Ebola-udbruddet i Vestafrika får nu følger for safari-operatørerne i det øvrige Afrika. En overreaktion, siger dansk epidemi-ekspert, der maner til ro.

Det store ebola-udbrud, der ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO hidtil har kostet mindst 2.630 mennesker livet i Vestafrika, får nu mange safarigæster til at aflyse eller udsætte deres rejse af frygt for at blive smitte med den dødelige virus.

Det viser en rundspørge blandt 1.970 safari-operatører, som hollandske SafariBookings.com har foretaget. 506 af operatørerne svarede, og heraf havde knapt halvdelen oplevet ebola-reaktioner fra kunderne. De hårdest ramte safari-operatører havde fået aflyst op til 70 pct. af safari-rejserne.

Se hele undersøgelsen her

Neil Ratcliffe fra African Safari Consultants, der er en af Sydafrikas førende safari-operatører, siger i undersøgelsen:

”Ebola-udbruddet har haft voldsomme konsekvenser for vores omsætning. Det er meget bekymrende.”

Nedgangen i antallet af safari-rejser har dog ikke kun følger for operatørernes indtjening. Også de lokale ansatte og naturbevaringsarbejdet i de nationalparker, der blandt andet finansieres via safarierne, bliver ramt.

Statens Serum Institut: En overreaktion

Men aflysningerne er en overreaktion, siger overlæge, dr. med. Kåre Mølbak, der er afdelingschef for Statens Serum Instituts epidemiologiske afdeling og dermed overordnet ansvarlig for overvågning og kontrol af smitsomme sygdomme.

”Det giver ingen mening at aflyse rejser til Syd- eller Østafrika, hvor langt de fleste safariture foregår. Afstandene i Afrika er så enorme, at man er langt væk fra eventuelle smittefarer,” siger han til Rejseliv.

”Der er ingen afrikanere fra de ramte områder, der rejser til Kenya eller Sydafrika. I Nairobi eller Johannesburg risikerer man højst at støde på en af de mange nødhjælpsarbejdere, der tager af sted for at hjælpe med at udrydde sygdommen. I Vestafrika er der registreret 348 smittede sundheds- og nødhjælpsarbejdere, men her handler man resolut og tager sig af dem.”

Læs Statens Serum Instituts tema om udbrud af ebola i Vestafrika her

Men er der så grund til at frygte, at ebola-udbruddet breder sig til de øvrige dele af det afrikanske kontinent?

”Der er intet, der tyder på en spredning. Tværtimod ser det ud til at forholde sig omvendt. Udbruddets epicenter bevæger sig længere væk,” siger Kåre Mølbak, der gør opmærksom på, at det i stedet er mere traditionelle sygdomme som malaria eller dengue-feber, man bør have fokus på, når man rejser til Afrika:

"Derfor anbefaler vi altid, at man inden en Afrika-tur først går til enten sin egen læge eller en af de klinikker, der kan hjælpe en med information om forebyggelse. Ligesom vi generelt anbefaler, at man tager et udvidet husapotek med på turen til Afrika – det er jo noget andet end at tage på ødegårdsferie i Sverige."

Hidtil ingen danske aflysninger

De danske safarigæster har indtil videre ikke udvist den store bekymring for ebola-smitten. Ingen af de danske rejsebureauer, som rejseliv har talt med, har oplevet nedgang i safari-interessen fra kunderne.

"Vi har ingen aflysninger haft, og vi har kun haft to, der spurgte til forholdene i Kenya," siger direktør Carsten Mejlgaard Jensen fra Livingstone Safari, der årligt sender cirka 1.000 danskere på safari til bl.a. Kenya, Tanzania, Botswana og Sydafrika.

"Der er ingen ebola på vores destinationer, og vi har ikke grund til at forvente, at der kommer det. Der er lige så langt fra Sierra Leone til Danmark som til Kenya, men der er ingen naturlig trafik. Det er der desværre mange, der ikke tager med i deres betragtninger, men i stedet antager, at Afrika er en lille flydende masse og ikke et enormt kontinent, hvor infrastrukturen på kryds og tværs er meget dårlig. Derudover har de lande, hvor vi har gæster, truffet de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, herunder indrejseforbud, hvis man har været i et af de ramte lande. Alle lande har indført kontrol ved grænseovergange, søveje og lufthavne," siger Carsten Mejlgaard Jensen til Rejseliv.

Samme melding kommer fra Albatros Rejser, der sender rejsende til bl.a. Namibia, Botswana og Sydafrika.

"Vi har ikke haft en eneste aflysning. Jeg er sikker på, at danskerne er helt med på, at der er meget langt fra de områder, der er ramt af ebola, og til de steder, hvor vores safariture foregår,” siger pressechef i Albatros Rejser, Steen Albrechtsen, til Rejseliv.