Unge hippier strømmede i 1970erne til Møn og bosatte sig på gamle bondegårde i storkollektiver. Det gør et besøg på øen til et tag-selv-bord af unikke oplevelser. Her er tips til en weekendtur på Møn.

Fredag

Eftermiddag

Efter indkvartering er der tid til en Møn is. Hvis du kommer i skolesommerferien, kan du besøge mejeriet og isbutikken på gården, hvor isen fremstilles – ja, du kan faktisk klappe din is, når du besøger køerne i stalden.

Åbent i skolesommerferien alle ugens dage kl. 11-17 og ellers lørdag og søndag kl. 11-17.

Info: moen-is.dk

Aften

En god, rustik dansk aftensmad akkompagneret af en velbrygget, lokal øl på Bryghuset Møn i Stege, hvor øllet bliver brygget på stedet af øens egne råvarer.

Bryghuset ligger i en fin, lukket gårdhave bag hovedgaden i Stege. En to-retters menu bestående af f.eks. wienerschnitzel og pandekager med is koster 250 kr., børn under 12 år spiser til halv pris.

På vej hjem kan du på en skyfri nat nyde en formidabel stjernehimmel. Luften over Møn er nemlig minimalt forurenet, og det giver optimal mulighed for stjernekigning.

Info: bryghusetmoen.dk

Lørdag

Formiddag

Efter morgenmaden og evt. et morgenbad på en af Møns fantastiske strande, enten Rytzebæk på Sydvestmøn, Ulvshale på nordsiden, eller Råbylille på Sydøstmøn, går turen til Stege, hvor der skal shoppes lokale delikatesser.

Stege er en lille by, der består af en havn i den ene ende af hovedgaden Storegade, og en gammel Mølleport i den anden ende. Det er dét.

Besøg det hyggelige Møns Handelshus på Storegade mod havnen. Her kan du købe lokale delikatesser fra knapt 50 lokale leverandører, og meget er økologisk.

Gå bag om det tidligere Rådhus midt på Storegade. I det gamle arresthus i baggården finder du den fineste chokoladebutik, hvor Lene Evers står og håndlaver chokoladen, og smiler fra det ene øre til det andet imens. Verdens bedste flødeboller og service fås her.

Frokost

Et besøg på Møn bliver en lille smule bedre, hvis man forkæler sig selv med frokost på Davids Café.

På en solskinsdag kan du sidde i den lille, baggård omgivet af blomster og spise dig gennem stedets berømte Tapas-tallerken. Den koster 155 kr., og er – ligesom alt andet på caféen – lavet af friske råvarer.

Info: davids.nu

Eftermiddag

Tag turen til Nyord, en lille ø, der nås via dæmning på nordsiden af Møn.

Nyord har kun ca. 40 indbyggere, og bilen skal parkeres ved ankomst. Gå rundt i de bittesmå gader og se den fine fiskehavn, en mikrolille kopi af Frederiksberg Kirke og flere værksteder og gårdbutikker.

Hvis man er interesseret i fugleliv, er en del af Nyord engområde med et livligt fugleliv.

Aften

På Nyord spiser man godt i haven på Lollesgaard. Her serveres friskfanget rødspætte eller stegte ål, og på en lun aften indtages måltidet under træerne i gårdens have. En omgang stegte ål koster 189 kr.

Info: lolles.dk

Søndag

Formiddag og frokost

På en tur til Møn kommer man ikke uden om (og det skal man heller ikke, for det er bestemt et besøg værd) Møns stolthed og vartegn, Møns Klint.

På Geo Centret, der er et spændende museum for bl.a. børnefamilier med udgangspunkt i Danmarks fødsel og området Møns Klint, finder du turistinformationen, der kan vejlede om de utallige muligheder i området.

Tilbring det meste af dagen i området, på stranden, i skovene og på engene, der kan udforskes ad vandreruter, på mountainbikes, fra vandsiden eller på ryggen af en islænderhest, alt efter temperament. Er man til heste, kan rideturen stærkt anbefales. Det er en betagende og intens oplevelse at ride på selve kanten af øen med udsigt til det glimtende hav.

Der er heste til både nybegyndere og øvede, og dygtige guider med på turen. Halvanden time koster 500 kr. Der er afgang kl. 11 og 15.

Info: moen-ishest.dk

Eftermiddag/aften

Tæt på klinteskoven ligger Liselund. Parken er anlagt i slutningen af 1700-tallet, og et af de bedst bevarede eksempler på romantisk havekunst i Danmark.

Drik en kaffe eller spis aftensmad på Liselund Slot med udsigt til den eventyrlige have inden hjemrejse.

Info: liselundslot.dk