Med et skønt landskab omkring vulkanen Etna, kilometervis af strande og smukke gamle byer, er Siciliens østkyst et godt alternativ til de gængse charterdestinationer.

Allerede på flyet er stemningen helt anderledes. Godt nok er kursen sat mod Middelhavet ligesom hundredvis af andre fly hver sommer, men roen ombord på ruteflyet afslører, at det ikke er en almindelig charterferie

Selv om Sicilien er Middelhavets største ø, så er den knap så populær som mange af de mindre spanske og græske øer. Måler man på solfaktoren, kan det undre. Med over 2500 soltimer om året er Sicilien nemlig en af Europas mest solrige destinationer.

Det opdager vi med det samme, da vi stiger af flyet i Catania, hvor de 36 grader, som termometeret har svunget sig op på denne varme sommerdag, rammer os som en mur.

Vi skal besøge Siciliens østkyst, og som udgangspunkt for udforskningen har vi valgt et hotel i den lille by Riposto – midt mellem den antikke by Taormina og storbyen Catania. Riposto er i sig selv ikke nogen stor seværdighed, omend den lille, historiske bymidte har sin charme.

Og hvis man kommer på de rigtige dage, kan man være heldig at fange et karnevalsoptog – eller se tøndevæddeløb, hvor fuldvoksne mænd bakser rundt med store fisketønder for at komme først i mål.

Strand, sten og høj musik

Nord for Riposto byder Siciliens østkyst på skønne strande. Og da vores hotel ligger ved en af dem, går der ikke længe fra ankomst, til vi første gang smider os på en liggestol under en af parasollerne.

Udsigten over det blå hav er fantastisk, men vil man ud og tage en dukkert, skal man lige huske at tage badeskoene med, da der er meget stenet i vandkanten.

Ro er der til gengæld ikke meget af, for strandene bliver flittigt besøgt af en blanding af lokale og turister. Især i weekenderne kan det derfor være en halvlarmende oplevelse, da italienerne tilsyneladende er vilde med højlydt børneunderholdning.

Historisk charme

Foto: Silla Bakalus
Vis mere

En tur til den historiske by Taormina er derimod som balsam for sjælen.

Den antikke by, der er en af Siciliens største seværdigheder og ligger på et bjerg 206 meter over havets overflade, har lige dele af charme, hygge, historie og ro. Den nås bedst med bus eller bil, men man kan også tage toget til foden af bjerget og derefter tage en lift op til den gamle by.

Byens mest berømte seværdighed er ruinerne af det græske teater, som bestemt er et besøg værd.

Og når maverne begynder at knurre, er der masser af ægte sicilianske restauranter. Det kan dog anbefales at vælge restauranterne i sidegaderne til hovedgaden ned mod Taorminas domkirke, da de virker knap så turistede som dem på selve hovedgaden.

Fra pladsen ved domkirken kan man nyde den smukke udsigt over byen – og over det østlige Sicilien.

Forfaldne Catania

Siracusa.
Siracusa. Foto: Iris
Vis mere

Er man til historiske byer med et forfaldent præg, er Catania et godt mål.

Som den næststørste by på Sicilien kunne man forvente, at byen var vedligeholdt og renoveret. Men det er den langt fra. Byen ser slidt og forfalden ud – og de mange tomme butiksvinduer vidner om, at den nok blev hårdt ramt af finanskrisens efterdønninger.

Men byen har før overlevet voldsomme ødelæggelser efter jordskælv og vulkanen Etnas udbrud, så den gamle by med over 1000 år på bagen rejser sig nok atter igen.

Catania har i hvert fald nogle dejlige seværdigheder. Byens knap 900 år gamle katedral, som flere gange er blevet ødelagt og genopbygget efter de voldsomme naturkatastrofer, hører til en af de absolutte topseværdigheder.

Det gamle romerske teater, der er knap 2000 år gammelt, og som er blevet gravet ud blandt boligkarreer, er også et særsyn. Nogle af boligblokkene er direkte bygget oven på teateret, hvilket gør den specielle udgravning til en fascinerende oplevelse.

Vil man have en ægte lokal oplevelse, kan det også anbefales at besøge byens marked, hvor der sælges fisk side om side med andre lokale fødevarer. Stemningen er helt i top, når de sicilianske handlende råber til hinanden, mens turisterne forsøger ikke at vrænge for meget på næserne af lugten.

Arkimedes gravsted

Det græske amfiteater i byen Taormina.
Det græske amfiteater i byen Taormina. Foto: Iris
Vis mere

Efter dagevis med sol, strand og storbybesøg slutter vi turen med højdepunktet, den antikke by Siracusa syd for Catania.

