Alle Sri Lankas fem arter af havskildpadder er truede af udryddelse. På »Mount Lavinia Turtle Conversation Project« kan børn og voksne hjælpe til i et forsøg på at bevare dem.

»Åhhh, hvor er de små og søde.«

Begejstringen og lysten til at røre ved de nuttede skabninger lyser ud af 6-årige Sarah og 4-årige Sophie ved synet af de mere end hundrede bittesmå kun to dage gamle havskildpaddeunger, der svømmer rundt i bassinet.

Vi er i Sri Lanka, på »Mount Lavinia Turtle Conversation Project« 12 kilometer syd for hovedstaden Colombo.

Havet omkring Sri Lanka er levested for fem forskellige arter af havskildpadder, som alle er truede af udryddelse. Det skyldes både de naturlige fjender som havfugle og hajer og – i høj grad – mennesket. Sidstnævnte er blandt andet ude efter dem for at bruge dem til skildpaddesuppe, kamme eller salg af rygskjolde.

En af konsekvenserne af de færre havskildpadder i havet omkring Sri Lanka er, at fiskebestanden er blevet mindre. Det skyldes, at havskildpadderne spiser søgræs, og når det får lov at brede sig for meget, skaber det ubalance i havet. Det er fatalt for de mange fiskere i Sri Lanka, der lever af høsten fra havet.

Der findes flere frivillige organisationer i Sri Lanka, der arbejder for at sikre havskildpaddernes overlevelse, bl.a. »Mount Lavinia Turtle Conversation Project«, som ligesom de øvrige organisationer i landet er afhængige af donationer og entréindtægterne fra turister for at klare sig, hvorfor vi betaler en entré på 500 rupees pr. person (ca. 25 kr.) for at komme ind og høre om projektet og give en lillebitte hjælpende hånd.

Det gør vi gerne, og da vi har vasket hænderne grundigt i håndvasken ved indgangen, er der fri bane til saltvandsbassinet med de små havskildpadder. Man må gerne tage dem op, så det gør begge børn, ganske forsigtigt, og kan herefter nærstudere de små dyr i de små barnehænder.

Projektet giver havskildpadderne en god start på tilværelsen

Mount Lavinia projektet har eksisteret siden 2003, og en af opgaverne på centret er at indsamle – eller få lokale fiskere til at hjælpe med at indsamle – de eftertragtede havskildpaddeæg på stranden. Æggene graver de ansatte på Mount Lavinia så ned i sandet igen – men bag hegn, hvor de er i sikkerhed for alle slags æggetyve.

Når ungerne klækkes, tilbringer de deres første levetid i saltvandsbassiner. Herefter bliver de sat ud i havet igen, når de er vokset lidt til og dermed mindre sårbare for de mange farer, der lurer på dem.

Og det er mange – under normale omstændigheder er det kun én ud af tusind havskildpadder, der overlever, til de bliver voksne. Til gengæld kan de blive helt op til 120 år gamle.

Børnenes opgave som frivillige hjælpere er at sætte en skildpadde ud i havet. Sarah og Sophie udvælger omhyggeligt hver sin havskildpadde, og bærer den nænsomt i hænderne ned til vandkanten, hvor de sætter den ud i Det Indiske Oceans bølger. Og vinker længe farvel, mens de højlydt ønsker, at lige præcis deres skildpadde lever mindst 100 år.

Foto: Lone Vestergaard Andersen
Vis mere