Sne behøver ikke betyde skiferie. Vi har i det allernordligste Sverige fundet fem andre vinteraktiviteter med sne – fra ishotel og hundeslædetur til snescooter og nordlys.

1. Slædetur til rensdyrfarm

Hvad: Tur med slæde efter snescooter
Hvor: Marknadsvägen 84, Jukkasjärva
Hvor meget: Cirka 1.600 kr. per person 
Info: nutti.se

Vinden er iskold, men rensdyrskindet blødt og varmt at sidde på. En tur på en otte meter lang sneslæde efter en snescooter, først henover isen på den frosne sø og bagefter ind i det sneklædte skovlandskab til en rensdyrfarm er et »must«, hvis man er i Lapland.

Samerne har brugt rensdyr og slæder til transport og udstyr i flere hundrede år, og selv om rensdyret de fleste steder er skiftet ud med en snescooter, giver det stadig en fornemmelse af, hvor genial transportformen er. 200 kilometer nord for Polarcirklen og med en temperatur omkring minus 21 grader kører vi ad præparerede spor i tusmørke gennem skoven. Ind til en farm, hvor 40-50 godmodige rensdyr med deres tunge hoveder trasker rundt i en indhegning. Vi får lov at fodre rensdyrene og indfange nogle af dem med en lasso, hvilket langt fra er lige så let, som når samerne svinger det lange reb. Bagefter er det op på en slæde, hvor alle kan prøve, hvordan det er »at styre« et rensdyr et par runder inde på farmen. 

I et stort og rummeligt sametelt er der tændt bål i midten, og alle sætter sig i en rundkreds. Jordbunden er foret med rensdyrtæpper, der føles som et termounderlag. Mens guiden, der selv er same, fortæller historier om det samiske folk, bliver der serveret røget saltet rensdyrkød og varm kaffe.Ilden knitrer, og der er lunt i teltet. 

Se også: På sneferie i Norges Klondyke


2. I stolelift i stjernehimlen

Hvad: Gourmet-middag og nordlys
Hvor: Abisko Tourist Station 981, Abisko 
Hvor meget: Cirka 600 kr. per person

Det er som at være med i en Disney-tegnefilm, hvor himlen er kulsort og tusinder og atter tusinder af stjerner funkler. 

Det er aften, bidende koldt, og ikke en vind rører sig. Og så man hænger dér, i en stolelift midt i universet i en vrimmel af stjerner og lukker øjnene og ønsker, hver gang et stjerneskud viser sig på de 20 minutter, det tager med stolelift op til Aurora Skystation i Abisko Nationalpark. Nationalparken, hvor man kan se nordlys – måske. 

Oppe på toppen og indenfor på Aurora Skystation er der varmt. Med ild i pejsen og et glas varm saft føles det et øjeblik som en langsom optøning efter en tur i dybfryser. Der dufter af mad, og inde ved siden af den lille pejsestue serveres der middag. 

Med udsigt til en stjernehimmel af de helt særlige. 

Efter middagen er der mulighed for at se et mini-planetarium, hvor en guide fortæller om sol, måne og stjerner og stedets helt unikke placering, hvis det er Nordlyset, man er kommet for at opleve. Og udenfor igen, stadig i den termo-flyverdragt, man blev iført, da man kom, kan man lægge sig ned i den bløde polar-sne. Luften føles ren og frisk, og man får lyst til at hive mest mulig luft ned i lungerne.

Tilbage i stoleliften og retur nedad fjeldet. Med benene svingende midt i den sorte nat, kun oplyst af stjerner. Det må være den ultimative følelse af frihed i polar-natten.

Se også: Spis Noma-style i Lapland


3. Dybt inde i grotterne

Hvad: Med pandelampe i grottesystem
Hvor: Björkliden Fjällby, 981 93 Björkliden
Hvor meget: Cirka 570 kr. per person 
Info: bjorkliden.com

For folk med tendens til klaustrofobi er en tur ind igennem et af Sveriges længste grottesystemer ikke nogen god idé. Men har man mod på at udfordre sig selv, kravle og møve sig frem, og mærke naturen indefra, er Kåppasjokka-grotterne en stor oplevelse.

