Vi har testet to af Danmarks mest populære feriemål indenfor landets rammer. Bornholm og Skagen byder på dansk ferie, men hvor skal du tage hen? Få nogle anbefalinger her.

Tatar på Ruths Hotel eller røgede sild i Nexø? Gåtur på klipperne eller på Grenen? Hvert år finder godt 1 million turister vej til Skagen på toppen af Danmark, mens knapt 600.000 holder ferie på solskinsøen Bornholm.

Helle Mogensen, presseansvarlig hos Destination Bornholm, og Maria Groes Eldh, presse- og projektchef hos Skagens Turistforening, har anbefalet de bedste steder at nyde Bornholm og Skagen, og Rejseliv har efterfølgende besøgt stederne for at se, om man skal nord- eller østpå for at få det bedste af den danske feriestemning.

Bedste overnatning

SKAGEN: Marienlund Badepensionat

FORDI: »Man oplever Skagen-stemning i skønne omgivelser. Pensionatet er et ægte skagenshus placeret i den charmerende bydel Vesterby, lille og intimt med fantastisk service.«

Marienlund Badepension gemmer sig bag hybenbuske og bonderoser i den ældste bydel, Vesterby. Selv om hotellet ikke har den karakteristiske Skagen-gule farve, lever det op til alle mine forestillinger om et ægte Skagen-hus med mørkerøde vinduer og døre.

Hotellet har 14 værelser og tre stemningsfyldte kaffestuer. De hvidmalede trævægge er dekoreret med lokal kunst og står i smuk kontrast til de mørke maghonilofter. Der er skabt en afslappet stemning med et klaver, små sofaborde og forskellige lænestole. I den ene af de tre stuer serveres der hver morgen dansk morgenmad på borde beklædt med tætternede dug, dækket med autentisk, musselmalet stel, og vaser med bonderoser og strå.

På førstesalen og i annekset ligger hotellets værelser. De er lyse og funktionelle, men desværre er den autentiske stemning fra stuerne ikke fulgt med. Efter min overnatning på Marienlund gør værelsernes manglende atmosfære dog ikke den store forskel. Hotellet er stemningsfyldt og intimt, og jeg checker ud med en fredfyldt Skagen-følelse.

BORNHOLM: Stammershalle Badehotel

FORDI: »Det gamle kurhotel, som er placeret direkte på den bornholmske klippegrund, er et klassisk badehotel. Charme, nostalgi, historie og unik udsigt får dig til at glemme alt om tid og sted.«

Med udsigt over Østersøen og det gamle gravsted med bautasten fra bronzealderen ligger Stammershalle Badehotel helt unikt på Bornholms østkyst. Da jeg træder ind i det gule, 102 år gamle hus, kan jeg med det samme fornemme den afslappede atmosfære. De hvidmalede trægulve og den brunblomstrede sofa spreder sammen med de vilde blomster på chatollet idyl.

Hotellet har 15 værelser opdelt i tre kategorier. Mit værelse er rummeligt med en dobbeltseng, en sofagruppe og et lækkert badeværelse med dobbeltbrus, som jeg dog ikke fik udnyttet, da jeg overnattede alene.

Hotellet blev bygget af en tysk købmand i 1911, der gjorde det til en forretning at flyve gæster fra Berlin til Bornholm, hvor de kunne puste ud og genoplade deres kræfter. I dag drives hotellet på tredje år af parret Henriette Lassen og Henrik Petersen, som gør deres ypperste for at gøre Stammershalle til et rart sted at bo. Og det lykkes til fulde. Udover den lidt trafikerede kystvej, der løber lige for foden af hotellet, kan jeg ikke sætte fingeren på noget, og jeg vil helt sikkert gerne vende tilbage.

