I den irske hovedstad kan du spise morgenmad med advokater, køre byen tynd i et amfibiekøretøj, drikke pint-vis af Guiness og skråle med på de lokales folkeviser

8.30
Vågn op i midten af Dublin i det historiske Smithfield på Generator Hostel. Her er sovesale, hvis man er til det, men derudover er der private værelser i flere forskellige størrelser. For at holde priserne nede er der intet fjernsyn på værelserne (et dobbeltværelse koster 350 kr. per nat), men til gengæld byder det nyåbnede hostel på kollegie-stemning med filmaftener, hygge i lobbyen og øl i baren. Morgenmaden på stedet er ikke prangende, men den er til gengæld inkluderet i prisen. 

9.30
Hører du til typen, der sætter pris på en klassisk britisk morgenkomplet med ristet brød, æg og bacon, er Cinnamon Café hjørnet mellem Smithfield og Coke Lane perfekt. Her stiller advokater mapperne for at spise morgenmad, inden de skal i byretten på den anden side af gaden, og de vender troligt tilbage til den populære café ved frokosttid. Den britiske morgenmadstallerken sidder lige i skabet, men hvis du har mod på en nymoderne klassiker, så vælg deres bagel med æg og bacon. Selvom ideen om at lave en morgen-bagel kommer fra den anden side af Atlanten, så bliver den mestret til perfektion i den lille café.

10.15
Fra Cinnamon Café er der ikke langt til Dublins underligste attraktion - The National Leprechaun Museum. Sporvognen går lige til døren (stå af ved Jervis Street), men generelt kan man gå til alle attraktioner i byens centrum, hvis man husker en paraply til at beskytte sig mod det omskiftelige irske vejr.

11.00
På museet leder en guide dig gennem de mange rum, der hver især fortæller deres del af historien om de irske alfer. Historierne bliver ofte fortalt med så stor indlevelse, at det kan være svært at afgøre, om du er vidne til en lang løgn, eller om alferne faktisk findes. Rummenes underholdningsværdi er variende, men skal der sjove billeder på SD-kortet, så er alfe-museet afgjort en vinder. Specielt »stuen«, hvor alle møbler er lavet i gigant størrelse, så du selv får muligheden for at være alf for en stund, får kodak-øjeblikkene til at stå kø. 

12.00
Efter myter og leg er det tid til en mere seriøs omgang kultur. Gå langs floden Liffey og over O’Connell-broen. Broen siges at være den eneste bro i Europa, der er lige så lang, som den er bred. Fra broen er der ikke langt til Trinity College, der udover at være en uddannelsesinstitution for over 10.000 studerende, også udstiller en af Irlands største nationalskatte - The Book of Kells. Bogen med de fire evangelier fra Det nye Testamente blev skrevet af keltiske munke for 1200 år siden og er utroligt velbevaret. Nationalklenodiet er afgjort et besøg værd, og det er det gamle bibliotek, der ligger i forlængelse af udstillingen også. På trods af gennemstrømningen af turister ligger biblioteket stille hen. Her er der tid, plads og grund til at undersøge detaljerne i de ældgamle bogreoler og snørklede trapper, der er som snydt ud af Harry Potter-bøgerne. Eller også er det omvendt.

13.50
Gnaver sulten allerede, så bugner området omkring Trinity College med diners og cafeer, hvor man kan få en hurtig snack eller en panini til at tage med. Hvis det ikke er tilfældet, kan turen fortsætte til St. Stephens Green. Her holder »Viking Splash Yours« til, som er et vådt og sjovt alternativ til de klassiske turistbusser. Hele turen foregår i en DUKW, som er et amfibiekøretøj fra Anden Verdenskrig, der har den egenskab, at det både kan køre på land og sejle i vand. Turen igennem fortæller guiden anekdoter og røverhistorier fra de forskellige bydele, og som en ekstra bonus sørger han for, at der jævnligt bliver råbt vikinge-brøl af sagesløse lokale og konkurrerende turistbusser. 

15.30
Der er som regel ikke specielt varmt i Dublin, så efter en tur i den åbne DUKW kan det være godt med lidt varmt at drikke. Langs med King Street, der ligger i forlængelse af St. Stephens Green, er der cafeer i massevis. De fleste af dem sælger varm kakao med skumfiduser. Har du en sød tand, er det overraskende lækkert.

17.45
At være i Dublin uden at se Guiness Storehouse svarer lidt til at misse den lille havfrue i København. Det gamle bryggeri er altså ikke en specielt storslået oplevelse, men det er meget svært at komme uden om. Og så har det i modsætning til den lille havfrue en yderst velassorteret gavebutik, der kan udstyre dit hjem med alt fra Guiness-grydelapper, -håndklæder og -glas i alle størrelser. Medmindre du er meget interesseret i ølbrygning, kan det anbefales at springe selve udstillingen over, eller se så meget, som du orker, og i stedet tage elevatoren op til baren i toppen af bygningen. Her kan indgangsbilletten veksles til en nyskænket Guiness på fad, som kan nydes med Dublins potentielt bedste panoramaudsigt udover byen.

19.00
Er benene stadig friske, kan du gå de halvanden kilometer til Dawson Street. Hvis ikke kan en af de taxaer, der flokkes om Guiness Storehouse, tilbagelægge ruten for dig for omkring 5 euro. På Dawson Street er der en rød dør i nummer 25, hvor der gemmer sig en trappe. I de irske sagn er der en krukke med guld for enden af regnbuen, og for enden af denne trappe er der også en lille guldklump - Irlands, og muligvis verdens, mindste pub. Pubben er officielt godkendt til 24 mennesker, og den kan bestemt ikke anbefales til mennesker med klaustrofobi. Det lyder måske ikke videre indbydende, men det er overraskende intimt og hyggeligt at komme de lokale ved. Og som irerne selv siger om baren, så er den praktisk, da man aldrig falder omkuld, lige meget hvor fuld man bliver. 

21.00
Når det er lykkedes dig at komme ud af baren, går turen mod Dublins mest berømmede område - Temple Bar. Her ligger pubs og restauranter i hobetal, og nu hvor maven efterhånden knurrer, er stedet et rent mekka for madelskere. Irerne har i høj grad formået at fastholde deres madkultur og genopfinde dele af den igen. Det kan man mærke på Eden, hvor det klassiske irske køkken har fået en overhaling. Menukortet byder på enkle supper, steg og massevis af friskfangede fisk, der er tilberedt med præcision og masser af kærlighed. Tre retter, der kan sammensættes, som man ønsker, koster lidt over 200 kroner. 

Med en fuld mave og et par pints i blodet befinder du dig i epicentret for irsk pubkultur. Der er steder, hvor du kan sidde for dig selv og fordøje dagens oplevelser, men der er bestemt også pubs, hvor du kan synge drukviser med de lokale. Har du fået rigeligt af irske øl og lyst til at mingle med kosmopolitiske rygsækrejsende, så kan festen fortsætte tilbage på Generator Hostel. Her fester gæsterne fra alverdens lande i baren mere eller mindre hver aften. I weekeden er der desuden live-DJ til klokken halv fire om natten.

B.T. Rejseliv var inviteret til Dublin af Generator Hostel.

Læs også: Guide: 5 oplevelser på St. Patricks dag