Tranerne er i bogstaveligste forstand over os i disse dage. Især i den østlige del af Danmark kan man særligt på klare, tørre dage pludselig høre de store fugles højlydte trompeteren og se dem trække nordpå i store V-formede formationer.

Som regel går de efter turen over Østersøen ikke ned i Danmark, men trækker i tusindtal videre til den sydlige del af Sverige, hvor man netop omkring påske på udvalgte steder har chancen for at opleve et af naturens mest fascinerende fænomener: tranedans.

Tranerne danser ikke kun som en optakt til parringen, men bruger også de ejendommelige hop og kropsbevægelser som et socialt instrument i flokken.

Alle traner kan finde på at danse – selv små unger. Nogle gange alene, andre gange parvis eller i familiegruppen. Som regel kun i fem-ti sekunder ad gangen. Af og til kan fuglene også finde på at tage eksempelvis en løs fjer eller en græstot op med næbbet og kaste den op i luften for at give dansen ekstra gas.

Tusindvis af traner

I årtier har Hornborgasjon mellem Vänern og Vättern i Västergötland været det absolutte centrum for forårets tranetræf i det sydlige Sverige, men i de senere år er også naturreservatet Pulken 15-20 km syd for Kristianstad i den østlige del af Skåne blevet et velbesøgt og nærliggende udflugtsmål for især svenskere og danskere, der gerne vil opleve de store, storkelignende fugle på helt tæt hold.

Da BT Rejser besøger området i onsdags, var det tilfældigvis Tranens Dag i Sverige. For svenske børn er den 25. marts ensbetydende med, at der på mærkværdig vis bliver lagt slik i ophængte sokker, når nu julemanden også er trukket nordpå igen.

På de oversvømmede græsenge i Pulken var der i allerhøjeste grad også guf for øjnene med tusindvis af livlige traner i aktion. Ved Pulkens fugletårn bekendtgjorde en lille kridttavle, at der denne dag var optalt 4.800 traner.

De store fugle flyver i mindre flokke til og fra græsengene, men hovedparten af tranerne har travlt med bare at spise og nyde hinandens selskab. Af og til bryder et par af dem ud i dans, hvor de med kraftige benspjæt og udbredte vinger kortvarigt løfter sig op til et par meter op i luften eller bevæger de lange halse rytmisk frem og tilbage.

Solid appetit

Under trækket nordpå til ynglepladserne i den nordlige del af Skandinavien har tranerne en solid appetit, hvilket til tider har været et stort irritationsmoment for de lokale landmænd, når de netop havde sået forårssæden.

I stedet er man de senere år begyndt hver eftermiddag at fodre tranerne i Pulken med korn fra en traktor. De normalt lidt sky fugle har for længst lært at elske den grønne traktor, og sidste år satte tranerne 23 ton korn til livs.

For landmændene er det dog en god investering i forhold til ikke at skulle så flere gange, og samtidig har den store koncentration af forårstrækkende traner også vist sig at være en særdeles velkommen turistattraktion for de lille lokalsamfund. Sidste år nåede antallet af besøgende over 10.000.

Ved fugletårnet svarede lokale fuglekiggere og naturguider gerne på de mange spørgsmål fra de besøgende, ligesom man kunne få lov at betragte tranerne gennem deres kraftige teleskopkikkerter. Og vi er jo i Sverige, så naturligvis kunne man også købe en varm grillpølse med brød fra en lille bod.

For den fugleinteresserede er der naturligvis også andet end traner at holde øje med. Både gravænder, gråænder, spidsænder og pibeænder svømmer rundt på vandet, ligesom viber, glenter og et par forårskåde havørne i himmelrummet sætter ekstra krydderi på trane-menuen.

BT Rejser var inviteret til Skåne af Visit Sweden.

Har lært tranesprog

Den danske fugletegner Carl Christian Tofte har de senere år nærmest været en del af forårets traneflokke ved Pulken i det østlige Skåne.
I 2007 købte han et lille hus helt tæt på naturområdet, hvor han nu har en formidabel udsigt til den storslåede natur, som han har gjort det til en levevej at  tegne.

Og særligt tranerne har han fået et helt specielt forhold til, efter at han sammen med sin kone, billedkunstneren Jessica Lee Hjort, har studeret dem intens og udgivet en anmelderost og overdådigt illustreret bog om arten – »Tranedans«.

»Tranen er jo virkelig en fugl, der tager plads. Når jeg står her på min terrasse og kigger ud over Pulken, er her lige nu helt gråt af traner. Deres stemmer er et vedvarende lydtapet af underlægningsmusik, og der er virkelig meget at fordybe sig i omkring deres adfærd,« siger han til BT Rejser.

»Jeg har altid interesseret mig for dyr og fugle, men nogle fugle bliver bare ekstra flotte, når de ikke kun sidder stille på en gren. Jeg har efterhånden lært at aflæse tranerne heroppe, så jeg kan følge med i deres samtaler. Når den gør sådan dér, betyder det, at den er sur og vil være i fred, og når den gør sådan dér, er den i godt humør. Det er meget fascinerende,« siger den 45-årige fuglekunstner.

Han tør godt love, at tranerne vil være ved Pulken hele påsken og formentlig frem til 7.-10. april, inden de sidste trækgæster er fløjet videre nordpå til ynglepladserne.

Hans hus og udstilling kan besøges ca. 150 m øst for P-pladsen ved Pulkens fugletårn. Adressen er Härnestadsvägen 127, og frem til 6. april er der åben dagligt fra kl. 11-18.