Hvor tit har man ikke ønsket, at man kunne lave noget magen til, når man har oplevet støvlelandets store turistattraktion, gastronomien? Heldigvis er der flere steder med kurser i alt fra pasta og frokoster til raffinerede hovedretter.

Vi troede lige, at vi skulle lære at sætte vand over til en pakke tør-pasta, da guiden fortæller om vores kursus på Academia Barilla.

Det viser sig, at den kendte pasta-producent har overladt sine gamle fabrikslokaler til et center med det fornemme formål at fremme forståelsen for det italienske køkken. Ved blandt andet at afholde kokkekurser.

Trenden med kokkekurser har efterhånden bredt sig til store dele af verden, og Italien står bestemt ikke tilbage for den udvikling. I støvlelandet kan man finde alt fra deciderede madskoler til fine hoteller og små private restauranter, hvor man kan booke sig ind på halv- og heldagskurser eller ugelange mad- og kultur-ophold.

Vi guider til 12 kokkekurser fordelt i hele landet.

1. I den gamle pastafabrik

Hvad: Academia Barilla
Hvor: Parma, Emilia Romagna
Hvordan: Academiabarilla.it

Det kan virke mærkeligt at skulle lære at skære porrer, gulerødder, zucchini og artiskokker ud, rive ost og rulle lange baner af frisk pasta og butterdej gennem maskinen, men det giver mening, både for smagen og udseendet, finder vi ud af efterhånden. Og da vi forlader kurset, har vi både fået gode tips og en bunke opskrifter med under armen.

En-dages kursus min. 6 personer koster 300 euro pr. person (ca. 2.200 kr.)

2. Fra rejser til mad

Hvad: Cook in Italy
Hvor: Torino / Piemonte
Hvordan: Cookinitaly.org

I et af de gamle huse i den tidligere nordvest-italienske kongeby har Frederico Crova, som har 15 års erfaring i rejsebranchen, indrettet et Ikea-moderne undervisningslokale, og er man færre end 6 personer, foregår det i hans eget køkken.

Der er lokale retter, råvarer og kokke, nogle med Michelin-erfaring, på menuen. Formiddagskurser à tre retter, som man ender med at nyde til frokost, koster 250 euro (ca. 1.800 kr.) som enetime, mens hold-prisen er fra 100 euro (ca. 745 kr.) pr. person. Han arrangerer lignende i Toscana og Rom.

3. Også til børn

Hvad: Buonissimo Scuola di Cucina
Hvor: Brescia / Lombardiet
Hvordan: Buonissimo-store.it

Det kræver gode italiensk-kundskaber eller forespørgsel om engelsk oversættelse, når kokken Francesca Marsetti underviser i det gamle byhus, som på flere etager har a la carte restaurant, gourmet-butik og vinkælder.

Der er halvdags-lektioner for børn og voksne, fra hhv. 15 og 45 euro (ca. 110 og 330 kr.) samt pizza-kursus til 28 euro (ca. 210 kr.).

4. Mad med sjælen

Hvad: Gallery Hotel Recanati
Hvor: Recanati / Marche
Hvordan: Ghr.it

Ikke langt fra Adriaterhavskystens riviera kan man på 4-stjernede hotel i middelalderbyen deltage i kurser med kokken Franco Taruschio, hvis motto er »lav mad med kærlighed, lav mad med sjælen«.

Han tager deltagerne med på marked, vingårde og trøffeljagt, inden han øser af sin viden og kunnen om lokale retter. Hotellets direktør og sommelier, Stefania Ghergo, taler svensk, men ellers foregår det på engelsk. Pris afhænger af holdenes størrelse – tredages kursus inkl. fire overnatninger med fuld forplejning og udflugter fra 900 euro (ca. 6.700 kr.).

5. Undervisning på dansk

Hvad: Due Papaveri
Hvor: Pavullo nel Frignano / Emilia Romagna
Hvordan: Duepapaveri.com

Vil man være sikker på at forstå det hele, er et kursus hos danske Charlotte Tveen Hansen i landsbyen sydvest for Modena en idé.

Charlotte Tveen Hansen har et agro­turismo-resort i boheme-stil, og afholder fire årlige kurser, forår og efterår, hvor der laves mad med de berømte lokale råvarer, skinke, parmigiani og balsamico. Kurset er et ugekursus, mandag-lørdag, og koster 8.800 kr. pr. person inkl. transfer fra Bologna, udflugter, logi og al mad.

6, Den lokale madhelt

Hvad: Casa Artusi
Hvor: Forlimpopoli / Emilia Romagna
Hvordan: Casartusi.it

Lige syd for Ravenna i den nordøstlige kyst-provins ligger et gastronomisk kulturcenter opkaldt efter den lokale mad-helt, forfatteren Pellegrino Artusi (1820-1911), som skrev kogebogen over dem alle, »La scienza in cucina e l’arte di mangiare bene«, der stadig sælges i store oplag.

