Den lille ø højt mod nord i Ægæerhavet, knap en times sejlads fra fastlandet og Kalava i det græske Makedonien, er igen blevet dansk charterrejsemål.

Turismen kom sent til denne ø.

I det hele taget kom udviklingen, i hvert fald vore dages udvikling, sent til øen.

Selv om Thássos ligger tæt ved det græske fastland, var det først i 1960, at der blev anlagt en vej rundt på eøn, der dækker et areal cirka på størrelse med Mors. Fem år senere blev der etableret el-forsyning til øen, og først i 1969 var hele øen dækket.

Det er kun godt 20 år siden, at turismen blev et større erhverv på øen, blandt andet med danskere på charter-campingferie. I år har Spies relanceret Thássos som charterrejsemål.

Her er fem sider af øen, hvis græske hverdag endnu ikke er løbet over ende af turister.

Fortiden

– er som i det øvrige Grækenland ikke til at komme uden om.

Den stikker sit hoved frem i form af arkæologiske udgravninger, blandt andet den antikke Thássos by, som ligger lige bag havnen og uden for øens nuværende hovedby, Liménas. Her er fundet levn fra templer, teater og citadel fra det 7. århundrede f.Kr. Dengang øen var en velhavende selvstændig stat med indtægter fra guldaflejringer tæt ved Thássos by og fra det søfartsimperium, som byen var hovedstad i.

Små 300 år senere mistede øen sin selvstændighed til Athen, og yderligere 300 år efter erobrede romerne landet og øerne. I den periode fik Thássos igen en opblomstringsperiode. Men byen og øen mistede igen sin betydning og blev en brik i skiftende herskeres riger: Byzans, Genova, Ottomanien, Rusland, Egypten, Frankrig, Tyskland, Bulgarien for til sidst at blive en del af det græske rige i 1912.

Nutiden

– er præget af den græske økonomis truende sammenbrud.

Ikke at man mærker den alvorlige situationen som turist. Da går livet på stranden, i butikkerne, i tavernerne eller barerne og på hotellet, som ferielivet plejer at gå. Men gået på klingen afsløres usikkerheden for fremtiden. »Ja, naturligvis er vi bange, men tilværelsen skal jo gå videre. Og jeg tror ikke på, at vi kan miste euroen – eller at vi bliver smidt ud af EU,« som en hotelejer sagde med håb i stemmen, da Rejseliv for nogle uger siden, altså før folkeafstemningen i søndags, var på Thássos. Hoteldirektøren tilføjede, at Thassos og de andre øer med turisme ikke har været så hårdt ramt med for eksempel arbejdsløshed som mange områder på fastlandet.

På Thássos, såvel som på de fleste øvrige græske øer, må man ikke gå glip af den gastronomiske klassiker: Græsk salat.
På Thássos, såvel som på de fleste øvrige græske øer, må man ikke gå glip af den gastronomiske klassiker: Græsk salat.
Vis mere

Indtil for en måned siden har de græske øer også haft lavere moms, mellem 13 og 16 pct., end resten af landet. Nu er det imidlertid slut, og der skal betales mellem 16 og 23 pct. i moms. Det vil turisterne naturligvis kunne mærke. Men generelt er det billigere at gå ud at spise og drikke end i Danmark, også efter momsforhøjelsen.

Ud over turisme, som er det altdominerende erhverv på øen, produceres der på Thássos vin, honning og hvid marmor.

Øen og naturen

– er grøn og frodig.

For millioner af år siden var øen en del af fastlandet, men vandene steg, og nu må man med færge eller passagerbåd fra enten Keramoti eller Kavála. Men i undergrunden er der stadig vandførende lag fra de makedonske bjerge til øen. Det giver en stabil vandforsyning, som presses op i kildevæld på øen. Thássos kaldes Emerald Island – smaragd-øen – fordi havet omkring øen har et grønligt skær. Det skyldes de mange træer, der spejler sig i vandet, siges det.

