kunne konstatere, at de tre forskellige whiskyer i vores prøvesæt smagte godt. Men heldigvis også forskelligt: »Peated« er tørverøget, »Traditional« smagte glimrende, men min favorit var klart »Young Rye«. Blød, rund og lidt anderledes.

Måske ligger det i, at vi herhjemme har et stort kendskab til at håndtere rugen, mens man ude verden næsten ikke bruger rug men byg til whiskybrygning.

Stauning Whisky har allerede vundet udmærkelser i udlandet, og restaurant Noma har den på menuen. Priserne starter ved 500 kr for en halv liter. Men de er jo også håndbrygget med omhu.

På vej ud ad døren stopper en af deltagerne i rundvisningen op:

- Hvor længe skal man egentlig være ledig for at få en praktikplads her?

Der er 53 meter og 228 trin til toppen af Lyngvig Fyr lidt nord for Hvide Sande.
Der er 53 meter og 228 trin til toppen af Lyngvig Fyr lidt nord for Hvide Sande. Foto: Johnni Balslev
Vis mere