Det myldrer med vilde vikinger og noble riddere i flotte turneringer i det sjællandske sommerland. Der er nu seks centre om vikingetiden og om middelalderen med hver sine levende oplevelser fra store markeder til prøv-selv-aktiviteter fra dengang.

Trelleborg ved Slagelse. Sagnlandet ved Lejre. Middelalderbyen Sundkøbing ved Nykøbing Falster. Vikingeskibene i Roskilde. Ulvsborg ved Asnæs – og i påsken åbnede endnu et oplevelsesmuseum om middelalderen, Danmarks Borgcenter ved Gåsetårnet i Vordingborg.

Ingen andre steder i landet er der så mange historiske centre og museer med levendegjorte oplevelser om vikingetiden og tiden lige derefter, hvor kristendommen, munke, og nye opfindelser gjorde sit indtog med middelalderen, som på Sjælland. Noget der i øvrigt falder i turisternes smag. Lonely Planet har således Vikinge-Danmark med på sin »Best in Europa 2014« liste.

Vikingeborge

Nogle af centrene er bygget op i særligt egnede omgivelser, andre er de steder, hvor det skete dengang. Vikingeborgen Trelleborg ligger, hvor den oprindelige rundborg fra år 980 lå, og Borgcentret i Vordingborg ligger ved Gåsetårnet, Danmarks bedst bevarede borgtårn, og den 3,7 ha store borgruin.

Det var her, det politiske og militære magtcentrum var, da Valdemar den Store, Valdemar Sejr og Valdemar Atterdag regerede på borgen. Første borg blev bygget i 1160’erne. Jyske Lov blev underskrevet her i 1241, og i 1360’erne byggede Valdemar Atterdag det berømte Gåsetårn og otte øvrige tårne i det, der blev landets største kongeborg.

iPad-guides

Danmarks Borgcenter har taget den nyeste teknologi i brug i udstillingerne om borgen og tiden dengang. Med centrets iPad-guides, kan man udforske, hvordan kongeborgen så ud, og selv gå jo jagt efter spor efter gamle borgporte og fælder, og på iPad’en er også et actionspil, hvor man skal fange genfærd og overnaturlige væsener fra middelalderen.

Helt levende er Borgcenters egen ridder John, som modtager børnene og er klar til at banke mandsmod og ridderlighed ind i enhver, der tør møde ham. Og man kan prøve aktiviteter fra dengang: slå sine egne middelaldermønter, lave perlekæder, støbe smykker i tin og rulle vokslys.

Vikingemarked

Sagnlandet Lejre har i den kommende uge vikingemarked, med alt hvad dertil hører af handel, gøgl og krigeriske vikinger. Senere på sommeren, i uge 30, er det stenalderfolket, som huserer på deres boplads, og ugen efter tages et godt historisk hop, når Sørine inviterer indenfor i Krikkebjerghuse til en landbohusholdning for 150 år siden. Og hele sommeren kan man få krigertræning og prøve at arbejde som arkæolog.Vikingeborgen Trelleborg åbner den årlige vikingefestival i næste weekend. Interessen for at deltage har været overvældende. Over 800 vikinger har meldt deres ankomst, og man har forlængst måttet lukke for tilmeldingen. Der er simpelthen ikke plads til flere telte.

På markedet er der alt, hvad et vikingehjerte kan forlange af ting og sager. I vikingelandsbyen Slagløse er der aktiviteter for besøgende, og der skal nok udvikle sig et bråvallaslag eller to mellem de iltre vikinger. Vikingemarkedet varer til søndag 20. juli.

Ulvsborg Historiske Værksted har ridderfestival i samme uge. Fra fredag 18. til søndag til 20. juli er der ridderturnering, kampshow, historiefortællinger og naturligvis et middelaldermarked med masser af håndværk og med musik i værkstedet ved Asnæs.

Ridderturnering

Middelaldercentret ved Nykøbing Falster har også ridderturnering. En stor international turnering med Ridderne fra Skt. Wendel. Det er første weekend i august, at det for alvor myldrer med riddere i købsstaden Sundby anno 1404, med travlhed på turneringsbanen og alle de aktiviteter, der ellers hører en sådan international turnering til. Men hver dag i højsæsonen kan man opleve ridderne kæmpe på banen, man kan være med til at affyre bliderne og de andre krigsmaskiner og forsøge sig på buebanen. Weekenden 19.-20. juli er det i øvrigt store våbendag i centret.

Vikingeskibsmuseet har hver dag fra maj til september vikingebåde i Roskilde Fjord. Her kan grupper booke en båd og tage på udflugt. I skoleferien kan man købe billet til kortere ture. Der er instruktør på hver båd og enkelte pladser til børn (mellem 4 og 14 år), som ikke skal ro. Ellers er det til årerne. På museet med de originale vikingeskibe kan man også se håndværkerne i aktion, rebslagerne og smedene.

Info: danmarksborgcenter.dk, sagnlandet.dk, vikingeborgen-trelleborg.dk, ulvsborg.dk, middelaldercentret.dk, vikingeskibsmuseet.dk

Sommerkalender Sjælland:

...til 10. august: Dragsholmrevyen er »På Nye Eventyr« og spiller først på Strandlyst og derefter i Rørvig Centret hovedsalig i weekender. dragsholmrevyen.dk

...til 30. august: Ganløse Revyen (dog ikke uge 29 og 30) – ganlosero.dk. Gillelejerevyen (spiller ikke hver dag, hovedsalig tors., fre. og lør.) – gillelejerevy.dk. Nykøbing F Revyen – nyk-revy.dk.

10. juli: Verdensballet på Gavnø Slot ved Næstved. Internationale balletdansere fra The Royal Ballet of London bringer eventyr og magi. verdensballet.dk

10.-13. juli: Vig Festivalen begynder egentlig onsdag aften, hvor comming up-bands åbner festen. På store scene spiller bl.a. Rasmus Seebach, L.O.C. og Carpark North. vigfestival.dk

10.-13. juli: Der afvikles europamesterskaber på BMX-banen i Roskilde, som er en af verdens bedste baner. Danske og internationale deltagere. eurofinals2014.roskildebmx.dk

13. juli: I 100 år har fiskerne i Karrebæksminde sejlet kapsejlads. På nær et par år under 2. Verdenskrig har Slaget om Enø – Fiskernes Kapsejlads – været en sommeraktivitet. visitnæstved.dk

13. juli -28. sept.: Græsted Revyen (der spilles ikke alle dage, hovedsalig fre. og lør.).graestedkro.dk

23.-27. juli: Hvert år i uge 30 er der byfest i Kalundborg. Der er masser af aktiviteter i byen og levende musik på spisestederne. visitvestsjaelland.dk