Alle, der har mod og mandshjerte til at kæmpe på lige fod med de lokale efter jul, kan hjemtage de smarteste og billigste kup fra London. Byen har spotpriser i ugevis

Tænk lige over det: Hvis man kan motivere familien til at have julegaverne til gode et par uger eller endda forære sine kære en London-tur i julegave, så får man masser af tid i december til alt muligt andet end gavestress. For så er det bare at printe flybillet og hotelreservation ud, binde silkebånd om de sammenrullede rejsedokumenter og drage et lettelsens suk.

I stedet for decembergavejagten sender man hele budgettet – og lidt til, for lad os bare være realistiske – efter en udsalgstur til shoppingbyen over dem alle. Og i tilgift får man morgenmaden serveret og styr på garderoben i en fart. For pengene rækker langt i Storbritannien i øjeblikket. Dels er pundet billigt, og dels er de finansielt hårdt prøvede briter så tilbageholdende med at solde, at detailhandelen gør alt, hvad der kan hittes på, for at fyre op under deres pengeforburg. Først under julehandlen og siden under det berømte udsalg.

Det begynder lige efter jul

Den såkaldte ’Boxing Day’ er startskuddet på festen. Den ligger altid dagen efter første juledag, medmindre det er en søndag. Så udnævner man i stedet mandagen til Boxing Day, for den er officielt en fridag i England. Ingen kan helt præcist forklare navnet, men der går historier om, at navnet stammer fra den kasse – ’box’ – i kirken, hvor man i tidligere tider lagde almisser til de fattige i juletiden. Nu om dage handler Boxing Day mest om stålsatte tilbudsjægere i kø fra den tidlige morgenstund uden for stormagasiner, der indkasserer en anseelig bid af årets omsætning på denne ene dag. Så man skal ikke regne med at få etagerne for sig selv.

Små som store butikker bruger Boxing Day eller dagen efter som startskuddet på det store udsalg. Men det er især et stormagasinfænomen, så grib listen over ’London Department Stores’, og tjek dem grundigt ud. Der er nemlig visdom i at gå målrettet efter et enkelt eller to frem for at styrte byen rundt. Selvfølgelig kan man kæmpe sig ned ad rulletrappen og ned ad gaden igen, men det er som at gå imod strømmen af en flok blindt bissende bøfler.

Den offentlige transport er besynderligt nok begrænset denne dag, så man må kombinere stormagasiner tæt ved hinanden. Vil man i det gevaldigt store Harrods, er det oplagt at supplere med nabomagasinet, det cool Harvey Nichols med internationale designere og lækre delikatesser. Eller vælg det smukke Liberty med knirkende trætrapper og ædle, klassiske britiske mærker, og supplér med sportstøj til hverdagsbrug hos Marks & Spencer lidt længere henne ad Great Marlborough St.

Besparelser på alle niveauer

Hovedreglen er, at jo højere priser, jo mindre nedsættelser i procent. Man sparer måske 10-25 pct. på de mest kostbare designernavne, smykker, antikviteter og dyre teknologi. Hvilket til gengæld er rigtig mange penge, hvis tiden er inde til Chanel-sko eller en klassisk Burberry-cottoncoat. I de mere fremkommelige luftlag som H&M, Zara, Mango og Bennetton er der rask væk nedsættelser på 40, 50, ja, helt op til 70 pct. Eller de klassiske ’Tag tre – betal for to’-tilbud. Men det er kun en rettesnor, for hver butik vælger selv sine tilbud.

De allerstørste kup forsvinder på selve Boxing Day. Det hedder først til mølle, hvis man skal hjemtage sine dyre sneakers eller den figursyede blazer til halv pris. Men der er masser af gode tilbud på elektronik, bøger og køkkentøj, så næste fase, der hvor udsalget stabiliseres, varer et par uger ind i januar. Derefter opstår der butikpanik, for nu skal hylderne altså tømmes, inden alle de nye varer ankommer. Og vips, så er der ekstra nedsættelser og mulighed for at slå en god handel af, hvis man er frisk på den sport.

Hvor skal man begynde?

Det er sjovt at opleve de første dage af udsalgstiden, men der er mennesker overalt i præcis samme ærinde, så der går tid med overhovedet at komme omkring. Man må lægge en stærk strategi og gå efter distrikter, der passer til ens stil og stemning. Netop fordi London er skruet sammen af forskellige områder med hver deres særkende, er det nyttigt at forberede sig for ikke at blive shoppe-stresset på stedet.

Det lønner sig at bo midt i sit primære jagtområde. Det sparer dyrebar tid, og det er skønt at runde hotellet i ny og næ for at læsse poser af og skifte sko. Mange hoteller har pakketilbud i udsalgstiden, for januar anses, bortset fra udsalget altså, som lavsæson. BT Rejser var inviteret af VisitBritain sa