Tivoli er for alle aldre. Her er fem forlystelser for de mindste børn.

1. Dyrekarrusellen

Ikke så snart er afspærringskæden taget af, før børnene myldrer ind.

En dreng suser hen til kamelen, et søskendepar bliver sat op i elefantens bærekurv, og en lille pige, der vist kun lige er fyldt de tre år, der er minimum for at køre i Dyrekarrusellen, lyser op i et kæmpesmil, da hun endelig sidder på den fine, hvide hest.

Og netop hesten er nøglen til denne tivoliernes »ur-forlystelse«. Karrusellen har sine rødder i middelalderens ridderturneringer, hvor »caroussel« var en konkurrence, der minder om den sønderjyske ringridning. I slutningen af 1600-tallet blev det populært blandt de europæiske fyrstehuse at lave udskårne »hester-gynger«, som kunne skubbes rundt, så man kunne deltage i en »caroussel« for sjov.

Med tiden blev karrusellen udviklet til den, vi kender i dag, hvor tempoet er lige tilpas til de mindste børn, og hvor der kan være alskens forskellige dyr og fantasivæsener.

Men for i hvert fald én lille pige, er den hvide hest stadig favoritten.

Alder: Fra tre år. Er man i følgeskab med én på mindst 14 år, er der ingen nedre grænse.

Pris uden turpas: 25 kr.

2. Andedammen

Ganske tæt på Dyrekarrussellen ligger den hyggelige Andedammen, hvor de mindste også sagtens kan være med. Hvis man er helt lille, skal man dog nok lige holdes frem over skranken af sine forældre.

Opgaven er så enkel, at alle kan forstå den: I et lille bassin svømmer en masse røde plasticænder rundt. Dem skal man fange med en stang.

I tidligere tider, hvor fiskeriet også var rettet mod større børn og voksne, kunne opgaven være besværliggjort af, at der for enden af stangen enten var en løkke, som man skulle få rundt om andens hals, eller en krog, som man skulle få ind i en ring på andens ryg.

I Andedammen, der har ligget i Tivoli siden 1968, er målgruppen de mindste børn, så for at gøre det hele lidt nemmere fanger man ænderne med en magnet. Og selv om det betyder, at man næsten ikke kan undgå at fange en and, går børnene koncenteret til opgaven.

Desto flere ænder, man fanger, desto finere præmie vinder man.

Alder: Fra man kan holde på en »fiskestang«.

Pris uden turpas: 25 kr.

3. Veteranbilerne

Min egen første erindring fra Tivoli er Veteranbilerne. Som generationer af børn både før (forlystelsen er tilbage fra 1959) og efter mig sad jeg og styrede bilen rundt gennem det lille haveanlæg. Jeg drejede til højre, drejede til venstre, kørte lige ud. Og plagede så om en ny tur.

Som voksen har jeg utallige gange siddet på passagersædet, mens mine egne børn har kørt os trygt gennem banen – og har altid nydt turen. Især fordi jeg nu, hvor jeg ikke er chaufføren og har blikket fast rettet mod »vejbanen«, kan kigge på de andre biler, der kører rundt.

Her i 2014 er Veteranbilerne stadig et hit blandt havens mindste gæster, selv om der er kommet mange flere kørende forlystelser til. De hyggelige gamle biler, der kører beskedne 6 km/t, appellerer stadig til de yngste generationer – der er noget »jeg er stor nu« ved at føle, at man styrer bilen – samt deres nostalgiske forældre/bedsteforældre.

Alder: Fra tre år ved alenekørsel. Er man i følgeskab med én på mindst 14 år er der ingen nedre grænse.

Pris uden turpas: 25 kr.

4. Den Lille Drage

Der er lidt mere fart over feltet i Den Lille Drage, der ligger ved siden af Bolchekogeriet. Her sidder man i en flot flyvedrage og suser rundt og op og ned. Man styrer selv, hvor højt man kommer op i luften – dog højst fire meter.

Den Lille Drage er en ret flot ombygning af den gamle Den Lille Flyver-forlystelse, så den nu passer ind i Tycho Brahe-universet, som den er en del af. Det er her, man også finder den vilde Aquila.

Det fremgår af skiltningen, at børnene kan køre alene, fra de er tre år, meeeen jeg synes nok, at børnene skal være en fem-seks år, før det bliver helt trygt. Og her kom udfordringen så.

Vi så en lille purk, der gerne ville have far med, men da det var umuligt for farmand at klemme sig ned i den lille drage, måtte han sidde med benene ud over kanten. Det virkede på ingen måde farligt, men det måtte godt nok have været ukomfortabelt.

Alder: Fra tre år ved alenekørsel. Er man i følgeskab med én på mindst 14 år, er der ingen nedre grænse.

Pris uden turpas: 25 kr.

5. Stjernetårnet

En del af at være lille er, at man så forfærdelig gerne vil være stor. Og så er Stjernetårnet, der ligger ved siden af Den Lille Drage, lige sagen. Det er nemlig en slags miniversion af en af havens vildeste forlystelser, Vertigo, hvor man ryger 40 meter ned i frit fald.

I Stjernetårnet bliver man på samme måde hejst otte meter op i luften og ryger pludseligt ned – men kun et par meters penge. Så kører man lidt op igen – og ryger ned.

Sådan går hele (ryste)-turen, og vi så to reaktioner: De fleste børn fra seks-syv år og op skraldgrinede, og en enkelt lille en på tre-fire år stortudede fra start til slut. Det blev en lang tur for hendes far, der prøvede at trøste, så godt han kunne.

Jeg synes rigtig godt om Stjernetårnet, for bare fordi man er lille, behøver det jo ikke at betyde, at alt skal køre i slow-motion. Nogle børn er nogle værre vildbasser, og for dem er både højden og farten i Stjernetårnet lige det rigtig sted mellem kildren og angst. De skal nok være klar til den rigtige Vertigo om nogle år.

Alder: Ved alenekørsel min. 105 cm. Er man i følgeskab med én på mindst 14 år, skal man være min. 90 cm,

Pris uden turpas: 50 kr.