Når kufferten skal pakkes, og kursen er sat sydover, er der én ting, som for mange danskere er obligatorisk på pakkelisten: smartphonen.

47 pct. af danskerne siger, at de har behov for at være online på mobilen mindst et par gange om dagen i løbet af deres ferie i udlandet, mens hver tiende føler trang til onlineaktitet minimum én gang i timen. Det viser en undersøgelse af danskernes mobilvaner, som analyseinstituttet Analyse Danmark har lavet for teleselskabet 3. Tendensen synes derfor klar: Vi har ganske enkelt svært ved at leve uden den digitale tingest.

En del af forklaringen er, at vi er bange for at gå glip af noget vigtigt – især på de sociale medier – når vi er udenlands. Det er fænomenet Fomo, Fear Of Missing Out, der er på spil, når vi bekymrer os over, hvad der mon sker i den digitale verden, mens vi nyder livet under palmernes skygge. Undersøgelsen fra Analyse Danmark viser således, at hver femte af os er decideret bange for at gå glip af nyheder og opdateringer hjemmefra, når vi holder ferie. Ekspert i forbrugeradfærd Manou Messmann forklarer, hvorfor vi rammes af Fomo på ferien:

»Når vi er væk hjemmefra, vil vi gerne slappe af og have det godt. Og det ’at have det godt’ er ofte forbundet med at koble af ved f.eks. at surfe rundt på nettet og på de sociale medier. Vores online færden er en slags tryg og velkendt hule for os.«

Priser er svære at gennemskue

Mobilekspert på hjemmesiden meremobil.dk John G. Pedersen beskæftiger sig bl.a. med danskernes mobilbrug og bekræfter, at vi benytter vores smartphones flittigere og konsumerer mere data end nogensinde før. Men han understreger også , at livet indimellem kunne gøres endnu lettere for smartphone-brugerne. I hvert fald hvad angår priserne for dataforbrug:

»Mange danskere benytter ikke smartphonens eget internet, men logger i stedet på gratis Wi-Fi på f.eks. caféer og hoteller,« forklarer han og efterlyser i samme åndedrag, at teleselskaberne bør gøre det lettere og mere gennemskueligt for forbrugerne at benytte smartphonens eget internet i udlandet.

»De fleste teleselskabers udlandsordninger er ikke lette at få overblik over, og mange er forståeligt nervøse for at komme til at stå med håret i postkassen, hvis de kommer til at bruge mere data, end abonnementet tillader,« forklarer John G. Pedersen og tilføjer, at EU i løbet af 2017 vil indføre nye regler, der vil forenkle tingene og gøre det billigere at bruge sin smartphone i udlandet.

Ferie på en ny måde

Trendforsker Henrik Vejlgaard finder det helt forståeligt, at vores brug af smartphonen – også på ferien – er stigende og mener ikke, at det behøver at være et problem:

»Ferie i dag er meget anderledes end for 25 år siden. Tidligere var ferien en pause fra hverdagen, hvor vi holdt fri fra arbejdet og alt det derhjemme. Men sådan er det ikke længere. Nu er vi stort set i ’realtime’-kontakt med vores venner og familie konstant, og vi kan eksponere vores oplevelser for hele verden, når vi har lyst. Mange af os kan også sagtens passe et arbejde, selv om vi er på ferie.«