Faktisk er Siracusa to byer – en ældre fungerende by samt en oldgammel ruinby. Byens oprindelse kan dateres til flere århundreder f. Kr., og i oldtiden var den en af verdens største på højde med Athen og Sparta.

Byens storhed afspejles også i det enorme antikke græske teater, som er en af hovedattraktionerne i ruinbyen. Teateret kunne rumme 15.000 tilskuere.

En anden hovedattraktion er Arkimedes grav. Den græske matematiker og filosof var nemlig et af bysbørnene.

Efter en lang og varm tur rundt i det antikke Siracusa er det tiltrængt med en kold drik i skyggen på en café på øen Ortigia, hvor Siracusa nuværende gamle bydel ligger.

Med hestevogne i gaderne og med udsigt til byens gamle domkirke er det skønt at nyde en kop kaffe og en is på en af byens mange hyggelige caféer, mens tankerne flyver hen på de mange mennesker, der slæbte og sled i tidernes morgen for at bygge de gamle, prægtige bygninger.

Rundt om Etna

Det lille Circumetna-tog, der kører i en halvbue rundt om vulkanen Etna.
Det lille Circumetna-tog, der kører i en halvbue rundt om vulkanen Etna. Foto: Silla Bakalus
Vis mere

Næsten som taget ud af en tegnefilm kommer det orange- og hvidstribede tog tøffende imod os.

Vi står på en faldefærdig perron bag den officielle togstation i Riposto. Det er her, det lille Circumetna-tog, der kører i en halvbue rundt om vulkanen Etna, holder ind.

Perronens tilstand kunne tyde på, at linjen synger på sidste vers – alene det at finde herhen er noget af en udfordring, hvor man skal rundt om et hjørne, over en forladt parkeringsplads og krydse togskinner.

Men det er synd, hvis det lille tog, der er fuldt af nostalgi, forsvinder. For den 110 km lange tur fra Riposto til Catania, det tager os med på, er en oplevelse. Lige fra de karakteristiske knirkende og tøffende lyde og den velkendte susen fra de åbne vinduer til de flotte udsigter.

Vi kører da heller ikke i mange minutter, før vi når op i højden. Det er imponerende, men også lidt frygtindgydende, at køre rundt på en aktiv vulkan. For selv om Etna er smuk at se på, så har den også masser af menneskeliv på samvittigheden. Der findes knap en by på Siciliens østkyst, der ikke på et eller andet tidspunkt er blevet helt eller delvist ødelagt af Etnas glødende lava.

Toget bliver stadig flittigt brugt, når folk skal fra den ene lille by på vulkanen til den anden. Det er nemlig ikke altid, at vejforbindelserne er så hurtige, som når man tager banen.
Toget bliver stadig flittigt brugt, når folk skal fra den ene lille by på vulkanen til den anden. Det er nemlig ikke altid, at vejforbindelserne er så hurtige, som når man tager banen. Foto: Silla Bakalus
Vis mere


Men vi holder os til troen på, at den moderne teknologi kan forudsige vulkanudbrud med flere dages varsel, og togkontrolløren, der på gammeldags manér kommer rundt og sælger små papirbilletter, som han prikker hul i ud for tid, dato og måned, ser ikke ud til at skænke vulkanen mange tanker. Det gør de mange lokale indbyggere, der benytter banen, heller ikke.

Toget bliver stadig flittigt brugt, når folk skal fra den ene lille by på vulkanen til den anden. Det er nemlig ikke altid, at vejforbindelserne er så hurtige, som når man tager banen. Og når man ser, hvor toget kører, forstår man hvorfor. Flere steder er skinnerne nærmest hugget ind i lavaen på kanten af vulkanen.
Men det er skønt at kigge ud af de nedrullede vinduer med vinden i håret.

Turen rundt om bjerget tager cirka tre timer, men det er muligt at stå af og holde pause undervejs, da der er flere daglige afgange. Vi vælger derfor at hoppe af i den lille by Randazzo, hvor vi nyder en dejlig gåtur og får frokost og en kop kaffe. Efter et par timer går vi atter ombord på det lille tog, der tager os resten af vejen til Catania.

Selv om det var en skøn tur, har vi ikke mod på at tage turen de tre timer tilbage til Riposto med det lille futtog, så vi tager det almindelige tog hjem til hotellet fra Catania. En tur på blot en halv time – og en noget anderledes oplevelse.

circumetnea.it