Sol, masser af underholdning og soft ice ad libitum gør det oplagt for børnefamilien at tage et smut til søs.

»Far, er det virkelig det der, vi skal sejle med?«

Min datter på fem ser mistroisk på mig, og jeg må også selv knibe mig lidt i armen. For det enorme skib, der ligger ved kajen foran os, strækker sig op mod skyerne. Som en enorm flydende by, der får de andre store skibe her i havnen ved Fort Lauderdale til at ligne små miniatureudgaver, man kan tage med i badekarret.

Vi er på vej på rejse med verdens største cruiseskib, Allure of the Seas. Eller det, der i hvert fald lige nu er verdens største, for rederiet Royal Caribbean er allerede i gang med at bygge to nye og endnu større skibe, der skal stå klar til deres jomfrurejse i 2016.

Men lige nu handler det om syv dages familieferie rundt i det Caribiske Hav med denne havets kæmpe. Vi er langt fra erfarne cruisesejlere, så vi har forsøgt at gøre vores hjemmearbejde på forhånd. Vi har bestilt vores Sailpass – et ID- og betalingskort, som alle altid skal have på sig; vi har booket pladser til de forskellige shows, som vises i skibets udendørs Aquateater og indendørs i skibets enorme teatersal med plads til 1.400 siddende publikummer.

Og sidst men ikke mindst har vi forhåndsreserveret bord i skibets enorme middagsrestaurant over tre etager til hver enkelt aften.

Om bord på skibet

På et krydstogt med Allure of the Seas er der bogstaveligt talt døgnet rundt så mange tilbud, hvad angår både mad og underholdning, at der sjældent bliver fyldt op nogen steder. Selv med fuldt skib, 6.500 passagerer, er der som regel en plads at finde til alle, men enkelte højdepunkter er nu alligevel så efterspurgte, at en forhåndsreservering er nødvendig.

Vel om bord tager vi en elevator op til 8. etage, hvor vores kahyt er placeret. Her er alt, hvad der skal være. Naturligvis på meget få kvadratmeter, og dog med en enkelt undtagelse, som vi senere skal komme til at fortryde. Vi har ingen balkon, men blot et koøje, der ganske vist er stort og som man har en fin udsigt igennem, men det at kunne gå udenfor om aftenen – specielt når man har små børn, der skal tidligt i seng – ville have været at foretrække.

Til gengæld er tv-skærmen enorm og fungerer som en fremragende informations- og bestillingsenhed. Her kan man f.eks. give sin ordre til roomservice eller booke timer i cruiseskibets spa- og træningområde. Samtidig giver skibets interne tv-kanal tips og gode råd til alt det praktiske om bord på dette sejlende feriekompleks.

Familiær med infrastrukturen

Og netop praktikken får vi brug for i de kommende dage. For da vi har lagt fra kaj i Fort Lauderdale og sat kursen mod den første destination på Bahamas, går vi på opdagelse på skibets 16 dæk.

Og lad os bare sige det med det samme – alt virker ved første øjekast kaotisk. Lange køer af mennesker giver ventetid ved skibets elevatorer, de mange dæk er svære at skelne fra hinanden, og det virker som om mange af vores medpassagerer stresser rundt uden noget egentligt formål.

Men så husker vi på et godt tip, vi har fået fra en mere erfaren cruiser, inden vi tog hjemmefra.

»Husk at det tager altid et par dage, før man har vænnet sig til at være på krydstogt. Herefter falder alt lidt mere til ro.«

Det viser sig, at han har ret. Når man først har lært skibets mest trafikerede færdselsårer at kende, bliver alt pludselig meget lettere.

I hjertet af skibet

Foto: PR
Vis mere

Hjertet på Allure of the Seas er det store strøg i midten af skibet. Her ligger verdens eneste sejlende Starbucks, skibets informationscenter og en mængde caféer, barer, pizzeriaer og butikker med alt fra ure til tøj og souvenirs side om side.

Det er også her, der foregår en mængde aktiviteter i løbet af dagen og aftenen. Optog med figurerne fra Dreamworks såsom Shrek og Madagascar dukker pludselig op, skibets kaptajn byder velkommen, og par på bryllupsrejse lader sig forevige foran skibets skinnende kopi af en gammel buick. Her leges, handles og promeneres.

