Kan man rejse til Florida med ungerne og undgå Disneyworld? Ja, men det kræver en klar aftale på forhånd. Til gengæld kan man opleve det gamle Florida og en god bid sydstatscharme i nabostaten Georgia.

Nej. Vi skal ikke i Disneyworld. Eller Seaworld. Eller noget som helst andet, der ender på »world«. Og det selv om vi lander midt i epicentret af underholdende »worlds«, Florida. Og vi har to unge fyre på seks og ni år med. Med andre ord er vi målgruppen for alt, hvad feriestaten kan tilbyde af gøgl.

Vi gider det bare ikke, og har desuden været der før. Oplevet amerikanske forlystelsespark-koncepter i deres allermest storladne udgaver. Og selv om det var sjovt, var det også håbløst dyrt og ærligt talt lidt anstrengende – både for børn og voksne.

Så det skal vi ikke denne gang, og det har vi aftalt på forhånd. I stedet skal vi opleve solskin og den »old Florida-feeling«, som vi har læst og hørt om. Med sydstatscharme, trope-ø-stemning og afslappet feriestil.

Hjemmefra har vi researchet på nettet. Brugt søgeord som »best secret spot Florida beach« og »cozy seaside southern town old Florida« for at se, hvad der dukkede op. Støvet rejsereportager igennem fra diverse blogs og magasiner, og spurgt efter anbefalinger og erfaringer.

Vi udstikker en løs plan for de 16 dages tur med reservationer enkelte steder, og så satser vi på at planlægge resten undervejs. Hovedreglen er; hellere køre få, længere stræk, end at sidde flere timer i bilen hver eneste dag.

»Sig mig, Fort Lauderdale – var det ikke der, alle de unge tog hen og festede i de der gamle MTV-programmer?« spørger vi os selv, da vi sidder i Norwegians Dreamliner på vej over Atlanten.

Fort Lauderdale er ikke ligefrem kendt som en »hemmelig« godbid af en sydstatsperle, men nærmere som party-central for de amerikanske college-studerende. Dem mærker vi nu ikke noget til, da vi ankommer til Alhambra Beach Resort – et mindre mellemklassehotel, der ligger lidt tilbagetrukket fra strandpromenaden. Hotellet ligger på førstepladsen blandt alle byens hoteller på Tripadvisor, og det forstår man godt.

Alhambra ligger som en lille, frodig oase mellem promenadens øvrige høje og charmeforladte kædehoteller. Her har vi planlagt tre dage til at suge sol og ryste den værste jetlag af os.

Dagene går helt af sig selv med at slappe af, nyde poolen og spille fodbold på stranden, mens vi forsigtigt undgår at forstyrre de afmærkede havskildpadde-reder.

Fort Lauderdales store attraktion er strandpromenaden, hvor der altid er noget at kigge på. Og ellers kan man søge længere op mod en slags centrum omkring de mange kanaler, som byen også er kendt for, med strøg, sejlture og ret turistede små shops og restauranter.

I jagten på noget »old Florida-feeling« er vi stødt på et sted lige om hjørnet – kunstnerhjemmet Bonnet House. Kunstneren Frederic Clay Bartlett og hans kone brugte det som atelier og bolig, når de tilbragte vintrene i 1920’ernes Florida.

En kæmpe villa i klassisk spansk stil med lige dele velbevaret rigmands- og eklektisk kunstnerstemning i de mange værelser, atelieer og frodige haver. Vi deltager i en guidet rundvisning med en ældre ansat, der fortæller historier fra kunstnerens liv og hverdag i det gamle Florida. Hvor man altid gik bevæbnet med riffel i haven i tilfælde af alligatorer og pumaer.

Must-do i Fort Lauderdale

Palmer, bølger, store krydstogtskibe og havskildpadder på stranden

Promenaden med sol, Starbucks og masser af mennesker at kigge på

Rundvisning i kunstnerhjemmet Bonnet House & Gardens

Trope-liv ved den Mexicanske Golf

Det er tid til at komme videre, så vi henter den bil, vi har lejet hjemmefra og kører nord-vest på. Fem dage har vi booket i en lille flække syd for St. Petersburg – halvøen Pass-a-grille Beach, der dukkede op under en af de langstrakte google-søgninger efter hemmelige perler ved Floridas kyster.

Kendt for sit tilbagelænede tempo, utrolige solnedgange og rige kystliv. Vi tager den korteste og hurtigste, men også mest uskønne, vej dertil, motorvejen tværs gennem et endeløst, indhegnet sump-reservat.

Efter fire timer når vi den smukke hængebro mod St. Petersburg og triller til sidst ud af den smalle, ensrettede vej til Pass-a-grille.

Vi har booket os ind på The Coconut Inn, endnu en rejseblogsfavorit, så forventningerne er høje. Men det lille værelse med træk ud-senge til ungerne og udsigt til baggårdens aircon-anlæg er ikke lige det, vi drømte om. Så da Eddie, den flinke ejer, dukker op ud på aftenen, udtrykker jeg min ærgrelse.

Der er ikke andre ledige rum i The Coconut Inn, men Eddie viser os over i nabovillaen, søsterhotellet The Havannah Inn, der på dette tidspunkt faktisk ikke er åbnet endnu. Og for 50 dollars ekstra per nat bliver vi installeret i en toværelses lejlighed med fuldstændig enestående udsigt til den mexicanske golf.

Pass-a-grille viser sig at være alt det, vi havde håbet på.

