Her to måneder efter den offentlige rejsesygeforsikring på det gule sygesikringskort faldt væk, tror hver anden dansker stadig, at de kan få hjælp fra en offentlig rejsealarmcentral ved sygdom på ferien.

Nej, der er ingen, du kan hente hjælp og vejledning hos, hvis du bliver syg på ferien - medmindre du selv har tegnet en rejsesygeforsikring.
Så kort kan det siges.

Men budskabet er, her to måneder efter den offentlige rejsesygeforsikring blev ændret markant, stadig ikke trængt ind hos danskerne.

Gjensidige Forsikring har gennem TNS Gallup i oktober undersøgt, hvor meget danskerne kender til reglerne for det blå EU-sygesikringskort, som er det, der nu gælder for danske rejsende i EU- og EØS-landene.

Læs også: Dækker forsikringen ved farlig sport

Det blå sygesikringskort er gratis og kan rekvireres i éns kommune. Det giver samme dækning ved uheld eller sygdom, som gælder for befolkningen i det land, man befinder sig i.

Stort set alle ved, at det nu er det blå kort, der gælder. Hele 87 pct. er klar over, at reglerne om det blå kort er trådt i kraft, viser undersøgelsen, men otte pct. mener, at det er »i løbet af efteråret«.

De fleste er også nogenlunde klar over, hvor det blå kort dækker. Ganske vist er det kun 37 pct., som korrekt svarer EU og EØS-landene, mens lige så mange svarer EU. 11 pct. mener fejlagtigt, at det blå kort gælder i hele Europa.

Læs også: Tyveri på ferien - hvad skal du gøre

Men helt galt går det, når spørgsmålene handler om, hvilke ændringer der er sket, efter at det er det blå kort, der gælder.
Kun hver fjerde, 24 pct., ved, at man ikke længere kan få dækket behandlinger hos private læger eller privathospitaler. 37 pct. mener, at det kan man, og flertallet - 39 pct. - ved ikke, hvad de skal svare.

Og næsten hver anden, 48 pct., tror, at de ved sygdom eller ulykke i ferien skadig kan kontakte en offentlig alarmcentral i Danmark og få hjælp og vejledning. Kun 15 pct. ved, at det ikke længere er en mulighed, mens 38 pct. svarer »ved ikke«.

»Heldigvis er det de færreste, der får behov for lægehjælp, når de rejser. Men det kan ske, og ved akut sygdom er der rigtig mange ting at holde styr på. Det kan være en uoverskuelig opgave, men en privat rejseforsikring kan give den ekstra hjælp, som den offentlige rejseforsikring ikke længere tilbyder,« siger Karin Tranberg, som er skade- og assistancechef i Gouda Rejseforsikring.

Læs også: Fem tip til at undgå indbrud i ferien

At der stadig er så mange danskere, som ikke har fået fat i, hvad nedlæggelsen af den offentlige rejsesygeforsikring med det gule sygesikringskort medfører, burde måske ikke overraske.

I undersøgelsen blev også spurgt, om man kan få dækket hjemtransport fra lande inden for EU. En dækning, der fandtes under det gule sygesikringskort og offentlige rejsesygeforsikring, men som faldt bort allerede i 2008.

Men det har seks ud af ti ikke fanget. I hvert fald var det kun 41 pct. som svarede rigtigt, at det kan man ikke. 31 pct. tror, man får hjemtransport, og 27 pct. ved det ikke.