Man kommer knap så højt op som i et passagerfly. Og det går uendeligt meget langsommere. Alligevel byder en tur i luftballon over Sjælland på både adrenalinsus og over- vældende sanseindtryk.

Flammerne bliver bogstaveligt talt sprøjtet for fuld kraft op fra brænderen i kurvens top. Alle vi passagerere er beskyttet mod den kraftige varme af sorte kasketter.

Ballonskipper vinker med armen hævet over hovedet:

»Godaften,« siger han højt.

Mellem 50 og 100 meter under ballonen stimler folk ud på deres terrasser for at hilse på. Det er helt tydeligt ikke hver dag, de har en tre tons tung luftballon svævende over græsplænerne.

Med beskedne 14 kilometer i timen glider ballonen lydløst hen over fjorden og markerne – så tæt på, at man kan dufte saltvandet og se grantræernes nåle.

Kort forinden er vi kommet ned fra en højde på omkring 400-500 meter. Hvad der plejer at være endeløse rækker af juletræer, er i den højde små stempler mellem gule, høstklare kornmarker.

Det ser ud, som når man flyver i passagerfly; det er bare mere virkeligt. Luften, lydene og den nedadgående sol, der varmer om kap med ballonens brændere.

Og så det faktum, at jeg står og læner mig ud over kanten af en kæmpe flettet kurv for at filme solen bag min sidemand.

Fra adrenalinsus til fascination

Ballonskipperen har kun én mulighed for at styre ballonen. Han kan opvarme luften inde i ballonen med brænderen for at få os til at stige. Hvis han holder brænderen slukket i nogle minutter, så falder vi i højde. Vindretningen skifter i forskellige højder, og den er helt afgørende for, hvor vi bliver ført hen.

Den indledningsvise nervøsitet og adrenalinsus bliver hurtigt afløst af ren fascination over udsigten, da vi begynder turen med at stige op i maksimal flyvehøjde på cirka 500 meter. Ballonskipper har givet de nødvendige sikkerhedsinstrukser, men der er i virkeligheden ikke så meget at gøre, hvis det går galt. Der er ingen faldskærme. Kun redningsveste, hvis vi skulle være så uheldige at lande i vand.

Til gengæld har Go Dreams direktør, Nicolai Bille Krogh, (selskabet, der sælger ballonturene, red.) fortalt, at man aflyser to ud af tre ture på grund af vejrforholdene.

Det er en statistik, der indikerer en vis opmærksomhed på sikkerheden.

Sikkert tilbage på jorden efter en spændende, men ufarlig, landing er programmet kun halvt færdig. Jeg må bøje mig fremover, som de andre førstegangsflyvere, lade mit hår dyppe i champagne og modtage min ballondåb: Markbaronesse af Kisserup. Det er en gammel, international tradition for ballonflyvning.

Et midaldrende par stormer rundt og tager billeder, mens ballonen bliver pakket sammen. De har betalt 2.195 kr. per person for turen og virker tilfredse med aftenens udbytte. De kom jo også i luften trods statistikken for aflysninger.

TV - Følg solnedgang med os fra vores tur i luftballon: