Sydsverige er spækket med små gårdbutikker og caféer, der producerer, sælger og serverer alt fra økologisk lam til hindbær på 25 forskellige faconer.

1. Kaffe og pizza

Man skal ikke lade sig snyde af, at der kan se affolket ud på landet i Skåne. Da vi besøgte Kafferosteriet i Löderup, der ligger temmelig alene ved landevejen, var parkeringspladsen helt tom – men da vi kom indenfor, vrimlede det med både hotelgæster og lejlighedsvise besøgende. Man kan både bo i den flotte gamle bygning og spise fine pizzaer efter italiensk forbillede og med fyld fra gårdene i nabolaget – fra pølser og kartofler til røget gris .

Og så man kan drikke kaffe.

Kaffen bliver købt hjem fra hele verden, men ristes på stedet og udbuddet skifter fra uge til uge. De præcise lande og gårdnavne kan ses på hjemmesiden. Hovedparten af dem er økologiske.

I skrivende stund udbydes kaffesorter fra Columbia, Kenya, Brasilien, Etiopien og Nicaragua. I både den hyggelige have i gården og ude bagved er der små og store borde, man kan slå sig ned ved med en kop fabelagtig kaffe.

2. Tegn på brød

Der er mange bagerier og møller med åbne produktion spredt ud over Skåne, og det kan være svært at vælge. Men Kin bageri er et godt bud på kvalitetsbrød med sjæl.

»Kin« betyder »guld« på japansk, mens det på engelsk betyder »familie«. Denne dobbeltbetydning har bageriet med samme navn i Östra Vemmerlöv taget til sig, og mottoet lyder: »Det er guld at bage brød sammen«.

Det er ægteparret Eva Hargne og Leif Andersson, der driver bageriet med hjælp fra resten af familien. Der passes godt på surdejen, og når bagerne en sjælden gang tager på ferie, bliver deres surdej passet og fodret af andre familiemedlemmer.

Hele produktionen er økologisk, og der laves både hvide og grovere brød, samt brød med tørret frugt og forskellige frø. Ud over den fine smag er et af stedets varemærker, at alle brødene gør et nærmest rokokoagtigt indtryk på grund af de fine ornamenteringer på overfladen.

Man kan købe sandwich og sidde både ude og inde ved små caféborde og et charmerende skrabsammen af jernstole med puder og forskellige liggestole.

Bageriet ligger i en nedlagt fabrik, og det kan være lidt kringlet at finde, hvis man ikke holder et vågent øje med skiltningen i den lille by.

Læs også:

3. Alt i hindbær

Ud af de fem madforlystelser her på siden ligger »Hindbærgården« tættest på Øresundsbroen, når man kommer kørende fra København. Omkring 20 kilometer syd for Malmø. Rent kommercielt har Hallongården styr på det hele – her er både en butik, en webbutik og mulighed for selv at plukke hindbær. Samt en café, hvor man kan smage på varerne, inden man køber dem med hjem.

I butikken er der mere end 25 forskellige produkter, der indeholder hindbær i en eller anden form – som for eksempel saft, nektar, marmelade, chutney, gløgg og eddike. Produkterne indeholder ikke tilsætningsstoffer og er konserveret på gammeldags vis.

De hindbær, der plukkes eller købes på Hallongården, er dog ikke økologiske, da man har sat buskene ned i krukker, og den måde at dyrke hindbær på kræver, at man bruger kunstgødning, der tilføres via vandet. Til gengæld er Hallongården de senere år også gået temmelig kraftigt ind i aspargesdyrkning, der er helt igennem økologisk.

Og økologisk eller ej – begge specialiteter smager godt.

Der er noget særligt ved selvpluk, hvor man ud over de bær, man betaler for, kan smage på varerne undervejs. Gården har det store flotte sensommerbær Polka på markerne, så det er ikke kun i højsommeren, at der kan plukkes på stedet, men så langt ind i efteråret til midt i oktober. Og kommer man så sent, at bærsæsonen er ovre, kan man fra slutningen af oktober støbe egne lys på Hallongården. Lysene kan ikke spises, men de er flotte at se på.

Der er åbent på gården året rundt (tjek websites for præcise åbningstider), også i cafeen, der serverer lette frokostretter og (naturligvis) hindbærkager.

4. Ind i hippiejunglen

Lige da vi træder ind på Trådgården en søndag i august, ser den nærmest ud til at være ved at kvæles i sin egen succes.

Stedets ejer – som i parentes bemærket ligner Peddersen fra Sven Nordqvists »Peddersen og Findus« på en prik – er ved at vise en stor flok børn rundt på den eventyrlige gård og der er vrimmel ved vandpumpen på gårdspladsen. Men efterhånden som flokken spreder sig, bliver man indfanget af stedets ukalkulerede charme.

Gårdbutikken er veludstyret med lam af egen avl og store fine grøntsager, man kan købe med hjem. Eller man kan spise på stedet, f.eks. lam og en omgang økologisk salat – samt et glas vand, som man selv tapper fra pumpen på gårdspladsen, hvorefter man slår sig ned ved et af de borde, der står tilfældigt drysset ud i området.

På den store grund er der en meget eventyrlig have med forskellige planter, drivhuse, små stier mellem bedene med grøntsager, og ænder, der går frit omkring.

Stemningen er tilbagelænet og det hele virker uiscenesat. Helt ned til toiletterne, som – i tråd med hippieånden – er muldtoiletter uden træk og slip.

Læs også:

5. Krydderier til specialiteterne

Et besøg på Österlenkryddor i Köpingebro kan være stærke sager. På den gode og meningsfyldte facon.

I det lille familiebrug sår, høster, tørrer og pakker man krydderierne selv. Fra citronmelisse over fennikel til græsk oregano for blot at nævne et par stykker af de cirka 20 krydderier, man kan købe i gårdbutikken og som man sommeren igennem kan komme ud og dufte til på de usprøjtede marker.

Krydderierne kan også bruges i kryddersnapse og likører, som der også laves og sælges en del af. Er man mere til honning, kan man også købe et lager af det med hjem – for eksempel med smag af pebermynte eller lavendel.

Det hele kan desuden købes i Österlenkryddors webshop, og vil man gerne læse mere om økologisk dyrkning af krydderier, kan man investere i bogen »Urter og smagsoplevelser fra Østerlen«, som en af ejerne, Eva Olsson, har skrevet.

Den kan købes i webshoppen og koster 185 kr.

Rejseinfo

1. Kafferosteriet

2. Kin bageri

3. Hallongården

4. Trådgården Mandelmans

5. Österlenkryddor