Den lille nordsjællandske by har i de senere år fået meget nyt liv på havnen, og i omegnen lokker flere andre spændende seværdigheder.

Den lyshårede dreng i den grønne bluse lytter interesseret, da hans far tager den orangegule krabbe op ad det lille bassin. Faderen viser drengen krabbens kløer, og bagefter sætter han den på trægulvet, så drengen også kan røre ved den.

Det er formiddag på havnen i Hundested i det nordlige Sjælland, og her er travlt ved den såkaldte oplevelsesplatform. Den rummer to lavvandede bassiner fyldt med en række fisk og krabber, som de lokale fiskere har fanget i Kattegat og Isefjorden.

Idéen med bassinerne er at give voksne og ikke mindst børn et indblik i det mangfoldige maritime liv, som de omkringliggende have og fjorde indeholder.

På nærmeste hold kan man studere nogle af havets indbyggere, der udover krabber, rødspætter og torsk tæller knap så kendte arter som for eksempel ulk, tangnål, havkarusse og savgylte.

At dømme ud fra de mange børn og enkelte voksne, der ligger på maven og henholdsvis studerer og klapper fiskene, er oplevelsesplatformen en stor succes.

Livlig havn

Rørebassinerne er blot en af mange adspredelsesmuligheder på havnen, der er blomstret gevaldigt op i de senere år. Efter færgefarten til Grenå stoppede for 19 år siden, har store dele af Hundesteds havn sidenhen ligget i dvale.

Men i området omkring lystbådehavnen er der i dag godt med liv i sommerhalvåret. Her kan besøgende gå på gallerier, besøge kunsthåndværk-butikker og – selvfølgelig – få sig en bid mad.

Halsnæs Bryghus lokker med hjemmebrygget øl, og isene hos Lydolphs Isbar har en gevaldig størrelse.

Minigolf er der også mulighed for at spille, og her adskiller Fjordens Minigolf sig en del fra gængse minigolfbaner. De enkelte hullers forhindringer består nemlig af forskellige fiskeredskaber som net, ruser og ankre, og på den måde relaterer minigolfbanen sig glimrende til den lille fiskerby.

Sandskulptur-festivalen er et af højdepunkterne.
Sandskulptur-festivalen er et af højdepunkterne. Foto: Jesper Møller
Vis mere

Denne sommerdag er en kunsthåndværker rykket ud i det gode vejr, hvor han med håndkraft og sandpapir sliber en stor træskål, som senere skal sættes til salg.

I baggrunden tøffer de to små færger, der sejler mellem Hundested og Rørvig på modsatte side af Isefjorden jævnligt ind og ud af havnen. Men man skal lidt længere nede ad havnen for at finde den seværdighed, som man endelig ikke må gå glip af. Sandskulptur-festivalen.

Med store kunstfærdigt udformede skulpturer, som er lavet af kunstnere fra hele Europa, og så detaljerige, at man ikke kan undgå at blive imponeret over, at det er muligt at fremstille dem af noget så skrøbeligt som sand.

Festivalen har hvert år et tema. Sidste år var det nordisk mytologi, og i år gælder det »korsriddere i krig og kærlighed«. Sandfestivalen holder åbent fra 14. maj til 13. september.

Steder at besøge:

Grønlands-farerens fristed

I udkanten af Hundested ligger Grønlands-fareren Knud Rasmussens sommerhus, hvortil han ofte trak sig tilbage.

Knud Rasmussen døde i en alder af blot 54 år i 1933, og siden 1939 har sommerhuset fungeret som museum for den kendte dansker. Huset står i dag i store træk som dengang med hans arbejdsværelse, kajakker og mange øvrige genstande fra Grønland.

Huset ligger helt ud til vandet omgivet af en 25.000 kvadratmeter stor og meget naturskøn grund. Et stort Dannebrogsflag samt flere bænke pryder den kuperede grund, hvorfra man har en flot udsigt ud over Kattegat.

Tæt på grunden ligger det spøjse lille Spodsbjerg Fyr på toppen af bakken.

Kig på Kikhavn

I forbindelse med et besøg i Hundested bør man lægge vejen forbi den idylliske lille flække Kikhavn, der blot ligger tre km væk. Kikhavn er et gammelt fiskerleje, der daterer sig helt tilbage til 1200-tallet.

Man parkerer lige uden for landsbyen og kan så gå ned til stranden samt på opdagelse i de gamle krogede gader. Her hersker idyllen i den grad med smukke bindingsværkshuse, stråtag, stokroser og hønsehold.