Variationen i bygninger og den vilde skyline i New York gør, at det er en by, der er værd at se oppefra. Her er fem meget forskellige skyskrabere.

1. Den højeste

Hvad: One World Observatory
Hvor: 285 Fulton Street
Info: oneworldobservatory.com
Pris: Cirka 210 kr. (32 dollar)

I maj måned i år åbnede man for adgang for publikum til den højeste skryskraber i den vestlige verden og den femtehøjeste i verden.

Gæsteetagerne er placeret i godt og vel 380 meters højde, og selve tårnet er sammenlagt 541 meter højt, hvis man tæller spiret med.

Elevatoren fører en op eller ned på mindre end et minut, og alle amerikanske underholdningstricks er sat i søen for at gøre udsigten til et show. Bl.a. ser man på indersiden af tre af elevatorvæggene New York blive bygget op gennem århundreder.

På de to udsigtsetager er der en velassorteret souvenirshop og et podium, hvor der hele tiden er et foredrag i gang om udsigten. Publikum kan spørge om hvad som helst, og der er ikke grænser for den viden, de skiftende guider lægger for dagen angående alverdens detaljer om de fem bydele, man kan se fra skyskraberen.

Både Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx og Staten Island viser sig frem fra den solrige side under vores besøg, men One World Observatory er så højt, at man risikerer at se ned på byen gennem skyer.

2. Den klassiske

Empire State Building.
Empire State Building. Foto: Scanpix
Vis mere

Hvad: Empire State Building
Hvor: 350 Fifth Avenue, mellem W33rd og W34th Street
Info: esbnyc.com
Pris: Cirka 350 kr. (52 dollar), hvis man vil have adgang til både »maindeck« og topdeck«

I 1931 var Empire State Building verdens højeste bygning med sine 443 meter op til toppen af antennen. Siden er den raslet ned på en plads som nummer 29 på verdenshitlisten af høje bygninger.

En tur i Empire State Building er dog stadig et yndet udflugtsmål. Det var her King Kong kravlede op i den gamle film fra 1933, og det er herfra man kan se både ud over Central Park og ned mod sydspidsen af Manhattan, hvor Twin Towers lå og hvor One World Observatory nu ligger.

I Empire State Building får man større propper i ørerne, når man kører med elevatoren end i de nyere bygninger, men der er noget umiskendeligt klassisk ved at gå rundt udenfor i den kendte firkantede struktur. Og så har tårnet i modsætning til andre i byen åbent til sent om aftenen.

Hvis man vil undgå den lange kø, kan man købe billet til New York Skyride, som giver hurtig adgang til tårnet. Skyride er en forlystelse på linje med den, man kender fra forlystelsesparker, hvor man hænger i en stor vogn og føler man dingler hen over New York, som om man flyver i helikopter.

3. Den flotteste

Chrysler Building.
Chrysler Building. Foto: Scanpix
Vis mere

Hvad: Chrysler Building
Hvor: 405 Lexington Avenue, mellem E 42nd og 43rd Street
Info: tishmanspeyer.com/properties/ chrysler-center
Pris: Gratis

Det gamle hovedsæde for bilmærket Chrysler er stadig svært at overgå, når det gælder om at være den smukkeste skyskraber. Bygningen var i sin tid specialtegnet til at være hovedkvarter for bilmastodonten, og mange små detaljer både udenpå og indeni er en hyldest til bilen og industrialiseringen som for eksempel kølerfigurer og vinger, der ofte var på gamle biler.

To gargoiler i hvert hjørne af bygningen formet som ørne imponerer, ligesom hjulkapselfanatikere ikke vil læne hovederne forgæves tilbage, når de nærmer sig Lexington Avenue. Bygningen er tegnet af arkitekten William Van Alen i art deco stil med knap 4.000 vinduer.

Engang var der en bar og en udsigtsetage på 71. etage, men i dag kan man kun som turist komme ind i lobbyen, der dog også er imponerende. Til gengæld kan man se den smukke bygning fra mange af de andre høje udsigtspunkter i New York.

Mange film, der foregår i New York, indledes med en overflyvning af byen og dens skyskrabere, og især husker man formentlig Chrysler-bygningen i Ridley Scotts thriller »Someone to Watch Over Me«, på dansk »Hun så det ske«, fra 1987, hvor Sting sang hen over de flotte billeder taget fra luften.

4. Den politiske

Trump Tower.
Trump Tower. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vis mere

Hvad: Trump Tower
Hvor: 725 Fifth Avenue
Info: trump.com
Pris: Adgang ikke muligt

Trump Tower ligner en gigantisk harmonika, der står på højkant. Skabt et Donald Trump som et gigantisk mindesmærke for sig selv.

Går man ind i lobbyen på Fifth Avenue, finder man ikke mindre end to butikker med Trump-merchandise. Det er blandt andet kasketter, T-shirts og en stribe bøger om manden. Der er også en butik med Ivana Trumps parfume, selv om Donald og Ivana blev skilt i 1992.

Før 1980 lå der på adressen en berømt bygning, hvor varehuset Bonwitt Teller i mange år havde sin største butik. Trump lovede blandt andet at bevare et smukt gitter fra den gamle bygning og donere det til Metropolitan Museum of Art. Da han fandt ud af, at det ville stoppe byggeriet af skyskraberen i ti dage at bevare gitteret, ødelagde han det.

Donald Trump bor selv på 3.000 kvadratmeter spredt over tre etager øverst i bygningen, hvor også den berømte whistle blower Chuck Blazer fra den internationale FIFA-skandale har boet. Andre berømtheder, der har holdt til i bygningen, er Bruce Willis, Christiano Ronaldo og Andrew Lloydd-Webber.

5. Den første

Flatiron Building.
Flatiron Building. Foto: Scanpix
Vis mere

Hvad: Flatiron Building
Hvor: 175 5th Avenue
Pris: Adgang ikke muligt

Flatiron Building var den allerførste bygning med status af skyskraber. Allerede i 1902 tronede de 22 etager højt op over alt andet i New York. Oprindeligt hed bygningen The Fuller Building, men den blev hurtigt døbt Flatiron, der betyder strygejern. Øgenavnet hentyder til den spidse front og den brede ende, der gør den trekantet.

Befolkningen var imponeret over den nye bygning, der var blevet rejst i et hurtigt tempo. Man kunne dengang bygge en etage om ugen.

Senere blev alt højere og vildere, og man kunne på de største skyskrabere bygge fire etager om ugen. I forhold til alle de mange og langt højere bygninger, der siden er skudt op, syner Flatiron Building ikke af meget, og den er da også forsvundet fra flere guidebøger de senere år.

Kigger man nærmere på den og dvæler ved den, bliver man som arkitekturfan dog ikke skuffet. Chicago-arkitekten Daniel Burnham sagde, at han var inspireret af paladser fra renaissancen og byggestilen kaldes Beaux-arts, der stammer fra Paris.

Desværre kan man ikke komme ind i bygningen, hvor blandt andet et par store bogforlag holder til.