Bedste naturoplevelse

SKAGEN: Grenen

FORDI: »Havene mødes dramatisk ved Grenen, det intense lys, den høje himmel, det rige fugleliv og oplevelsen af at være ved »lands end and lands beginning.«

En fod i Kattegat. En fod i Skagerrak. Sådan stiller de fleste sig, når de besøger spidsen af Grenen, og jeg er ingen undtagelse. Efter tyve minutters vildblæst gågang står jeg på spidsen af Danmark med en fod i hvert hav.

Mens solen bager og spejles i vandoverfladen, slår bølgerne ivrigt mod hinanden fra hver sin side og kæmper om pladsen på det flade sandstykke, der kaldes Skagens Odde. Odden kan skifte retning alt efter vind og vejr, men drejer oftest mod øst.

Grenen, der foruden Skagens Odde består af et fredet klitområde, er mildt sagt meget besøgt, og hvis man vil have en fod i hvert hav, kan man komme til at stå i kø. Det er derfor en god idé at komme omkring klokken 18, når Skagens turister netter sig inden aftenens middag og hvor her er mindre trængsel.

Lyset på Grenen er berømt, og mange kunstnere er kommet til Skagen for at male i netop dette lys. Det klare lys får havet til at funkle og sandet til at lyse, men om det er et helt specielt lys, kan mine øjne ikke se. Dog kan jeg høre blæsten. Den øredøvende blæst giver mig følelsen af at have mistet hørelsen, da jeg er tilbage ved parkeringspladsen, og stilheden pludselig larmer.

BORNHOLM: Vandretur fra Helligdomsklipperne til Gudhjem

FORDI: »Denne kyststrækninger har det hele. Klippeskær i havet, tætte buskadser og meget mere. Man vandrer meget tæt på kysten og i forskellige niveauer.

Min godt 5 km gåtur med en guide starter ved Helligdomsklipperne nord for Gudhjem. Klipperne hæver sig i dag 20 meter over vandets overflade, men engang gik vandet op til klippekanten. Gennem mange årtusinder er klipperne bliver slebet af vandet, og i takt med at vandstanden er faldet, har det efterladt en høj, stejl klippestrækning.

Helligdomsklipperne er opkaldt efter en hellig kilde. I gamle dage troede man, at kilden havde en helbredende virkning, og mange har gennem tilden besøgt kilden på sankthansnat. Her fortæller sagnet, at man skulle drikke vandet i kilden af en knæskal fra et spædbarn. I klipperne findes også »ovne« – grotter ind i klippesiderne. Den største er Den Sorte Gryde, der går 60 meter ind i klippen. I grotten bor Danmarks største edderkopper, der er 10 cm fra ben til ben. Denne grotte beder jeg pænt min guide om at føre mig udenom.

Turen til Gudhjem tager små tre timer, og byder på smukke udsigter og spændende natur, men kan virke lang, især hvis man har børn med. Man kan også nøjes med at gå en del af ruten, og selv om det er spændende at have en guide med, kan turen sagtens gås alene. Ruten kan også ses fra vandet, hvilket kun tager en halv time. Fra Gudhjem sejler båden MS Thor, og den humoristiske, hvidskæggede skipper fortæller historier. Da båden er lille, skal man dog være forberedt på en vippetur.

Foto: Iris
Vis mere

Bedste madoplevelse

SKAGEN: Restaurant De 2 Have

FORDI: »Det er nok det ypperligste køkken i Skagen og det lækreste vinkort med et hav af muligheder, og så er beliggenheden nok én af Danmarks bedste.«

De 2 Have ligger midt i klitterne, hvor klitrosen vokser, og lige inden Grenen begynder. Restauranten er suppleret med en terrasse, hvor man inden middagen kan nyde et glas champagne og udsigten til havet, hvor skibe og lystbåde sejler forbi.

Selve restauranten, hvor ejeren Henrik Tachau Kristensen, der altid selv er på gulvet, tager imod, er indrettet meget enkelt i nordisk stil med en blanding af runde og kantede borde, alle beklædt med hvide duge. På bordene står salt i en østersskal og glasvaser med siv og lilla småblomster, som passer til naturen på den anden side af ruden.