På etagerne under ligger casino, teatersal, flere restauranter og skibets store biograf, og på etagen over finder man et kæmpe underholdningsområde for børn med karussel, legeplads, slikbutikker og underholdning – fra en medarbejder, der laver ballondyr, til vilde Las Vegas-shows i vandteatret.

På 8. etage er der eksklusive butikker og gourmetrestauranter og en park med blomster, træer og fuglefløjt.

Og på toppen af det hele ligger et andet af skibets knudepunkter: Soldækket med fire pools og en børnepool, et aflukket børnefrit område, barer, softicemaskiner, orkesterscene, basketbane, to bølgepools til surfing, minigolf, tovbane og sidst men ikke mindst skibets kolossale buffetrestaurant, hvor man til enhver tid og uden bordbestilling kan gå ind og tage, hvad man ønsker sig.

»Slap af! Vi er på ferie«

Alt er gratis, rejsen er jo all-inclusive. Tror man. Ved første besøg på buffetrestauranten finder vi ud af, at sodavand og øl ikke er inkluderet. Det samme gælder vin til maden om aftenen og kaffe til desserten. Til gengæld kan man frit forsyne sig med vand og andre læskedrikke. Og softice – en af ugens største udfordringer viser sig til at være at holde de to unger på fire og fem væk fra softicemaskinen ved børnepoolen, så de også får andet end flødeis.

At være på krydstogt er en ferieform, der er som skabt til børnefamilier. I hvert fald på Allure of the Seas, hvor konceptet er, at der skal være noget for alle – både ældre, singler, kærestepar og altså børnefamilier. Det betyder bl.a., at der konstant går en eller anden aktivitet i gang på skibet. Og fornemmelsen af, at man går glip af et eller andet spændende, er hele tiden til stede. Indtil man lærer at sige til sig selv: »Slap af! Vi er på ferie.«

Og så kan det godt være, at der lige nu går en »Chicago«- musical i gang nede i teatret, er halv pris på alle rejsetasker i kuffertbutikken, eller der bliver arrangeret sørøver-show i børnepasningsområdet. Men lige nu leger dine unger med nogle børn fra Florida i børnepoolen og du ligger selv og nyder en drink i liggestolen og kigger på de andre gæster, mens et calypsoband giver den gas på scenen, så man når det nok alt sammen.

Det samme gælder, når man lægger til kaj ved de forskellige destinationer på turen.

Skibets rute

Foto: Lars Rix
Vis mere

Vores tur går forbi Bahamas, den gamle danske koloni St. Thomas og så St. Maarten. Tiden i havnene er dog begrænset, så man skal ikke forvente, at man får noget dybere kendskab til de steder, man lægger til ved. Hvilket for så vidt er helt fint, hvis man på forhånd har accepteret det faktum og ikke forventer, at nu skal man for alvor opleve et caribisk ørige indefra.

Da vi efter vores første dag på søen lægger til i Nassau på Bahamas, er klokken 7 om morgenen. Efter at have fået morgenmad skal vi af skibet, hvilket tager lidt tid, og da skibet skal sejle igen klokken 13, er opholdet kortvarigt. Vi prajer en taxa, der kører os ud til den nærmeste offentlige strand, hvor vi ligger nogle timer med tæerne i sandet. Helt perfekt for en børnefamilien.

Vi gentager succesen på St. Thomas, dog med en afstikker ind til byen for at se nogle af de gamle gadenavne og shoppe lidt, og på St. Maarten, der har nogle fabelagtige strande på den franske del af øen.

Et krydstogt for alle

På en tur med et skib som Allure of the Seas er det dog selve skibet, der er den primære attraktion. Også hvis man er til nogle af de lidt mere traditionelle krydstogt-traditioner. To aftener om ugen er der således såkaldt formelle aftener, hvor det at spise i skibets italiensk-inspirerede hovedrestaurant kræver lang kjole, jakkesæt og vandkæmmede børn.

Og mens nogle ikke benytter sig af dette, men tøffer i buffetrestauranten i badeshorts, er det rart – efter en lang dag i solen – at tage sit pæneste tøj på og spise en god treretters menu med vin.

