Den gamle bydel i Jerusalem har fire områder: Det jødiske, det muslimske, det armenske og det kristne. Vi har besøgt et køkken i hvert af dem – og et internationalt.

Den armenske

Hvad: Armenian Tavern
Hvor: 79, Armenian Patriarchate Road, Armenian Quarter
Åbningstider: Mandag til lørdag 12 til 22. Lukket om søndagen.

Det er som at kravle ind i en hule, hugget ind i den klippe, som Jerusalems gamle bydel ligger på. Her i den armenske del af bydelen bor et par tusinde armenere, som har sat deres eget præg på bydelen siden korstogene. 

Selv om Armenian Tavern kun er fra 1994, er møblement og al udsmykning af rummet centraleuropæisk i en sådan grad, at man skulle tro, at armenske hærførere har holdt skæbnesvangre møder om det hårdt prøvede folks fremtid i netop disse rum.

Det armenske islæt rækker desværre kun delvist til menukortet og endnu mindre til personalet. Den venlige tjener indrømmer nødtvungent, at menuen er en blanding af armensk og mellemøstlig. Men som de siger: »Man kan jo ikke have en restaurant i Jerusalem uden at have humus på menuen.«

Flere af retterne er dog armenske – ligesom ejeren af stedet er det. Til forret kan man blandt andet vælge en af de to armenske retter Basturma, som er lufttørret kød med yoghurt, eller Soujuk, en armensk oksekødspølse. Til hovedret er der blandt andet KhaghoghiDerev, som er hakket kød, svøbt i vinblade og svømmende i yoghurtsovs. 

Stedet udmærker sig ved også at være et museumsgalleri med smykkekunst, men heller ikke her er der tale om en rent armensk udstilling af produkter, idet smykkerne er af blandet oprindelse.

Den kristne

Hvad: Amigo Emil
Hvor: Al-Khanqa Street (en forlængelse af Via Dolorosa), Christian Quarter
Åbningstider: Hver dag fra ca. 10 til 22.

Via Dolorosa, som er den selv samme gade, som Jesus gik på med korset på ryggen, går gennem både det kristne og muslimske kvarter. I den kristne ende af gaden ligger restauranten Amigo Emil. Og når man beder om en cola, har ejeren et bedre forslag »Er du sikker på, at du ikke hellere vil prøve vores hjemmelavede lemonade? Den er ikke fra en karton« siger han. 

Ejeren hedder Constandi Bajjali, og han er græsk­katolsk araber, født i Jerusalem. Hans onkel (det er ham, der hed Emil) havde en kaffebod på stedet i mange år, men i 2004 åbnede Constandi sin store restaurant på adressen. Faktisk har stedet har været i familiens eje siden 1920, fortæller Constandi stolt. 

Lige så stolt er han over at være nævnt i Lonely Planet, hvilken han omtaler, som om det var en Michelinguide. Amigo Emils optræden i guidebogen har dog betydet, at stedet næsten altid er velbesøgt af turister, som hungrer efter at kombinere Mellemøstens eksotiske retter med det velkendte. 

Menuen står på adskillige europæiske retter som hvidløgsstegte kæmperejer, svampesuppe, løgsuppe og græsk salat, men Mellemøsten har sneget sig ind på menukortet sammen med Indien. 

Og så har ejeren selv fundet på et par retter, som er fint i tråd med det sammensurium af kulturer, som mødes i Israel, i Jerusalem, i den gamle bydel, i det kristne kvarter.

Den muslimske

Hvad: Restaurant Al-Nasser
Hvor: 55, Beit Ha-Bad Street, Muslim Quarter.
Åbningstider: Hver dag fra morgen til aften.

I hjertet af det muslimske kvarter ligger Restaurant al-Nasser. Indgangen ser ikke ud af meget, men indenfor er der plads til 100 mennesker, hvis det skulle være. Desværre kommer der ikke så mange, og hvis man spørger ejeren, Wakoob, så forklarer han gerne højlydt, at det er is­raelernes skyld. Han betaler skat, men de sørger ikke for at genne de folk væk, som står og sælger shawarma på gaden for en tier. 

