Få byer kan prale af en skyline som tyrkiske Istanbul. Vi guider til fem steder at nyde den fra en af byens mange barer og restauranter.

1. Ved vandet

Hvad: Restaurant iM/ İstanbul Museum of Modern Art
Hvor: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4
Hvor meget: Hoveretter fra cirka 100 kr.
Info: istanbulmodern.org

En god udsigt får man ikke alene fra toppen af byen. Med sin placering på havnekanten i kvarteret Tophane, få meter fra Bosporusstrædet, er »Restaurant iM« et oplagt sted at spise frokost eller drikke en kop kaffe.

Menuen byder på lette pastaretter, salater, seafood, et par tyrkiske indslag plus diverse supper.

Restauranten ligger i forlængelse af byens museum for moderne kunst, Istanbul Modern, som absolut også er værd at besøge. Udover den permanente samling af malerier fra både tyrkiske og udenlandske 1900-tals-kunstnere, er her løbende udstillinger, denne sommer blandt andet en om Magnum-fotografier, ligesom museet arbejder sammen med MoMa i New York om »Young Architects Programme«, hvor en række unge arkitekter får frie hænder til at skabe en installation uden for museet.

Restauranten kan besøges uafhængigt at museet og har andre åbningstider – den er dog lukket om mandagen.

2. Byen rundt

360 degrees.
360 degrees. Foto: Katrine Irminger Sonne
Vis mere

Hvad: 360 degrees
Hvor: Istiklal Caddesi 309
Hvor meget: Hovedretter fra 120 kr., et glas vin fra 60 kr.
Info: 360istanbul.com

Navnet »360 degrees« forpligter. Men baren og restauranten, der ligger i en gammel ejendom midt på det larmende strøg Istiklal Caddesi, har på ingen måde oversolgt sin udsigt.

Det kræver nogen energi at forcere de otte etager (elevatoren er p.t. ude af drift), men belønningen kommer prompte, når man stiger ud på terrassen og praktisk talt kan se hele byen fra lokalet, der er udstyret med store glasvægge.

Det store plus er dog terrassen med udsigt til både fjerne forstæder, de berømte moskeer i den gamle bydel og til den lokale kirke, St. Antoine, der rager op få meter væk og minder om, at et par procent af byens indbyggere er kristne og jøder, mens cirka 98 procent er muslimer.

Især sidst på dagen, når solen begynder at synke, og det bløde aftenlys gør skyggerne lange, er her rig mulighed for at følge med i livet på tagene, hvor det er tydeligt, at andre har fået samme idé – at bruge den øverste del af boligen til at nyde solnedgangen.

På menuen er der blandt andet kæmperejer med citrongræs, Bollywoodkylling og forskellige tyrkiske retter eller gourmetpizzaer. Stedet har desuden et velassorteret drink- og vinkort, hvis du er mest stemt for et kortere visit.

3. Tilbagelænet

Foto: Katrine Irminger Sonne
Vis mere

Hvad: Le Fumoir/Georges Hotel Galata
Hvor: Müeyyedzade, Serdar-ı Ekrem Cd. No: 24
Hvor meget: Hovedretter fra ca. 130 kr. Et glas vin fra 80 kr. Værelser fra 1.200 kr.
Info: georges.com

Kvarteret Beyoglu har de seneste år været hjemsted for små designbutikker, hyggelige cafeer og boutiquehoteller.

Et af dem, Georges Hotel Galata, huser en bar og en restaurant på toppen af bygningen fra 1800-tallet. Le Fumoir, som den hedder, er et populært hangout til en drink eller et godt glas vin med strålende udsigt over hustagene, strædet og den gamle bydel. Tag plads i en af sofaerne, som i bedste loungestil indbyder til en tilbagelænet pause mellem rustikke vægge med fritlagte mursten, træudskæringer med osmanniske mønstre og lavendelplanter.