Første del af turen foregår med snescooter, de sidste ti minutter til fods. Indtil man står ved et sort hul direkte ind i et fjeld. Alle er iført termotøj, hjelme og lamper i panden. Og så er det ned i mørket. Med en guide både forrest og bagerst.

Her er stille, ikke en lyd. Opmærksomheden er skærpet mod hvert eneste trin, når det går stejlt op – eller direkte ned i det, der kan føles som en sort skakt, man langsomt glider ned igennem. Men pludselig er der fladt, og gangen bred. Og sådan fortsætter det. 

Man skal ikke forsøge at suge sig fast på grottevæggen, væggen er glat, og man kan glide og falde. Man støtter sig til væggen, intet andet. Det er med tungen lige i munden, og som at være barn igen, hvor evnen til at fornemme sin krop er afgørende for næste skridt.

Fremme ved det, der hedder »Silversalen« – den største sal i Kåppasjokka-grotte-systemet – sætter alle sig ned og bliver opfordret til at lytte. Til vand, lyden af stille vand, som kommer fra en underjordisk bæk et lille stykke væk. 

Se også: Overnat i Laplands trætoppe


4. Op på ryggen af en snescooter

Hvad: Snescooter-safari i vildmarken
Hvor: Over det meste af Lapland
Hvor meget: Cirka. 550 kr. for en tre-timers tur
Info: kirunalapland.se

Lapland bliver kaldt for Europas sidste vildmark. 

Og allerbedst opleves den nordsvenske vildmark måske overskrævs på en snescooter. For scooteren er i stand til at komme frem dér, hvor ingen andre former for transport er mulig – i et landskab med høje bjerge, uendelige fyrretræsskove, polarsletter, enge og gletsjere.

En tur på snescooter i Lapland kan strække sig over alt fra en time i et let fremkommeligt terræn på brede skovstier og store tilfrosne søer til snescooter-safari i op til fire-fem dage. Vælger man flerdages-modellen, kører man på strækninger, hvor man overnatter på forskellige hoteller eller i en lejr, hvor maden tilberedes over bål i de såkaldte samekåter. Og trænger man til et bad, har nogle overnatningssteder udendørs badetønder med opvarmet vand. Undervejs passerer man rensdyr og ser højst sandsynligt også både sneharer og ræve på fjeldet, i skoven eller ude på de øde stepper, hvor det føles, som om ingen mennesker har været der før. 

Er det fart, man har lyst til, er det ude på de store tilfrosne søer, det foregår. Snescooteren kan køre op til 120-150 kilometer, men der er hastighedsbegrænsning på 70 km/t – og så er der områder, hvor snescooteren ikke må komme.

Man skal have kørekort til bil for at køre snescooter.

Se også: For fuld gas i vild marken


5. På visit hos Snedronningen

Hvad: Besøg på ishotellet
Hvor: Marknadsvägen 63, Jukkasjärva
Hvor meget: Ca. 300 kr. per person for »dagsgæster«
Info: icehotel.com

Floden Torne løber mellem husene i landsbyen Jukkasjärva og fryser til is om vinteren. Ellers sker der ikke så meget i den lille by. 

Bortset lige fra henne ved hotellet. 

For netop Torne-floden yder det største bidrag til det verdensberømte ishotel, der er bygget af tusinder tons sne og krystalklart is. Mere end 30.000 tons sne bliver der brugt til at bygge hotellet – igen og igen, for hvert forår smelter solen hotellet, og hver vinter bliver det bygget op påny. Hvert år på en ny måde og med nye isskulptører involveret i projektet. 

Hotellet har siden det første gang stod færdigt i 1989 fået masser af omtale. Med god grund, for det er et eventyr at besøge hotellet, og med H.C Andersens gysende kolde fortælling om »Snedronningen«, får det sat mange tanker i gang. Der er ganske vist en »normal« reception med toiletter og omklædningsrum, men selve hotellet er én stor fryser, i både receptionen, de 45 dobbeltværelser, på gangene og i den tilhørende kirke og isbar , hvor der konstant er mellem fire og ni minusgrader. 

Men er man forberedt og iført varmt tøj, er det en stor oplevelse at gå rundt i hotellet og se de mange kunstværker, som kreative iskunstnere har skabt i is og sne. Og sætte sig ned i lænestol med rensdyrskind og med en drink i et bæger af ren is, er også helt unikt. 

Se også: Sov i frost og is