En turistvideo om Thailand er vist halvanden million gange, men James, som i filmen hader Thailand, er ikke turist. Det er en PR-video ligesom VisitDenmark-filmen om Karen, der efterlyste sin søns far.

Hvis først en filmstump på YouTube fanger, kan den i løbet af ingen tid være delt over hele verden og set af millioner af mennesker.
Det er en effektiv og billig måde at få et budskab spredt på, også når der er tale om reklame for et land.

I øjeblikket er det filmen om James, som hader Thailand, fordi han efter en heftig strandfest vågner op uden sin bæltetaske med flybillet, pas og penge, der bliver klikket heftigt på.

For fire år siden var det danske Karen, som efterlyste sin søns far - en turist, som hun hverken kunne huske navn eller nationalitet på.

Begge historier er virale løgnehistorier, som landenes turistmyndigheder står bag.

Læs også: Bangkok verdens turistby nummer et

Hvor Karen-videoen virkelig lignede en hjemmevideo, og først til sidst i klippet var forsynet med et Visitdenmark-skilt, ser filmen om James mere professionel ud.

Den går hurtigt fra at være en selfie-video til en professionelt klippet film, som viser, hvordan venlige thai'er hjælper ham med husly, forplejning og med at lede efter hans forsvundne ting. Og man røber næppe meget ved at afsløre en happy ending.

I Thailand glæder man sig over, at James-videoen allerede er set halvanden millioner gange.

»Med videoen vil vi gerne sende budskabet om, at ud over de thailandske strandes skønhed er landet fyldt med rare mennesker, der står parate til at være gode værter for alle turister,« har Thawatchai Aruyik, chef for Thailands turistmyndighed TAT, udtalt.

Læs også: Fem svimlende sky-barer i Bangkok

I Danmark blev succesen efter filmen om Karen tveægget. Videoen blev mødt med forargelse, og kvindesagsforkæmpere, eksperter og både danske og internationale medier beskyldte Danmarks Turistråd for at bringe danske kvinder i forlegenhed og endda opfordre til prostitution.

Videoen kom til at koste den daværende direktør for Danmark Turistråd stillingen, og efter få dage fjernede man Karens historie fra YouTube.

Men andre lagde den ud, og Karens historie er set millioner af gange.

Efterfølgende har Danmarks Turistråd regnet på effekten. I en evaluering af Danmarks global markedsføring fra 2007-2012 fremgår det, at presseværdien af videoen har været over otte millioner kroner.

TV: Se »I hate Thailand« videoen: