Kampen om julemanden

Alle i Danmark ved, at julemanden bor i Grønland. Men det er Finland, der løber med juleturismen. Nu vil Sverige også være med.

Hvor bor julemanden?

I Grønland selvfølgelig.

Det ved enhver dansk dreng og pige. Men de britiske børn er ikke enige. De svarer Finland, for de har selv besøgt ham sammen med deres bedstemor og bedstefar.

I mange år har Rovaniemi nær polarcirklen i Finland scoret juleturismen. Charterfly flyver i pendulfart i julemåneden især fra Storbritannien med børn og bedsteforældre på miniferie i det sneklædte landskab.

Se verdens største julemand her

Her i julemandens by er der fyldt med forretninger, som sælger alverdens julegaver, og her må man stå i kø for mod betaling at blive fotograferet sammen med julemanden. Og her kan man også komme ud og køre i slæde med Rudolf eller en af hans rensdyrvenner foran slæden.

Men nu melder en ny julemandsdestination sig på banen, svenske Karesuando, som ligger i Kiruna kommune på grænsen til Finland og er Sveriges nordligste byområde med omkring 350 indbyggere.

Det er firmaet Santa Safari, som opererer i hele Lapland, der står for julemandsturismen i Karesuando. 

Guide til 40 julemarkeder i Europa

"Rovaniemi er blevet alt for kommercielt, som Disneyland. Vi er helt anderledes. Her er stille og autentisk. Vores julemænd har ægte skæg, og familierne besøger julemanden i enerum," siger Penelope Zaglaridou, Santa Safaris chef i Karesuando, til nsd.se.

I denne sæson gennemføres fem flyvninger med i alt omkring 900 britiske juleturister til nærmeste lufthavn, Pajala, som ligger 136 kilometer syd for den nye julemandsby, Karesuando.