Zürich blev sidste år udråbt som verdens dyreste by, men man kan besøge byen uden at blive ruineret. Rejseliv tog på weekendtur til den schweisiske by med et budget på 1.000 kr.

Duften af grillpølser får maven til at rumle let, da jeg stiger op af det kolde og helt krystalklare flodvand fra Limmatfloden.

Læs også: 
I hælene på Einstein i Zürich

Solen brager ned, og på græsset ligger dovne kroppe på håndklæder. Henover os bølger elektronisk musik, mens øjet fanger flittige graffitimalere langs muren bagved solbaderne.

Det er fredag, klokken er seks og badestedet »Oberer Letten« er tætpakket.

The Economist udråbte sidste år Zürich til at være den dyreste by i verden. Og Schweiz’ største byer er da også mest kendt for sine skyhøje priser med en luksuriøs livsstil med dyre ure og mange brølende Ferrarier i gaderne. 

Alt det kan man sagtens opleve. Det er dog også muligt at være på budgetferie i Zürich. Så vi er taget hertil med blot 1.000 kr. per person på lommen, som skal vare hele weekenden.

Udfordringen er naturligvis det høje prisniveau i Zürich, hvorfor vi beslutter at spare på posterne hotel og mad – uden at gå på kompromis med kvaliteten, hvilket man specielt i sommermånederne ikke behøver at gøre.  

Madtid i supermarkedet
Tæt ved Oberer Letten ligger supermarkedet Migros, og det er her, vi går hen, da maven signalerer madtid.  

Vi køber dagens ret i supermarkedets TakeAway, denne dag består den af den schweiziske traditionelle lokale specialitet: Züricher geschnetzeltes, som er kalv i flødesauce. En sådan omgang står hos Migros i 8,50 CHF, som svarer til godt 50 kr. 

Migros sælger ikke alkohol, så for at supplere maden med en iskold øl må vi en tur i Zürichs pendant til Netto, Denner, hvor vi køber den schweiziske øl, Feldschlösschen, til omkring ti kroner. Man kan dog få øl helt ned til seks kroner stykket. 

Tilbage ved floden giver de bølgende rytmer fra en DJ os følelsen af at være inviteret til åben strandfest. Komplet med et virvar af skatere og olieindsmurte mænd og kvinder, der springer rundt på to beach-volleyball baner.

Verdens bedste land at blive født i
Hvorfor besøge Zürich? Fordi The Economist i år har vurderet Schweiz som det land, hvor det er allerbedst at blive født i.

»Det er blandingen af landsby- og storbystemning, som gør Zürich til en velafbalanceret by, og det kan større nabobyer lære noget af,« lyder begrundelsen fra Monocle.

Zürich bliver dog ofte sidestillet med en kedelig bankby, hvilket er lidt uretfærdigt, for der er meget andet end kolde kontanter i byen: Zürich er ren og sikker, byen har en masse barer, restauranter og udeliv, og så er det nemt at finde og at komme rundt med sporvogn, bus og tog – og cykel. 

Drop guidebøgerne
For at opleve det autentiske miljø i Zürich droppede vi allerede hjemmefra guidebøgerne og gik på nettet, hvor blandt andet Kafischnaps dukkede op.

Kafischnaps er et hyggeligt lille pensionat med café tæt på byens centrum. Og som har et »partner-pensionat«,  Zumgutenglueck, man henvises til, hvis der ikke er plads. 

Værelserne koster lidt under 500 kroner for to nætter for to personer. Det er dog uden morgenmad, hvilket ikke betyder det store, da supermarkederne på Limmatplatz ligger 500 meter længere nede ad vejen.

Da overnatningen er på plads, tjekker vi hjemmesiden RonOrp, der er en oversigt over de nyeste koncerter, spisesteder, caféer og hvad der præcist rører sig i byen. Komplet med nyhedsbrev, så man kan være fuldt opdateret inden man lander i »bankbyen«. 

I online-søgningen finder vi også »ZüriRollt«, der er en gratis cykel-udlejning, som ligger på ’Hauptbahnhof’, og som vi næste morgen finder frem til, lægger et depositum på 20 CHF, og har så cyklerne frem til kl. 21.30 om aftenen. 

Priser på schweizerniveau
Vi hopper på cyklerne, og triller forbi det trendy Zürich »West« område ved Hardbrücke station, hvor der er graffiti og smarte butikker, blandt andet den hippe containerbutik i flere etager, der sælger de schweiziske »Freitag-tasker«, der er produceret af genbrugsmaterialer fra lastbil-overtræk, sikkerhedsseler og cykelslanger. Priserne er på schweizerniveau, en håndtaske koster eksempelvis 520 CHF, svarende til godt 3.100 kroner, men taskerne kan fås på et billigere (og dyrere) prisniveau.

Priserne ligger heller ikke i den lave ende hos genbrugsbutikken »Bogen33«, der sælger designmøbler. For eksempel koster en brugt, klassisk lænestol fra Ikeas 70erdage 420 CHF, godt og vel 2.500 kr.

Så med et stramt budget er vi på butiksbesøg efter devisen nok se, men ikke købe. I genbrugsbutikken Heilsarmee på Geroldsstrasse 25, der ligger ved siden af Bogen33, forholder det sig lidt anderledes – her finder vi en ret pæn lampe, der ligner en designerlampe, men kun koster 200 kroner. 

Schweizerne har generelt en stor interesse for genbrug, og går man udenom de allerdyreste butikker, kan man gøre mange billige fund, som får byen til at minde lidt om at være på tur til Amsterdam eller Berlin - også når man ser ned i pengepungen.

Artiklen fortsættes på næste side: Livemusik med dans, drinks og litteratur-oplæsning