Menuen, som restauranten kalder Cold Climate-menu, er kreeret fra nordiske og i høj grad lokale råvarer. Jomfruhummeren er tidligere på dagen kommet ind med en kutter i Skagens Havn, og svampene er er plukket i en have ikke langt fra Grenen.

Mens middagen nydes varm, sluger jeg udsigten gennem de store panoramavinduer råt. 270 graders autentisk natur og kig til nogle af Skagens varemærker. Udover Grenen, som man kan ane bag klitterne, kan jeg se en gammel bunker i vandkanten og fyrtårnet lidt inde i landet, der, da mørket faldet på, sender et lysglimt mod restauranten hvert femte sekund.

BORNHOLM: Restaurant Kadeau

FORDI: »Det ligger i yderste klitrække og serverer bornholmsk-nordisk mad i absolut Michelin-klasse. Sammen giver det en totaloplevelse, man sent glemmer.«

Jeg triller ind på den lille parkeringsplads for enden af grusvejen, og forventningerne til aftens middagsoplevelse stiger med det samme. For at matche disse omgivelser skal maden være eminent. Restauranten ligger i klitterne få meter fra sandstranden, kun adskilt af siv og hybenbuske, og har en smuk udsigt over Østersøen. Det sorte træhus har skoven i ryggen og store vinduespartier, så maden og udsigten kan nydes i duet.

En tjener iført hvid skjorte og kaffefarvet læderforklæde byder mig varmt velkommen og viser ind i restauranten. Alle borde er optaget, og det er ikke et særsyn. En middagsoplevelse her kræver planlægning, da bordene er booket lang tid i forvejen, og det er nødvendigt med ventelister på ekstra gode aftener.

Indretningen er simpel og lys, og på bordene står keramikvaser med lokale blomster. Maden, der med kun få undtagelser er lavet af lokale råvarer, bliver serveret sammen med en detaljeret forklaring, der afslører ingredienser, bagtanker og smagskombinationer. Den 6-retters nordiske menu er bygget op om årstiden, serveringen emmer af Bornholm med stentøj og granit og giver en perfekt finish til en sublim middag.

Foto: Elisabeth Thiis
Vis mere

Bedste familieoplevelse

SKAGEN: Farm Fun

FORDI: »Der er masser af god plads til børn og voksne, og det er særligt børnevenligt, da børn må klappe de fleste dyr.«

Jeg har aldrig set en albinokænguru og har aldrig aet et egern på maven. Derfor er jeg spændt, da jeg besøger Farm Fun, et stort stykke mark omdannet til dyrepark og legeland med over 60 forskellige dyr.

Jeg bliver mødt af en grå ged, der er hoppet ud af sin indhegning, men det gør ikke noget. Dyrene kan gøre, som det passer dem, og det samme kan de besøgende. Idéen er, at leg og dyr skal kombineres, og formalia tages ikke så højtideligt. Overalt i parken står gokarts, som børnene stiller, hvor det passer dem, og det er præcis den tankegang, der ligger bag Farm Fun.

På min gåtur gennem parken hilser jeg på næsebjørnene Oline og Ole, der spiser æg, miniponyen Bertel, som kun går mig til knæene, og mere end 75 kaniner. Der står lamaer i en indhegning, men de spytter kun, hvis man irriterer dem eller gør dem bange. Og faktisk er det slet ikke spyt, men opkast, de sender af sted.

Jeg beundrer de hvide albinokænguruer og de søde vaskebjørne, og jeg får aet det tamme egern, Joey, på maven. Jeg springer dog over forhindringsbanen med labyrint og svævebane, men betragter en familie kæmpe sig igennem med højlydte grin.

