De fascinerende havdyr, en gul miniubåd og kæmpestore hvalskeletter taler til alle eventyrlystne børn og voksne på det Oceanografiske Museum i Monaco

På et stejlt klippefremspring over Middelhavet i Monaco troner en imposant bygning, der ser ud som om, den er vokset direkte op af undergrunden.

Læs også: Farverigt dyk i Filippinerne

Indenfor hænger der lamper formet som søpindsvin og blæksprutter, og gulvene er dekoreret med mosaikker af kæmpekrabber og havmonstre. Det er miniaturestaten Monacos Oceanografiske Museum, som siden den videnskabslystne Fyrst Albert I af Monaco i 1910 besluttede at opføre et hjem for oceanografien, har tryllebundet gæsterne med farvestrålende fisk og enorme mængder af fascinerende fakta om livet under havoverfladen.

Museet er opdelt i tre etager, der tjener hvert sit formål.
Underetagen rummer et akvarium med over 4.500 fisk og havdyr. Der er alt fra hajer til muræner, eremitkrebs og klovnefisk i de i alt 90 vandtanke, der jævnligt får pumpet frisk havvand ind fra Middelhavet nedenfor.

Museets anden etage består af nogle fantastiske, højloftede rum, hvor skelettet af en 20 meter lang hval, som Prins Albert I selv har harpuneret, og mange af dens artsfæller hænger svævende hen over publikum, der både kan nyde synet af dem nedefra gulvhøjde og ved at gå op på den svalegang, der løber rundt langs væggene.

Under den svævende skeletstime er der bygget et replica af Fyrst Alberts eget ekspeditionsskib fra begyndelsen af det 20. århundrede, blandt andet med det oprindelige laboratorieudstyr, som han brugte til at undersøge hidtil ubesøgte dele af havets bund.
I montrerne på anden etage finder man flere artefakter fra de store opdagelsesrejser, fotografisk materiale og kroppene af havdyr og koraller, der er konserveret for evigheden i formaldehyd, så nysgerrige besøgende for eksempel kan se en blækspruttes indre helt tæt på.

Det er også her, man finder det perfekte drengeværelse i form af en meterhøj reol fyldt med udstoppede sværdfisk, globusser, redningsveste og billeder.

Museets tredje etage er den mest moderne afdeling med tekniske installationer, der blandt andet viser de kendte opdagelsesrejsendes ruter på et verdenskort.

Efter Fyrst Albert I’s død i 1922 fik Det Oceanografiske Museum endnu en kendt leder, den franske havbiolog Jacques Cousteau, der som mange formentlig bekendt gjorde en kæmpe indsats for at udforske havet og videreformidle sine opdagelser til resten af verden. Det var Jacques Cousteau, der blandt andet opfandt det moderne dykkerudstyr med iltflasker på ryggen, så man kunne svømme frit rundt under havoverfladen, i stedet for at dykkeren skulle have en klodset heldragt på og få sin luft tilført gennem en slange fra en båd oppe på overfladen.

I det hele taget er mange af de tekniske opfindelser, der har gjort det lettere at udforske havet, made by Cousteau, og adskillige af de informationer og havvæsner, man møder indenfor på museet, er kun kendt af omverdenen på grund af hans arbejde.
Costeau – og videnskaben i øvrigt – har aflivet mange af de fabelagtige historier og myter om livet dybt nede i verdenshavene, men alle, der ønsker at vide noget om havet, er ofte inspireret af de fantastiske historier. Det vidste både Prins Albert I og Jacques Cousteau, og det er derfor, Det Oceanografiske Museum i Monaco ikke blot er en praktisk bygning indeholdende faktuelle oplysninger om oceanografien, men også et fantastisk Kaptajn Nemo-inspireret sted, hvor selv de mindste detaljer taler til fantasien for både store og små.

Læs også: 10 skønne museer du ikke har hørt om