Det næstbedste efter at se verdens bedste fodboldklub FC Barcelona spille på hjemmebane er at besøge stadion, Camp Nou, hvor den store tur bag kulisserne for nylig har fået en interaktiv overhaling.

Uanset hvor man går i den catalanske hovedstad Barcelona, bliver man mindet om byens stolthed, fodboldklubben FC Barcelona. For eksempel har hver en lille kiosk har fodboldtrøjer til salg.

Det er ikke svært at se en fodboldkamp på Barcelonas hjemmebane, hvis bare man køber billetterne hjemmefra. Spiller klubben mod et bundhold i den lokale division, slipper man med 3-400 kr., mens det kan koste det femdobbelte, hvis der er tale om en kamp i Champions League.

Hvis man ikke er så stor en fodboldentusiast, at man vil slippe mange penge for at se verdensstjernen Messi live, kan man nøjes med en rundtur i stadions katakomber. Som for nylig er blevet revitaliseret og digitaliseret.

På rundturen er man ikke fedtet med at vise Nou Camp og fodboldklubbens 115 års historie frem. Alene det første pokalskab man møder er 50 meter langt og derfra går det blankpoleret derudaf til den store guldmedalje. De tre pokaler fra sidste sæsons tre store gevinster har fået deres helt eget skab, og der må man nok regne med at gå lidt i gåsegang med alle de andre turister, der også vil tage billeder.

Ved talrige borde kan man klikke sig ind og se klip fra fodboldhistorien, og det er let at falde i staver og stå og se mål efter mål krydret med geniale afleveringer. Udover de borde, hvor man selv kan vælge diverse klip, kommer man gennem lange gange, hvor der hele tiden kører nøglescener i nøglekampe i båndsløjfer på storskærme.

Foto: Jacob Wendt Jensen
Vis mere

Efterhånden som historien om en klub bliver længere, fylder hver enkelt nedslag i historien mindre. Tidligere fyldte Michael Laudrup, der med stor succes spillede i klubben fra 1989 til 1994, en del på museet. I dag skal man helt ned i interaktive klip fra perioden, før man kan finde ham. Og Allan Simonsen, der spillede i klubben fra 1979 til 1983, er nu næsten glemt.

Med udvidelsen er der til gengæld blevet bedre plads til alle de andre sportsgrene, som man dyrker i den store klub. Det gælder primært håndbold, volleyball, ishockey og basketball.

Blandt de skægge detaljer er også turene ind i omklædningsrummet, hvor man ser det boblebad, Messi og hans holdkammerater bruger, den væg med sponsornavne, som fodboldspillerne skal forbi før og efter kampene i Champions League, og ikke mindst det lille kapel, hvor de mest religiøse spillere kan bede til deres Gud før de store kampe i håb om at vinde, score eller blokere modstandernes angreb.

»Més que un club«

Når man er blevet klædt på med klubbens historie, er det tid til at se ud over fodboldbanen. Først kommer man ud midt på tribunerne og får det store overblik. Med udsigten til den modsatte side, hvor der med store bogstaver – kreeret med udvalgte gule sæder blandt de mange blå – »Més que un club« – »Mere end en klub«.

Sidenhen får man lov at komme ned og se græsplænen helt tæt på. Man må ikke løbe ind på banen, men der er mange gode muligheder for at tage billeder meget tæt på, hvor de store fodboldstjerner spiller til daglig.

Til sidst kommer man op på toppen af stadion, hvor tv-kommentatorerne arbejder. Der er mulighed for at sætte sig ind i kommentatorboksene og få den samme udsigt som Per Frimann og Carsten Werge har haft adskillige gange. Tilskuerbrølet og fodboldspillerne må man tænke sig til, men det er ikke så svært, når man lige har været igennem det store museum.

Foto: Jacob Wendt Jensen
Vis mere

Undervejs på en rundtur, hvor man selv styrer tempoet, bliver man ganske ofte tilbudt at få taget portrætfotos med forskellige fodboldspillere og virtuelle baggrunde på stadion. Eller med en kopi af en Champions League pokal i hænderne. Af og til endda som en integreret del af det at bevæge sig fremad. Efter rundturen får man så et fotoalbum i hånden.

Man kan selv bestemme, om man vil købe det, men ikke uden et vist pres, for nu er billederne jo taget.

Så er det noget sjovere selv at gå rundt i den usædvanligt velvoksne merchandisebutik, hvor man kan få alt, hvad der vedrører FC Barcelona. En originaltrøje til 960 kr. Drikkedunke, dukker, madkasser, og selvfølgelig fodbolde og halstørklæder.

Hvis jeg på vej ud af butikken havde mødt en fyr med en tot af græsset fra Nou Camp i en lille kasse eller en hundeskål med Barcelona-emblem, havde jeg syntes, han var skør. Jeg er kun Barcelona-fan i mellemklassen, og alligevel følte jeg mig blå-rød, da jeg forlod stadion.

På vej til at blive en af de 86 mio. mennesker fra hele verden, der i skrivende stund har liket FC Barcelona på Facebook.