BORNHOLM: Skattejagt

FORDI: »Det er en super lærerig og sjov oplevelse for hele familien. Skattejagten giver adgang til at deltage i en ødækkende skattejagt samt gratis entré på udvalgte attraktioner.«

I 1100-tallet byggede tempelridderne rundkirker på Bornholm. De blev placeret i et bestemt geometrisk system, som fungerede som skattekort og kunne vise vej til en religiøs skat. Intet er bevist, men sådan hænger det sammen ifølge forfatteren Erling Haagensen, og med udgangspunkt i denne teori udspiller jagten sig på Bornholm.

24 poster er fordelt på øen, posterne skal findes ved hjælp af kompas og en god sjat nysgerrighed. Ved hver post er en brik, hvor der på den ene side er et stykke af et billede og på den anden side et stykke tekst. Efter 24 poster kan brikkerne samles i et puslespil, der viser et billede og fortæller en historie.

Jeg begynder min jagt på Bornholms Middelaldercenter, hvor den første post venter. Ved næste post på Gammelborg skal jeg gennem Ekkodalen og ind i skoven. Posterne danner en ring af oplevelser, og sender mig forbi nogle af øens kendte og ukendte steder som Hammershus, Salomons Kapel, Oluf Høst Museet og Lilleborg. På den måde er det en god måde at få set mange spændende steder, uden at børn eller andre får »museumssyge«.

Skattejagten tager mellem to og fem dage, men kan trækkes ud eller presses sammen, som man ønsker. Uanset måden er det en god og underholdende måde at opleve Bornholm på.

Foto: Elisabeth Thiis
Vis mere

Bedste kunstoplevelse

SKAGEN: Skagens Museum

FORDI: »Man kan opleve noget af det ypperste fra Skagensmalerne, der formidler Skagens sjæl gennem naturen, de ydmyge fiskerfamilier og de livsglade kunstnere.«

I slutningen af 1800-tallet mødtes unge kunstnere i Skagen. Inspireret af naturalismen søgte de nye rammer og inspiration, hvilket de fandt i Skagen sammen med det famøse lys, de billige modeller og det gode internationale kunstnerselskab. Og da jeg træder ind i Brøndums Stue, museets første rum, bliver denne del af Skagens historie bekræftet.

I et mørkt rum med træ på både gulv, loft og væg hænger en lang stribe af portrætter. Michael og Anna Ancher, P.S. Krøyer, Georg Brandes og Pontoppidan hænger side om side med Christian den 10. og Alexandrine, der også kom i Skagen og socialiserede med kunsterne.

Udover kunst har museet en fantastisk historisk have, hvor Skagensstemningen kommer til sin ret med hvide træmøbler og parasoller. I haven ligger Havehuset, der nu er café, men før har været brugt af Michael Anker som atelier. Skagensmalerne malede både på stranden og i atelierer, og løb på den måde frem og tilbage med deres lærreder.

Jeg bruger en lille time på mit museumsbesøg og går derfra med gode historier om de danske Skagensmalere.

BORNHOLM: Bornholms Kunstmuseum

FORDI: »Man får en unik kunstoplevelse og et fyldigt indtryk af modernismens gennembrud i kunsten sammen med et facetteret billede af kunstlivet på Bornholm.«

Bornholms Kunstmuseum ligger for toppen af Helligdomsklipperne nord for Gudhjem. Den hvide arkitektonisk smukke bygning huser en permanent samling bestående af kunst og kunsthåndværk, der har en speciel tilknytning til øen.

De kunstnere, der malede på Bornholm i begyndelsen af 1900-tallet, er særlig dominerende i udstillingen og fortæller en historie om øen som inspiration. De kaldes Bornholmermalerne.

Udover kunstmuseets permanente samling udstilles der hvert år mellem seks og otte særudstillinger – ofte i samarbejde med andre museer.

Gennem museet løber Helligdomskilden, som man først fandt i udgravningen til museet, og som man stadig ikke har beviser for, virkelig var hellig – uanset er den nu en integreret del af museet.

Foto: Elisabeth Thiis
Vis mere