I kulturcentret er der museum, restaurant, vinkælder og bibliotek samt kogeskole. I undervisningslokalet er der plads til op til 20 kursister, og et dagskursus (med undervisning på italiensk) koster 120 euro (ca. 900 kr.).

7. Tung pasta

Hvad: Bologna Cooking School
Hvor:
Bologna/Emilia Romagna
Hvordan:
Bolognacookingschool.com

Den er ikke kun regionens hovedstad, men også hjemby for de tunge pasta-retter, som har været med til at give byen Bologna kælenavnet la grassa (den fede).

Her er man så stolt af sin pasta fremstillet med æg, som ikke har noget med spaghetti at gøre (det er en syditaliensk spise), at man har en hel skole, hvor lokale lærer fra sig.

Der er halv- og heldagskurser, nogle af dem med markedsbesøg. Priser mellem 175-290 euro afhængig af holdets størrelse og indhold (ca.1.300-2.100 kr.).

8. Lej en lærer

Hvad: Antica Locando de Sesto
Hvor: Lucca/Toscana
Hvordan: Aureliobarattini.com

Restauranten har eksisteret siden 1300-tallet og Aurelio Barattini er 4. generation af sin familie i køkkenet, men stadig under sin mors og bedstemors bevågenhed.

Aurelio Barattini nøjes ikke med at føre traditionen videre under eget bord, han tager også ud og giver private mad-lektioner i ejede eller lejede villaer, lejligheder og gårde i Lucca-området.

Pris fra 80 euro (ca. 600 kr.) under mottoet »Food of Tuscan Farmers«.

9. Tre x toscansk

Hvad: Hotel Villa La Massa
Hvor: Firenze/Toscana
Hvordan: Villalamassa.com

Omgivet af citron- og oliventræer ved Arno-flodens bred, ligger luksushotellet Hotel Villa La Massa. Få kilometer fra Firenze og indrettet i en renæssance-bygning fra 1500-tallet. En stor del af de 8 hektar have dyrkes af hotellets chefkok, Andrea Quagliarella, som dagligt kommer forbi og får inspiration til dagens menu.

Han lærer også fra sig hver formiddag, hvor man tilbereder tre toscanske retter fra grunden, og spiser dem til frokost med ham. Hold på mellem 2 og ti personer. Pris 150 euro. (ca. 1.100 kr.)

10. Den luksuriøse

Hvad: La Bottega del 30
Hvor: Villa a Sesta/Chianti
Hvordan: Labottegadel30.it

Den rustikke restaurant ligger 24 km nord for Sienna og 75 km fra Firenze på det italienske bøh-land med udsigt over vinmarker. Trods sin placering er der næsten altid udsolgt, for ejerparret, franske Helène Stoquelet og hendes italienske mand Franco Camelia, har et fænomenalt ry.

Parret lærer fra sig på 5-dages kurser fra mandag-fredag, hvor man prøver alt fra forretter til desserter i dagtimerne. Der er kun plads til ti kursister af gangen til 2.200 euro pr. person (ca. 16.400 kr.), men den pris inkluderer også kost og logi i egne restaurerede lejligheder samt den aftensmad, man ikke selv laver.

11. Fra jord til bord

Hvad: Anna Tasca Lanza
Hvor: Case Vecchie/Sicilien
Hvordan: Annatascalanza.com

Halvanden times kørsel fra Palermo eller Catania, midt på øen i det bølgende landskab, ligger en vingård med 30 års erfaring i kokkeskole.

Fabrizia Lanza fører traditionen videre efter sin mor med samme principper om jord-til-bord, og hvad gården ikke selv har, køber man på markedet i Palermo.

Kurserne henvender sig både til amatører og professionelle – Jamie Oliver og Gary Rhodes har været her – som vil lære om sjælen i det sicilianske køkken. Man kan booke sig ind på alt fra en halvdags frokost-lektion på fire retter til 150 euro (ca. 1.100 kr.) til 5-dages mad- og kultur-ophold med overnatning til 2.500 euro (ca.18.600 kr.) pr. person.

12. Gastro og kultur

Hvad: Butera28
Hvor: Palermo/Sicilien
Hvordan:
Butera28.it

I det restaurerede palazzo i Kalsa-kvarteret, som var hjem for fyrst Lampedusa, inspiration til hovedpersonen i romanen »Leoparden«, har hans efterkommere indrettet ferielejligheder.

Her kan man lære at lave mad, men også få en indføring i siciliansk kultur, begge dele forestået af grevinden af Palma, Nicoletta Polo. Hun tager kursister med til sine faste leverandører på markedet, inden det går løs i køkkenet.

Dagskurser efter aftale for op til 8 personer. 140 euro pr. person (ca. 1.000 kr.).