Fra vores altan med havudsigt nyder vi morgenkaffen, mens et mylder af grønne papegøjer slår sig ned i palmerne omkring os. Foran os kan vi se flokke af rokker trække frem og tilbage langs strandkanten. En morgen ser vi en søko dovent drive langs en af surferne, der padler længere ude.

Dagene driver forbi i samme stille tempo. Vi bader, holder siesta i skyggen på strandcafeen, tager et spil sække-bold samme sted og kommer igen om aftenen med alle de lokale. Her er der live-jazz som baggrundsmusik til solnedgangen, og når solen er forsvundet helt i havet, ringer cafeen med klokken og lukker.

Vi taler dagligt om at køre ind til St. Petersburg, kun 10 km herfra og en af Floridas mere kultiverede byer med bl.a. et stort Salvador Dalí-museum og en hyggelig havnefront med pelikan-fodring og akvarium.

Det er bare så enormt svært at forlade den lille, uspolerede trope-lomme, vi er landet i.

En smuk aftensgå tur langs stranden.
En smuk aftensgå tur langs stranden. Foto: Christina B. Kjeldsen
Vis mere

Must-do i Pass-a-grille Beach

Jazz på strandcaféen Paradise Grille

Lej et SUP-board og paddel langs stranden sammen med delfinerne

En dag i St. Petersburg med et besøg på Dalí-museet og haven omkring, Thedali.org

Old-school sydstats-charme i Savannah

Fyldt op af fem dages driverliv bereder vi os nu på rejsens længste køretur – de godt otte timer nordpå gennem Florida til Georgia.

Undervejs ignorerer vi alle skilte mod Orlando og Disneyworld.

Et af målene i Georgia er Savannah, hvor vi har booket et hotel via en god deal på sitet Hotwire.com – vi skal bo på The Hyatt Regency, direkte ud til floden og den historiske River Street, hvor de flotte Riverboats lægger til og fra.

De næste to dage går med at udforske Savannah, der ikke for ingenting bliver kaldt for Sydstaternes Paris. Byens historiske centrum er både overskueligt og hyggeligt at slentre rundt i.

Lag på lag af gode, spændende, sjove og grufulde fortællinger gemmer sig i de gamle bygninger og stræder, og vi hører en masse af dem, når vi hopper af og på de guidede busser, hvor chauffører med dreven og doven Savannah-dialekt fortæller om byens fortid. Ind i mellem stiger en udklædt »Savannah-personlighed« på bussen og gør historien endnu mere levende.

Savannah har masser af små vintageshops, boghandlere, caféer og restauranter på de hyggelige gader, og det er skønt at sidde på en af de skyggefulde pladser (for eksempel lige der, hvor Forrest Gump sad), betragte Savannahs forretningsmænd, ulasteligt klædt i lyse hørjakkesæt, og bare labbe sydstatsstemningen – og is – i sig.

Must-do i Savannah

Traditionel sydstatsmorgenmad på Henrys, 28 Drayton Street

Rundtur med fortæller i hestevogn gennem Savannahs historiske centrum, se fx Oldsavannahtours.comHjemmelavet is hos den berømte Leopold’s, 212 E. Broughton Street, Leopoldsicecream.com

Floridas østkyst i glimt

Næste stop bliver Amelia Island i den nordøstligste del af Florida, en lille pittoresk ferieø, kendt for sine brede strande og smukke natur.

Vi kører over broen, tjekker ind på det første og bedste strandmotel, og bevæger os straks ned ad den lange træbro mod havet.

Amelia Island er både feinschmecker-paradis med golf og gamle badehoteller, naturvandringer med fort og fyrtårn, og delikatesse- og coffeeshops i byens hyggelige »historic district«.

På vej videre sydpå tilbage mod Fort Lauderdale kommer vi igennem St. Augustine, en af statens ældste byer her på »The historic coast«. En fin gammel by, hvis 450-årige historie (St. Augustine er Nordamerikas ældste europæiske koloni, der stadig er beboet) bliver dyrket på ægte amerikansk manér med levende historie og udklædte aktører i den gamle brostensbelagte bymidte og byens gamle fort.

Vi stopper for aftenen og natten på et billigt motel ved Cocoa Beach, der ikke er noget at skrive hjem om, men som ligger her på Floridas »Space Coast« og ikke langt fra Kennedy Space, der helt klart er et besøg værd, hvis man er til rumeventyr og store raketter.

Der har vi været på en tidligere rejse, så vi fortsætter resten af turen tilbage til Fort Lauderdale, hvor vi skal nyde et par sidste solrige dage i ro og mag, inden vi flyver hjem igen.

Vi tjekker ind på hyggelige La Casa del Mar, kun et par gader fra hvor vi boede, da vi først landede. Det føles trygt, rart og velkendt, og det er lige det, vi trænger til efter to uger on the road.

Og hvad så med gøglet – savnede ungerne det slet ikke? Nej, for præmissen var klar fra start – det skulle vi ikke. Så selv om vi passerede skilt efter skilt mod Disneyworld, Seaworld, Universal Studios og alle de andre worlds og studios, var der ikke nogen sure miner.

Til gengæld var børnene blevet lovet masser af tid med deres forældre, strande med palmer, konkylier, delfiner, gode historier og solskin.

Og det fik de.

Must-do på nordøstkysten

Amelia Island med brede sandstrande og eksklusivt øliv i hovedbyen Fernandina Beach, se Ameliaisland.com

Historiske St. Augustine på The historic Coast, Floridashistoriccoast.com

Kennedy Space Center, hvis du er til raketter og rumeventyr, Kennedyspacecenter.com