Menukortet indeholder også, som navnet antyder, franske specialiteter som løgsuppe, coq au vin og entrecote.

Den gode udsigt kan blive din egen, hvis du vælger at bo på et af de værelser på det firestjernede hotel, som har egen altan og udsigt over strædet. Og hvis du for alvor skal i zen-mode, tilbyder Georges yogaundervisning på værelset.

Hotellet, som kan være svært at få øje på fra gaden bag den tunge metaldør og de lilla gardiner, blev i 2012 kåret til »Bedste business-hotel« i Wallpaper.

4. Fra tårnet

Galata Kulesi.
Galata Kulesi. Foto: Katrine Irminger Sonne
Vis mere

Hvad: Galata Kulesi
Hvor: Bereketzade, Galata Kulesi
Hvor meget: Entré cirka 60 kr.

København har Rundetårn, mens Istanbul har en anden cylinderformet turistattraktion – Galata Kulesi. Tårnet, der er 66,9 meter højt, hed oprindeligt Krist-tårnet, da det blev bygget i 1348 som en del af bymuren i kvarteret Galata og i flere århundreder var den højeste bebyggelse i Istanbul – eller Konstantinopel, som byen hed frem til 1930.

Selv om Galata Kulesi siden er overgået i højde af andre bygninger, er den 360 graders panoramaudsigt svær at slå den dag i dag. Fra faldefærdige baggårde til topmoderne skyskrabere plus de faste attraktioner, som også tager sig godt ud fra oven.

I mange år blev tårnet brugt til at spotte brande – det brændte ironisk nok selv i 1700-tallet, og under genopbygningen fik det tilføjet endnu to etager. Siden det åbnede for offentligheden, er lokale og ikke mindst tilrejsende valfartet til for at nyde solnedgangen på toppen. Der er, en elevator, som kører halvvejs op, så strabadserne bliver en smule mindre hårde.

Galata Kulesi huser også en restaurant, men med den gode kulinariske scene, der er i Istanbul, er der mange bedre og mere interessante steder at spise sig mæt, så tag kun hertil for udsigtens skyld. Tårnet er for øvrigt selv med til at give ekstra karakter til den dekorative skyline nord for Det gyldne horn, hvis man stiger til tops andre steder i byen.

5. Den hippe

Ferahfeza.
Ferahfeza. Foto: Katrine Irminger Sonne
Vis mere

Hvad: Ferahfeza
Hvor: Kemankeş Caddesi No. 31 Kat:5
Hvor meget: Hovedret fra ca. 130 kr.
Info: ferahfeza-ist.com

Som i mange andre byer er den ellers slidte havnefront blevet stedet for kreative eksperimenter. Det ser man tydeligt i kvarteret Karaköy, som de seneste år er blevet en del af det nye Istanbul med gadekunst, gode kaffebarer og restauranter, der tiltrækker foodies fra hele verden.

Selve placeringen ved vandet få meter fra Galata-broen giver en vis garanti for gode udsigtssteder, og bevæger du dig ind i kvarteret, for eksempel til gaden Kemankeş Caddesi, støder du blandt andet på Karaköy Lokantasi – en smuk restaurant, hvor de turkise søjler danner en sjov ramme om den traditionelle tyrkiske menu (blandt de bedste frokoster, du kan få i Istanbul).

Udsigten over byen får du fra Ferahfeza, en stilfuld, minimalistisk indrettet restaurant og bar, som har specialiseret sig i middelhavskøkkenet baseret udelukkende på tyrkiske råvarer. Ferahfeza ligger på 8. sal i et etagebyggeri, som ikke ligner noget særligt, men som fra taget, hvor restauranten holder til, kan prale af kig til både vandet og Sultanahmet til den ene side og den stejle bydel Beyoglu med det tronende Galata-tårn til den anden.

Sidstnævnte udsigt får man fra terrassen på bagsiden af bygningen, hvor man kan sidde, hvis man kun dumper forbi til et glas eller en af de gode cocktails.