Gå i fodsporet af sommerlegenes store legender fra 2012 i Queen Elizabeth Olympic Park ude mod øst. De store olympiske anlæg i Stratford er åbne for publikum, ude som inde.

 

1. Udsyn


Hvad: AcelorMittal Orbit
Hvornår: hele året kl. 10.00-18.00 (kun til kl. 16.00 i vinterhalvåret)
Info: acelormittelorbit.com

Meningerne er meget delte om det brandrøde vartegn, der ligner en gigantisk Mecano-figur og rager 114 meter op over hele OL-anlægget, men det er et udmærket pejlemærke, når man skal orientere sig efter ankomsten til Stratford station med toget fra det centrale London.

Det er Englands største skulptur og er blevet til i samarbejde mellem Londons borgmester, Boris Johnson, og Lakshmi Mittal, der ejer verdens største stålfirma AcelorMittal. Han leverede 2.000 tons stål til projektet, hvoraf over halvdelen var genbrug af gamle biler, vaskemaskiner og stål-affald, og derfor er den også opkaldt efter giveren.

Selve det kunstneriske udtryk er skabt af skulptør Sir Anish Kapoor og designer Cecil Balmond i et forsøg på at bryde med den lineære skyline, som skyder op i nabolaget.

Under OL besøgte 130.000 udkigsplatformen, som ligger 80 meter oppe med elevator, og nu er den åben igen, så man kan se London og dens omegn 30 km væk. Bliver man sulten eller tørstig af at gå de 455 trin ned, kan man tanke op på EastTwenty Bar & Kitchen for foden af skulpturen. Billetpris: 7-15 pund (ca. 70-150 kr.).

2. Cykling


Hvad: Lee Valley VeloPark
Hvornår: Hele ugen kl. 9.00-22.00
Info: visitleevalley.org.uk

Der er håb for alle typer og størrelse pedal-atleter i velodromen, som hævdes at være verdens hurtigste 250 meter-bane, og de flokkes fra 1,45 m og opefter for at komme i sadlen og mærke suset efter guld-vinderen, sprinteren Chris Hoy, der kørte to medaljer hjem på disse brædder.

Det er gratis at komme ind og tage plads på et af de 2.000 sæder for at kigge på, men får man lyst til selv at røre benene, kan man booke sig ind på en »track taster«-lektion. Det koster 25-35 pund (250-350 kr.) for juniorer (man skal være mindst 12 år) og voksne, og så hører der cykel og hjelm med, mens det er frivilligt om, man vil leje kliksko. Man kører 16 sammen og får på den måde en forsmag på, hvad den hurtige sport vil sige.

Velodromen ligger i et område af parken, hvor der også er almindelige cykelstier, men vil hele familien have lidt mere udfordring, er der også en BMX bane, hvor børn skal være mindst 1,27 m høje for at måtte race med. Det koster 12-15 pund (ca. 120-150 kr.) for en lektion, inklusive cykel og hjelm.

3. Svømning


Hvad: London Aquatics Centre
Hvornår: Hele ugen kl. 6.00-22.30
Info: londonaquaticscentre.org

Det er enhver svømmers drøm at kunne hoppe i 50 meter-bassinet under det bølgede tag i den olympiske svømmehal, men man skal lige stoppe op og beundre bygningen udefra først. Bølgetemaet går igen i facaden på det smukke stykke arkitektur, tegnet af en af verdens bedste arkitekter, britisk-irakiske Zaha Hadid.

Vil man bare se svømmehallen, koster det et pund (ca.10 kr.) at komme ind på en af de 2.500 pladser ved konkurrence-bassinet med ti baner. Vil man gøre heltene kunsten efter, skal man huske badetøj og håndklæde, men det koster stadig kun 2-3,50 pund (20-35 kr.), fordi man efter OL har besluttet, at det skal være en folkelig svømmehal.

Det store bassin er forbeholdt øvede og professionelle, børn og begyndere må nøjes med 25 meter-banerne, men vil man gøre den lokale helt, bronze-vinderen Tom Daley, kunsten efter fra 10-meter vippen, er der også et specielt udspringsbassin. Og måske løber man ind i ham, for han har gjort hallen til sit faste træningslokale, og svømmehallen tilbyder undervisning og sommerkurser i hans navn.

Queen Elizabeth Olympic Park.
Queen Elizabeth Olympic Park. Foto: Elsebeth Mouritzen
Vis mere

4. Parkliv


Hvad: Queen Elizabeth Olympic Park
Hvornår: Hele ugen døgnet rundt
Info: queenelizabethpark.co.uk

Det var hele tiden meningen, at OL-byens område, efter at legene var slut, skulle inddrages til offentligt rum. Både for de omkringboende og alle andre, som havde lyst til at se, hvor verdens største sportsbegivenhed fandt sted, men fremfor alt også for at bruge parken aktivt.

Parken er på 225 hektar. og stadion og haller udgør den mindste del af det. Det er nu primært et grønt, rekreativt område, hvor man kan gå, løbe, cykle og lege.

Ved indgangen overfor svømmehallen er der en informationsbod (åben kl. 10-14), hvor man kan få hjælp og brochurer, men man kan også selv downloade kort gennem hjemmesiden.

Der er små legepladser og klatrestativer, karrusel og bordtennis samt fitness-redskaber undervejs i stisystemet, så man kan lege og teste motorikken, men der er også masser af grønne plæner, hvis man bare vil spille frisbee eller lege med en bold. Og ikke at forglemme, lave en selfie foran de olympiske ringe.

5. Fortæring


Hvad: Timber Lodge Café
Hvornår: Hele ugen kl 9-18
Info: unitykitchen.co.uk

Uden mad og drikke, duer helten ikke, og der findes små, sortmalede salgsboder strategisk placeret langs de mest populære stier, hvor man kan få fastfood (hotdogs, burger og panini), kager og drikkevarer fra kl. 9.30 til sidst på eftermiddagen, afhængig af vejret.

Går man til den nordlige side af parken, ligger øko-caféen Timber Lodge, som er selvforsynende med energi via solpaneler på taget. Det er både lokalt forsamlingshus med forskellige aktiviteter og populært spisested for parkens gæster. Caféen laver sund og enkel mad med vægt på supper, sandwich og salater, og vil man hellere spise den et andet sted i parken, kan de pakke den som picnic til at tage med.

Har man lyst til at spise til aften herude, er der lidt kraftigere sager på menukortet hos EastTwenty Bar & Kitchen ved AcelorMittel Orbit, som har åbent til kl. 22 i sommerhalvåret: thai-curry, dybstegt fisk og Herefordshire steak.