Vindfrikadeller og varm luft. Flymad er sjældent det, der får flest stjerner. Men det har en helt naturlig forklaring, som ligger i ørerne.

Jamen, det smager jo ikke af noget, eller i værste fald smager det ikke godt.

Læs også: Klamme ting, folk gør i fly

Dette har vi som flypassagerer kunnet konstatere igen og igen, når de små bakker med indpakket flymad er serveret.

Men det har en hel naturlig forklaring, har forskere nu fundet ud af - og den har nødvendigvis ikke noget med madens kvalitet at gøre.
Det omgivende støjniveau spiller nemlig en stor rolle for vores smagsløg.

Britiske forskere har konstateret, at jo højere baggrundsstøjen er, jo dårligere bliver vores evne til at registere både salt og sødme i den mad, vi spiser. Og samtidig stiger den knasende fornemmelse.

Undersøgelsen,som videnskabsmænd fra Manchester Universitet står bag, er offentliggjort i tidsskriftet "Food Quality and Preference".

Det bliver mindre sødt og salt
"Det er en generel holdning, at flymad ikke er fantastisk. Men jeg er sikker på, at de fleste flyselskaber gør deres bedste. Derfor var det nærliggende at mene, at der kunne være andre årsager til, at maden ikke er så god," siger Andy Woods, forsker på Unilevers laboratorier i Manchester Universitet til BBC.

En idé var, at omgivelserne måske havde noget at gøre med smagsoplevelsen. Derfor blev graden af sødme, salt og sprød- og tørhed i forskellige madvarer som f.eks. småkager og chips testet på 48 personer, der samtidig blev udsat for forskellige grader af støj.

Det viste sig, at de samme madvarer blev opfattet henholdsvis både sødere og saltere, når de blev spist i stille omgivelser, end under støj - ligesom de blev registeret mere knasende, når der var mere støj.

Man er nu i færd med undersøgelser af, hvordan forskellige typer af støj påvirker vores sanser.

Læs også: Guide til morgenmad inden flyturen