Når de lokale i storbyen Austin skal have en hurtig og solid bid mad, sætter de kurs mod et texmex-sted, hvor mexicanske klassikere får tilsat et solidt strejf Texas i form af ost, kartofler og masser af kød.

1. For ædedolken

Spørger man en lokal indbygger, hvad han skal have til morgenmad, svarer han sandsynligvis en breakfast taco – og intet sted laver det bedre end Juan in a Million.

Når du træder ind ad døren, står ejeren, Juan, som regel klar med et fast og begejstret håndtryk og får dig øjeblikkeligt til at føle dig hjemme i de beskedne omgivelser. På terrassen sidder man således på plasticstole, men det glemmer man, så snart man får serveret en »Don Juan El Taco Grande«, der består af et par tortilla-pandekage overdænget med røræg, kartofler, bacon, revet ost og salsa.

Der er intet glamourøst over måltidet; hemmeligheden ligger i den måde ingredienserne på vidunderlig vis smelter sammen, og portionerne er så gavmilde, at du sandsynligvis ikke kan spise op.

2. For kenderen

Det er svært at gå mere end 500 meter i Austin uden at passere en foodtruck – en lastvogn omdannet til mobilkøkken. Men få af dem serverer så god mad som Torchy’s Tacos.

Som navnet antyder fokuserer de på tacos, men genopfinder den klassiske mexicanske snack med texansk snilde, såsom »The Democrat« med langtidtilberedt barbacoa-oksekød, »Brushfire« med jamaicansk jerk-kylling, mango og grillede jalapeños, »Dirty Sanchez« med røræg, guacamole og poblano-chili eller Mr. Orange med grillet laks og grillet majs- og bønne-relish. Vegetarer kaster sig over tacos med dybstegt avocado.

Torchy’s har efterhånden udvidet imperiet med fem foodtrucks rundt om i Austin, men den mest interessante ligger i South Austin Trailer Park & Eatery, hvor man kan sidde i træernes skygge eller i en overdækket Western-agtig træbygning, mens old school country-musik toner gennem æteren.

3. For feinschmeckeren

Mens de fleste texmex-spisesteder i Austin er ret beskedne foretagender, tager La Condesa et skridt opad med sin raffinerede indgang til texmex. Restauranten blev sidste år nomineret til årets bedste nye restaurant i USA af James Beard Award, madverdenens svar på Oscar-uddelingen, og det kan ses på menuen.

Man må ikke snyde sig selv for deres ceviche (en seafood-ret) med gulfinnet tun lagret i saften fra den sur-søde citrusfrugt calamansi og tilsat avocado og grillet hvidløg. Eller hvad med masa-fladbrød med svineslag, blåskimmelost, karamel og tequila-pocheret pære? Der er også tungere retter som guava-glaserede spare ribs og rødvinsbraiseret blæksprutte.

Det hele skylles ned med elegante cocktails som for eksempel reposado-tequila lagret med tobaksblade, vanilje-cognac, grillet ananasjuice og mezcal-essens.

La Condesa opfordrer til, at man bestiller en masse mindre retter og deler. Restauranten er forståeligt nok et yderst populært sted så bestil bord i forvejen.

4. For familien

Matt’s Famous El Rancho har siden 1952 været en institution i Austin og er et godt sted at tage familien med til en gang solid texmex.

Der er ikke de store overraskelser på den omfattende menu, ud over måske mexicansk pizza, men portionerne er gavmilde, stedets enchiladas er perfekte, og når først der bliver sat en stor omgang rygende og sydende fajitas ind på bordet (strimlet kyllinge- eller oksekød med peberfrugt og løg serveret med guacamole, salsa og tortillas), har man intet at beklage sig over.

Den enorme gårdhave er et dejligt sted at køle af i skyggen med en kold margarita, mens et mariachi-band spiller op.

5. For Elvis-fanatikeren

Chuy’s er endnu en klassiker i Austins texmex-miljø, der har bredt sig til det meste af det sydvestlige USA, men den oprindelige er en skæv bule i det sydlige Austin.

Chuy’s hævder at have opfundet chimichanga’en (en dybstegt burrito), og selv om der kan sættes spørgsmålstegn ved lige det, kan der ikke stilles spørgsmål ved de ekstremt mættende portioner.

Væggene er prydet af Elvis-plakater, -skilte og andet tingeltangel. En idé, ejerne fik, da de gik på jagt efter billig indretning på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, da de åbnede den første Chuy’s. Rent tilfældigt faldt de over en masse Elvis-ting og gjorde desuden et kup med en række hjulkapsler, som de hængte op i loftet.

Begge dele blev så populært blandt gæsterne, at de begyndte at donere Elvis-ting og hjulkapsler, og i dag har Chuy’s omfavnet indretningen i en sådan grad, at de har en »Elvis Combo« på menuen (for de ekstra sultne: tre enchiladas, en taco og tostada-chips), af og til får besøg af Elvis-kloner og fejrer The King of Rock-n-Rolls fødselsdag hvert år.

Efter en frokost her kan man passende brænde måltidet af med en dukkert i Barton Springs Pool.

De 5 steder:

1. Juan in a Million

  • Hvor: 2300 East Cesar Chavez Street, East Austin
  • Hvor meget: fra 4,60 dollars (ca. 27 kr.) for en »Don Juan«
  • Info: juaninamillion.com

2. Torchy’s Tacos

  • Hvor: 1311 South 1st Street, South Austin
  • Hvor meget: 2,25-4,75 dollars (14-28 kr.) pr. taco
  • Info: torchystacos.com

3. La Condesa

  • Hvor: 400 West 2nd Street, downtown
  • Hvor meget: retter fra 10-24 dollars (60-140 kr.)
  • Info: lacondesa.com

4. Matt’s Famous El Rancho

  • Hvor: 2613 S Lamar Boulevard, South Austin
  • Hvor meget: 10-20 dollars (60-120 kr.)
  • Info: mattselrancho.com

5. Chuy’s

  • Hvor: 1728 Barton Springs Road, South Austin
  • Hvor meget: 9-20 dollars (55-120 kr.)
  • Info: chuys.com