Lyserøde blomster med bugten i baggrunden
Lyserøde blomster med bugten i baggrunden
Vis mere

På bjergsiderne er der vinmarker, hvor der produceres en glimrende vin, og der vokser oliventræer, valnøddetræer og figner. Mellem træerne er hundredvis af bistader, og ved vejen er boder, hvor den gode lokale honning sælges. Rundt om ses store hvide ar i den grønne natur: forladte marmorbrud. I dag produceres den hvide Thássos-marmor kun fra en håndfuld brud.

Øen inviterer til vandring. Der er fine ruter, blandt andet til øens højeste punkt. Men man kan også køre næsten til toppen af Ipsárion, 1.204 meter over havets overflade. Fra toppen ser man i øvrigt tydeligt, hvor forskellig vegetationen er afhængig af, hvor på Thássos man befinder sig.

Skyerne kommer fra nord, men stoppes af Ipsárion og den tværgående bjergkæde. Derfor regner det mest på øens nordlige halvdel.

Der er en følelse af »der var engang« på øen. Måske fordi udviklingen kom sent, måske fordi øens beboere bare ikke vil have for store forandringer og for eksempel siger nej til, at der bygges mange store turistanlæg. Småt er godt på Thássos.

Strandene

– gemmer sig i bugterne øen rundt. De findes i næsten alle udgaver fra lange, travle, lyse sandstrande til små, stenede og næsten ubesøgte bugter. Der er over 30 navngivne strande. Her er en håndfuld af de bedste:

Golden beach på østkysten er øens længste sandstrand. Stranden er også familievenlig takket være det lave vand.
Golden beach på østkysten er øens længste sandstrand. Stranden er også familievenlig takket være det lave vand. Foto: Iris
Vis mere

Golden Beach: Øens længste sandstrand på østkysten mellem Chrissi Amoudia og Skala Potamias i smukke omgivelser. Familievenlig og med vandsport.

Parádissos: Mindre strand på østsysten syd for Kinira med lyst sand. En af øens mest populære, men den er ikke så beskyttet. Der kan være bølger. Så store som Hawaii, siger de lokale. God til surfing.

Fiskerbåde på havnen i Limenas.
Fiskerbåde på havnen i Limenas.
Vis mere

Makryammos: Lille sandstrand på nordøstkysten, lige om hjørnet fra øens største by, Limenas. En af de smukkeste beliggende strande, men også en af de mest travle.

Limenaria: På sydøstkysten ved turistbyen af samme navn. En lang sandstrand med hoteller, taverner og et par vandsportsfirmaer.

Skala Prinos: Ligger på nordvestkysten syd for den anden største havn på øen, hvor der er en populær turistby og et par campingpladser. Familievenlig strand.

Turismen

– er spredt i småbyer øen rundt, undtagen mod syd, hvor kysten er dramatisk og ubeboet.

Der findes kun tre større turistrestorts på øen, hvor et er for familier og et andet kun for voksne. Ellers er der småhoteller, private pensioner og udlejning af værelser og lejligheder.

Thássos er ikke overrendt af turister. Slet ikke en smule udenfor højsæsonen.
Thássos er ikke overrendt af turister. Slet ikke en smule udenfor højsæsonen.
Vis mere

På seværdighedslisten, som bestemt ikke er lang, er ud over de mange strande og de forskellige arkæologiske udgravninger nonneklostret, Móni Archangélou på sydkysten. Det blev grundlagt af en eneboer i 1100-tallet. I dag er det en afdeling under Móni Filothéou på Athos-bjerget på fastlandet. Man kan se dertil i klart vejr.

Småbyerne i bjergene er også et besøg værd. Gør et stop i en af de smukkeste, Panagia, hvor platantræet på torvet er 400 år gammelt, og hvor byens fantasifulde guide for år tilbage fandt på historien om, at når man kyssede ved den brusende kilde i byen, ville man holde lykkeligt sammen for evigt.

Den beretning gik rent ind hos turisterne, og hun fik lagt grundstenen til en anden seværdighed: Love Springs – kærlighedskilden, hvor der nu er bygget en fin bro over kildespringet, hvor de kyssende par i rette omgivelser kan få foreviget beseglingen.