Der er allerede nu forårsstemning med de første dyrebørn i de danske zoologiske haver og dyreparker.

Det er ikke forår endnu, men det spirer derude, og rundt om i de danske dyreparker og zoologiske haver er de første dyrebørn klar til at blive beundret.

SORTE OG PLETTEDE KATTEDYR
Hvor: Randers Regnskov
Hvad: Jaguar
Regnskovens nyeste unge er en lille plettet fyr, som netop er født - ikke i Randers, men i Athen.
Bag den oplysning gemmer sig en lidt sørgelig historie. Randers Regnskov fik før jul en lille sort jaguar-unge, Chica, fra en dyrepark. Hun skulle være første beboer i det nye jaguaranlæg, der indvies 27. marts 2015. Men hun skulle have en mage med i anlægget, og Randers Regnskov havde via det internationale avlssamarbejde fået tildelt en ung plettet jaguarhan fra en anden zoologisk have. Her kom man imidlertid ved et uheld til at lukke den unge han ind til sin far - og det overlevede ungen ikke.
Regnskoven stod nu med et spritnyt jaguaranlæg og måtte se sig om efter andre beboere. De blev fundet i Zagreb i Kroatien: Bobby og Negra, et ældre jaguarpar, som var klar til et fredeligt otium i Randers. Men hvad så med Chicas kommende mage? Tirsdag endte det hele lykkeligt, da direktør Henrik Herold fik besked fra avlssamarbejdet om, at der netop var født en han i Athen, som man kunne få til Chica.

Hun må dog vente et års tid, før hannen flytter ind.
Andre nye dyr: Før jul blev der født en tapirunge i Regnskovens sydamerikanske kuppel.

Foto: Randers Regnskov PR
Vis mere

FØRSTE GANG I SKANDINAVIEN
Hvor: Ree Park Safari, Ebeltoft
Hvad: Sort næsehorn
Året begyndte glædeligt i Ree Park. Efter 15 måneders ventetid nedkom Bashiras med en lille velskabt kalv. Det første sorte næsehorn, der er født i Skandinavien.
I det fri er arten stærkt truet. Man regner med, at der er under 5.000 sorte næsehorn tilbage i naturen. Kinesisk overtro om dyrenes horns viagra-effekt har skabt et organiseret og uhyggeligt effektivt krybskytteri. Hver dag året rundt nedslagtes tre næsehorn. Hvis det fortsætter, vil der om ti år ikke være flere tilbage.
»Næsehornshorn handles for over 300 kroner pr. gram. Det er over dagsprisen på guld,« siger direktør i Ree Park, Jesper Stagegaard, som håber med den nye kalv, og måske flere hen ad vejen, at kunne komme til at opleve at genudsætte det sorte næsehorn i Afrika.
Dyreparken holder vinterlukket i øjeblikket, så publikum må vente med at se det lille næsehorn til Ree Park åbner igen 28. marts.

Foto: Ree Park Safari PR
Vis mere

DEN MINDSTE TIGER
Hvor: Aalborg Zoo
Hvad: Sumatratiger-unge
Den lille stribede tigerunge blev født for nogle måneder siden. For et par uger siden fik den for første gang præsenteret en ny verden uden for buret - tigernes udeanlæg - og det var en udfordring for den lille unge. Den blev nu hurtigt fortrolig med anlægget og suser nu legesyg omkring.
Den lille tiger er en sumatratiger, som er den mindste af de seks tigerunderarter, der findes i dag. Sumatratigeren lever, som navnet antyder, kun på den indonesiske ø Sumatra og hører til blandt de mest truede dyrearter i verden. Man regner med, at der kun er mellem 400 og 600 fritlevende sumatratigre tilbage.

Foto: Aalborg Zoo PR
Vis mere

EN LILLE HAN
Hvor: Zoo København
Hvad: Hvidt næsehorn
Julestemningen forsvandt i Zoo i København, da den lille nye flodhesteunge kom ulykkeligt af dage. Ungen, der var tre måneder gammel, kom under fodring for tæt på den store, næsten to tons tunge hanflodhest, som bed fra sig. Og det klarede den lille kun 94 kilo tunge unge ikke. En ældre unge i flokken kom heldigvis ikke noget til under tumulten.
Men nu er der glæde i haven igen, for i lørdags kom et lille næsehorn til verden. En lille han. Fødslen gik fint, og både han og moderen har det godt. I de første dage var stalden lukket for publikum, så mor og barn kunne finde hinanden i fred og ro. Men nu er de trygge og rolige, og publikum kan komme helt tæt på den lille ny.
Næsehornene i København er hvide næsehorn. I det fri er de en truet art især på grund af krybskytteri. Der er godt dog fire gange flere hvide næsehorn end sorte tilbage i naturen.

Foto: Frank Rønsholt / Zoo
Vis mere