Tiden går hurtigt, når der er run på 24-7, og en morgen, mens solen står op over Florida, stævner vi atter ind i havnen i Fort Lauderdale. En familieoplevelse rigere.

Da vi står på kajen, ser den mindste betuttet på sit sejlpas, som han har i hånden.

»Kan vi så ikke bruge det her mere til at få gratis is?«

Rejseliv var inviteret af Royal Caribbean

Rejseinfo

Transport:

Norwegian flyver direkte til Fort Lauderdale til priser fra 2.600 kr. retur.

Bl.a. Delta og Air France flyver med en mellemlanding til Miami til priser fra 3.000 kr., herfra er en times kørsel til Fort Lauderdale.

Ophold:

Prisen på en tur med Allure of the Seas varierer meget efter tidspunkt, længde og destinationer, regn dog med cirka 4.500 kr. per person for en 7-dages tur.

Der er ofte tilbud eller f.eks. børnerabatter, rabat på opgradering af kahyt, m.v.

Bedste rejsetidspunkt:

Januar-juni, hvor temperaturen ligger på cirka 27 grader og det oftest er skyfrit.

Om sommeren kan her være meget hedt, og i efteråret er der i Caribien risiko for orkaner.

Info:

10 gode råd til krydstogt med børnene


Foto: PR
Vis mere

1. Slap af

  • Husk at slappe af. Du er på ferie, og selv om det vrimler med tilbud om underholdning, kan du alligevel ikke nå det hele.

2. Research hjemmefra

  • Husk at gøre dit forarbejde hjemmefra. Masser af tid og besvær kan spares, hvis du på forhånd har sat dig ind i, hvad du kan opleve på rejsen og hvad du gerne vil se.

3. Overvej merkøb

  • Køb ikke noget, før du har fundet ud af, om det er noget du har brug for. Tilbuddene om merkøb og pakkeordninger er fristende, men overvej, om det virkelig er nødvendigt, at ungerne eksempelvis drikker sodavand eller om de kan nøjes med vand og saft.

4. Medbring walkie-talkie

  • Ind imellem vil I formentlig sejle, hvor der ikke er mobildækning, og så kan en walkie-talkie være en god måde at kunne kontakt med hinanden på, især på store skibe, hvor det er nemt at blive væk fra hinanden.

5. Sprit af

  • Hygiejne er vigtigt på et krydstogtskib, hvor man lynhurtigt kan smitte andre eller selv blive smittet, og de fleste skibe gør et stort nummer ud af at renholde alt. Ødelæg ikke din egen og dine børns ferie med dårlig mave. Vask fingre og sprit af hele tiden.

6. Medbring pænt tøj

  • Mange krydstogtselskaber tager afslappet på påklædningen, men giv alligevel dig selv og din familie den oplevelse det er at sidde til middag i pænt tøj sammen med alle de andre gæster. Det er sjovt og god stil.

7. Tag børnefri

  • På langt de fleste familiekrydstogter er der børnepasningsordninger, og selv om det kan være grænseoverskridende at overlade sine børn til et fremmed menneske, når de oven i købet ikke kan sproget, er det alligevel en god idé at tage en børnefri aften.
    Personalet er vant til det og ved lige nøjagtig, hvordan de skal håndtere ungerne – som på sin side altid klarer kommunikationen forbavsende godt.

8. Bestil en kahyt med balkon

  • Selv om det koster ekstra, er pengene godt givet ud. Efter en lang dag med pool og sol går de små hurtigt kolde om aftenen og så er det godt med et glas vin og en aftenbrise på balkonen, mens solen går ned.

9. Se nogle shows

  • Børn elsker magien, glimmeret og alt det særlige ved et godt underholdningsshow, og de fleste krydstogter har nogle gode af slagsen, hvor der ikke spares på krudtet. Det er hyggeligt, sjovt og et behageligt afbræk fra poolen.

10. Hold øje med klokken

  • Kom ikke for sent tilbage til skibet, når I har været i land. Skibet venter ikke, og kommer man for sent, er det ens egen opgave at komme videre til næste sted, skibet ligger i havn, og sådan en flybillet kan være dyr.
    Udover et øje på uret er det en god idé at huske på, at der nogle gange kan være tidsforskel fra en destination til den næste.