Restauranten åbnede i 1957, men siden er der sket en del med interiøret, mens menukortet er lige så arabisk som alt andet i dette kvarter. Falafel, shawarma, kebab. Til gengæld er der – naturligvis – ingen svin og alkohol på menuen, men alene inden for kategorien kød er der både kylling, lam, okse, kalv og fisk på menukortet, så grisen vil kun de færreste formentlig savne. 

Som det er tradition i hver en afkrog af Jerusalems gamle by presses de lokale appelsiner til juice på stedet. Ikke overraskende giver det et billigere og bedre resultat end den flaskebefordrede juice. I det hele taget er det et kvalitetsstempel for stedet, at lokalet ofte er fyldt med lokale arabere, som spiser frokost. 

Wakoob er fjerde generation af ejere, og han står selv ved indgangen og ryger under skiltet med rygeforbuddet. 

Den jødiske

Hvad: The Quarter Cafe
Hvor: 11, Tifferet Israel Street, JewishQuarter
Åbningstider: Hver dag fra kl. 10.

Man skal lede lidt – og huske at kigge op – når man er på udkig efter The Quarter Cafe i det jødiske kvarter af den gamle bydel. Men heroppe under himlen højt hævet over Grædemuren og i øjenhøjde med Klippemoskeen har Uzi haft sin restaurant i 37 år. Med israelsk sans for drama skynder han sig at tilføje, at han ikke er sikker på, om der kommer flere år. 

»You never know in this area«. 

Hans café er nyistandsat, men der er en afslappet cafeteria-atmosfære i den to etager store restaurant, og hvis man ikke er helt på det rene med kosher-reglerne, er Uzis cafe det rette sted at lære dem. Han overholder nemlig kosher på det strengeste, forklarer han. 

»Men det er nok mest fordi, jeg gerne vil tiltrække Bar Mitzvaherne«, indrømmer han. 

Derfor serveres der kun vegetarretter og fisk på restauranten, for ifølge jødisk tradition må man ikke koge et kid i dets moders mælk. 

Men derudover er menukortet så jødisk-israelsk, som det kan blive. Sig hej til salat, humus og falafel. Og nu du er ved det, så sig hej til Klippemoskeens forgyldte kuppel, som er lige udenfor. Uzis udsigt er hver en shekel værd.

www.quarter-cafe.co.il

Den internationale

Hvad: Versavee Bistro & Bar
Hvor: Jaffa Gate Square (Lige ved Hotel Imperial), Christian Quarter
Åbningstider: Hver dag fra kl. 9 til de sidste drinksgæster er gået hjem. 

Der, hvor det kristne og armenske kvarter mødes for foden af Kong Davids slot – eller resterne deraf – ligger Versavee Bistro & Bar i en lille gyde. Caféen er lige blevet renoveret, men har ellers ligget på samme sted de seneste syv år – ejet af fire brødre. Brødrene er ikke blot familieorienterede, de er også internationalt orienteret. For selv om det øverste punkt på menuen er Jerusalem Breakfast, som med humus og pita er lige så israelsk som appelsinerne i juicen, er baren international i hele sin indretning og idé. 

Storebror har boet flere år i London, og med sig hjem har han taget traditionerne for at drikke drinks i baren og øl på gadeplan. For de spisende er oplevelsen ligeledes international, når man ser bort fra den obligatoriske humus-pita-salat, som bistroen naturligvis også har. Bolognese, schnitzel og græsk salat står side om side på brødrenes menukort. Man kan i øvrigt frit vælge, om man vil spise og drikke udenfor i den lille gård eller indenfor i caféens moderne møblement.

Derudover har brødrene sørget for wifi til deres moderne klientel, så man kan tjekke nyheder og post, mens man spiser og drikker. 

Læs også: Mangfoldigt madunivers i Israel