Et blidt bølgende, frugtbart landskab, flotte sandstrande, spændende aktiviteter og gastronomi af høj klasse.

Beskrivelsen passer fint til Samsø – Danmarks køkkenhave. Nu er det endda blevet hurtigere at komme til øen med Færgen fra Kalundborg. Overfartstiden er nedsat med en halv time, siden havnen ved fiskerbyen Ballen blev indviet for et halvt år siden.

Første punkt i programmet på vores rundtur på Samsø har dog intet med de førnævnte herligheder at gøre. Vi starter nemlig med Samsøs historie på Økomuseet i Tranebjergs gamle mejeri.

Glem alt om støvede glasmontrer. Her på museet får man fingrene i den levende historie. Især børnene har glæde af at se og prøve, hvordan man i forskellige tidsperioder byggede forsvarsværker og kanaler på Samsø.

Først ser vi, hvordan vikingerne i 700-tallet byggede den 500 meter lange Kankavekanal. Kanalen gjorde, at vikingerne hurtigt kunne sejle deres krigsskibe fra øst mod vest. Samsø har altid haft en vigtig rolle i kontrollen med Lille- og Storebælt.

Når teorien er gennemgået ved en lille model inden døre, kan man prøve teorien af i naturlig størrelse ude i gården. Vi prøver også, hvordan man flyttede store sten ved hjælp af træruller, tovværk og ikke mindst samarbejde.

Postkortperle

Kysten neden for Ballebjerg.
Kysten neden for Ballebjerg. Foto: Johnni Balslev
Vis mere

Efter museet krydses den gamle vikingekanal og turen går videre ind til Nordby.

En landsby, der i sig selv er lidt af et frilandsmuseum med sine velholdte stråtækte stuehuse omkring gadekæret. En sand postkortperle med stokroseidyl.

I sin tid samledes byens gårdmænd til rådslagning hver søndag efter kirketid. De mødtes, hvor byens gule klokketårn er. Et klokketårn, der blev samlet ind til blandt gårdmændene. Det var nemlig svært at høre klokken i sognekirken mange kilometer væk.

Da den gamle klokke skulle have en ny lyd, støbte man blot den gamle om. Pudsigt nok viste det sig, at den allerede var støbt om en gang tidligere i 1680’erne.

Denne og mange andre historier fortælles af Kurt Ruus på hans byvandring hver onsdag kl 19.00 i skoleferien. Prisen er 20 kr. pr .næse.

Store prisforskelle

Et lille pristjek i Nordby viser, at Restaurant Lillebjørn ud mod hovedgaden tager 35 kr. for en uåbnet dåsebajer. En flaskeøl fås på den anden side hos Underground til 16 kr. Der er selvbetjening, men øllen åbnes.

Prisforskellene er store i det danske sommerland.

Samsø Bryghus ligger i udkanten af Nordby. Ægteparret Stinne og Kim Vestergaard deles om arbejdet på gården med den fine café og bryggeri. Det er muligt at smage deres økologiske produkter.

Om aftenen får vi serveret en dejlig middag fulgt godt på vej af den livlige vært og kok Søren Ørum i Nordbys gamle smedie. Restaurant Ved Kæret er dekoreret med høns i alle afskygninger. Ingen af dem kagler.

Verdens største labyrint

Istidslandskab omkring Ballebjerg på det nordlige Samsø.
Istidslandskab omkring Ballebjerg på det nordlige Samsø. Foto: Johnni Balslev
Vis mere

Næste dag går det længere nordover. Bølgende bakker afløser flade marker. Vejen snor sig op til Ballebjerg i 64 meters højde.

Heroppe forstår man Samsøs betydning for kontrollen med sejladsen gennem bælterne. Jylland til den ene og Sjælland til den anden side. Et meget smukt istidslandskab.

Tilbageturen bringer os ned til verdens største labyrint. Karen og Erik Poulsens labyrint med 50.000 træer fylder det samme som 12 fodboldbaner.

Labyrinten er ikke kun et spørgsmål om at traske rundt mellem høje mure. I stedet ledes man gennem den lyse labyrint ved hjælp af såkaldte stifindere.

De vælges ved indgangen og er en række spørgsmål, der skal besvares for at komme videre. Du kan vælge de blandede spørgsmål fra Lykkeposen eller emner som Harry Potter, Ringenes Herre og mange flere.

Den lange tur tager en times tid, men turen kan gøres kortere. Der er stor garanti for, at ungerne ikke glemmer labyrinten på Samsø lige med det samme.

Spis og sov godt

Det kan være en træls oplevelse at spise i det danske sommerland.

Lugten af friture og slatne pølser hænger nogle steder tykt i luften. Der kan ikke være mange tyskere, der synes om danske fedt- og melstænger, når de selv har høje krav til indholdet af kød i pølserne.

Men man kan heldigvis også overraskes positivt.

Som vi fik god mad på Ved Kæret i Nordby, serverede Skipperly i Ballen en glimrende frokost. Min nabo fik en kartoffelmad, der må være verdens største. Garneret med stenbidderrogn, dressing og løg. Et styk og man er færdig.

Tidligere havde vi fået en lækker frokost på den nyåbnede Restaurant SAK. Her huserer Henrik Anesen og Brian i det gamle Samsø Andels Korns lokaler. Flot indrettet og glimrende mad til fornuftige priser. Man kan eksempelvis få seks små frokostretter med en øl og en snaps for ialt 170 kr.

Nu er tiden imidlertid inde til at afsløre en gemt perle.

Tag stikket ud

Vadstrup 1771 har keramikværksted og butik i bygningen til venstre. Desuden et flot galleri med Rie Tofts egne værker og skiftende udstillinger.
Vadstrup 1771 har keramikværksted og butik i bygningen til venstre. Desuden et flot galleri med Rie Tofts egne værker og skiftende udstillinger. Foto: Johnni Balslev
Vis mere

Midt i det kønneste landskab med skov, marker og søer ved Onsbjerg drejer vi ind foran den store herregård Vadstrup med sort bindingsværk og hvide vægge.

Det sympatiske værtspar, billedkunstneren Rie Toft og lydmanden Paul Hammann, tager venligt imod os. Jeg får et gavlværelse med loft til kip, blottede bjælker og flot udsigt over en sø i den parklignende have.

Vadstrup 1771 har en spændende butik med lokale produkter, et keramikværksted hvor Kristel Tue er på gæstevisit og et stort lyst galleri, hvor Rie Toft udstiller egne kreationer og har plads til skiftende udstillinger.

Der går ikke lang tid, før roen sniger sig ind på en. Efter fem hoteller på 10 dage kommer der endelig ro på. Vadstrup er et sted til afslapning og en god base for ture rundt på Samsø.

Om aftenen bænkes vi til et festmåltid kreeret af den unge kok Mathias Sejer Sørensen. Han slår normalt sine folder på Kong Hans i København, men nyder nu at finde lokale råvarer til sin mad på en gæstevisit i sommermånederne.

Der er andægtig stilhed omkring bordet, mens Paul Hammann supplerer med smagfulde vine. Rigtig mums.

You look nice

For et par år siden var jeg også rundt at besøge mange af Samsøs’ ildsjæle.

Den gang boede jeg godt på Det lille Sommerhotel i Ballen. Da jeg tidligt om morgenen vil nyde solopgangen over Ballen Havn, sniger jeg mig ned og standser ved måtten foran hoveddøren. Her står der »You look nice today« med et lille hjerte efter. Sikke et billigt trick. Og for pokker hvor det virker.

Det er netop den følelse, man får af et besøg på Samsø.