Kun ni zoologiske haver i Europa har kæmpeoddere. Givskud Zoo er en af dem, og her jubler man over den første unge.

Der er ikke meget kæmpe over den lille odderunge. Kun omkring en snes centimeter da den blev født som den første brasilianske kæmpeodder i Danmark nogensinde.

Det er næsten en måned siden nu, men Givskud Zoo har ikke villet fortælle om det, før man var mere sikker på, at ungen ville klare sig. Der blev født to unger, men den anden var dødfødt, og især de første uger er kritiske i en kæmpeodderunges liv.

Forældre hannen Sari på otte år og den halvt så gamle hun Frieda kom til Givskud i 2012, hvor de flyttede ind i det nye tropehus, og i sommeren 2013 var hele byggeriet klar og odderne kunne boltre sig i Europas største anlæg.

Den fornøjelse kvitterer de nu for med en familieforøgelse, fortæller Givskud Zoo i en pressemeddelelse. Kæmpeodderne er modsat andre odderarter meget sociale og danner store familieflokke. Kun forældrene yngler, men ungerne bliver hos forældrene i flere år og er med til at opfostre de nye kuld. 

Se verdens grimmeste dyr

Det er meget svært at få kæmpeoddere i fangenskab til at yngle eller rettere sagt få ungerne til at overleve. Kæmpeodderne med unger er meget følsomme overfor forstyrrelser, og føler de sig på nogen måde usikre eller stressede opgiver de ungerne eller æder dem.

I tiden efter en odderfødsel lukker de fleste zoologiske haver derfor deres odderanlæg helt for besøgende, og dyrepasserne må kun fodre og derefter helt lade odderne være i fred og passe sig selv.

Efter nogle måneder vender kæmpeodderne tilbage til deres normale nysgerrige og aktive adfærd, og de kan igen tåle de almindelige daglige dyrepasning og besøg af gæster. 

Læs om besøget hos junglens vilde dyr

Sådan er situationen også i Givskud, som meget belejligt har vinterlukke.

"Vores dyrepassere følger udelukkende odderne på et videoovervågningssystem, og der bliver kun fodret og gjort rent i den del af anlægget, hvor dyrene ikke opholder sig. Ellers bliver de helt overladt til sig selv. De første tre uger er specielt kritiske for kæmpeodderungerne. Overlever de dem, er der gode chancer for, at de klarer den," fortæller direktør Richard Østerballe og tilføjer:

"Hvis det lykkes for os at få ungen til at overleve de næste måneder, til den selv begynder at spise fisk, vil det være første gang, det nogensinde lykkes for et zoologisk anlæg at få kæmpeodderunger af første kuld til at overleve."

Givskud Zoo planlægger at holde åbnet i vinterferien 12. til 16. februar, og ender alt lykkeligt kan man til den tid se den lille nye på fiskejagt sammen med forældrene i tropehuset.