Lær børnene skifærdselsreglerne, inden familien tager på vinterferie, opfordrer Børneulykkesfonden.

Sneen ligger på pisterne, og snart er det skolernes vinterferie og dermed højsæson for skiferie for hele familien.

Samtidig er det højsæson for skiskader.

Sidste år, mens den offentlige rejseforsikring eksisterede og blev varetaget af SOS International, registrerede SOS-alarmcentralen 4.889 vintersportsskader, hvor en fjerdedel var skader blandt børn og unge under 17 år. Og mere end halvdelen af skaderne førte enten til lægetilsyn, indlæggelse eller ambulancefly-transport.

»Det er høje tal, men det ligger nogenlunde på niveau, som de forrige år. Det er altså samme skadesbillede, vi ser år efter år. Derfor ved vi også, at det kan være en god idé at tage sine forholdsregler allerede før ferien. Vi råder altid de danske skiturister til at tegne en rejseforsikring, så de ikke risikerer selv at skulle betale for en dyr hjemtransport, hvis uheldet skulle være ude,« siger Dan Petersen, presseansvarlig for Operations i SOS International.

På baggrund af de mange skader opfordrer Børneulykkefonden forældrene til at tale med børnene om, hvordan man færdes på en skipiste, så de alvorlige ulykker kan undgås.

Det er en god idé at finde skivideoer på nettet og ud fra dem tale om, hvad man må og især ikke må.

»Hvis man er forberedt hjemmefra, kan man undgå ulykker. Men lad være med at bruge skræmmebilleder. Gør det sjovt og i børnehøjde. Og husk at forældre selv skal være gode rollemodeller for børnene,« siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden.

Det er også vigtigt, at have skiudstyret i orden.

»Skihjelmen skal passe i størrelsen, og den må ikke være for tung. Skibrillerne skal være gode og ikke dugge. Et rygskjold beskytter mod de værste påkørsler. Handsker eller luffer skal have en kvalitet, så de kan holder fingrene tørre og varme,« anbefaler ski-ekspert Sophie Fjellvang-Sølling.