Det er ganske almindeligt, at øer i Thailands nationalparker lukker i maj, når regnsæsonen rammer den populære rejse­destination. Men én ø har i år ikke tænkt sig at åbne igen for dykkeglade turister til oktober, som øen ellers plejer.

Miljø, hav- og dyreliv er så medtaget på det populære udflugtsmål Koh Tachai nordvest for Phuket, at landets myndighed for nationalparker, dyreliv og naturbevarelse har fundet det nødvendigt at lukke øen på ubestemt tid for at kunne genskabe naturen og økosystemerne, skriver Bangkok Post.

Også ferieøer som Mallorca og Malta oplever, at naturen lider under det store antal af glade badegæster. Denne sommer skal turister på flere populære øer derfor betale en særlig miljøafgit, når de checker ind på hotellet. En afgift, der skal bruges til miljøinvesteringer og turistudvikling.

Lukning kritiseres

At masseturismens aftryk ikke bliver vasket bort så let som fodspor på stranden har længe været kendt. Men at lukke en ø helt ned for turisme er en strategi, som cand.mag. i turisme og forsker i ansvarlig naturturisme i RUCinnovation ved Roskilde Universitet, Anne Cecilie Lasa-Gonzalez, ikke har set før. Hun peger på, at både Spanien og Thailand så småt er begyndt at indse konsekvenserne af flere års masseturisme, men at thaiernes løsning mangler retning. De thailanske myndigheder mangler stadig at præsentere en strategi, hvorimod miljøafgifterne på Mallorca et eksempel på et strategisk, økonomisk redskab til at gøre turismen mere bæredygtig, mener hun.

»Jeg er ret kritisk omkring, at de lukker Koh Tachai uden yderligere forklaring, for der er intet bæredygtigt i en lukning. Tværtimod går det økonomisk hårdt ud over dem, der lever af turismen,« siger hun og peger på, at der hverken er præsenteret en klar strategi eller konkrete tiltag til, hvordan naturen skal genskabes.

»Hvis det handler om at genoprette et koralrev, tager det altså virkelig lang tid og kræver en klar strategi,« forklarer Anne Cecilie Lasa-Gonzalez.

Vælg lokale bureauer

Carina Bregnholm Ren, der er lektor og turismeforsker ved Aalborg Universitet, ser også lukningen af Koh Tachai som et udtryk for dårlig ledelse både lokalt og globalt.

»Man har ladet turismen vokse sig fuldstændig gigantisk og ikke tids nok udviklet bæredygtige redskaber til at håndtere det. Men at trække i håndbremsen fikser ikke noget,« siger hun og fortsætter:

»Det kræver langsigtede og visionære planer, og industrien bliver nødt til at forstå, at turismen skal udvikle sig bæredygtigt, hvis økosystemerne skal holde til det,« supplerer Carina Bregnholm Ren og påpeger, at man som forbruger er en mindre brik i det store bæredygtige puslespil.

»Det er enormt svært for forbrugerne at gennemskue, hvad der er bæredygtigt. Så mit bedste råd er, at man kigger efter bæredygtige mærkninger hos rejseselskaberne, bureauerne og guiderne og i det hele taget holder sig til lokalt forankrede løsninger,« råder hun.