Hamburgers er indbegrebet af amerikansk fastfood, og de fleste restauranter har dem på menuen, og mange gør sig umage med at have sin egen specielle version. Her er fem af slagsen i New York.

1. For gentlemen

Hvad: »21«
Hvor: 21 West 52nd Street, Midtown
Hvor meget: ca. 100-190 kr.

»21« åbnede som smugkro i 1930, men har i dag en aura af gentlemen’s klub over sig, fra de små jockey-havefigurer udenfor indgangen til det fine mahogni-interiør.

Da alkoholen blev frigivet igen, strømmede film- og sports-stjerner, popsangere og præsidenter til. De donerede legetøj og rekvisitter, som blev hængt op under loftet i The Bar Room, og det har været med til at gøre »21« til en legende.

Det er her, man kan få en burger serveret på rødternet dug, eller i selve baren.

Mellem kl. 12 og 16 serveres Bar Burger bestående af oksekød med cheddar ost, bøftomat, salat, grillede løg ogjalapeños på en brioche med pommes frites til 18 dollars.

Vil man spise til aften, og i den finere restaurant ovenpå, er der ingen vej udenom slipset (jakke er altid obligatorisk og jeans og gummisko bandlyst), og så hedder det en »21« Burger på en klassisk bolle med frissé, syltet tomat, sauterede løg, harcotsverts og pommes frites til næsten dobbelt så meget, 185 kr. eller som en del af en 3-retters menu til 400 kr.

21club.com

2. For hipstere

Hvad: FiveLeaves
Hvor: 18 Bedford Avenue, Greenpoint, Brooklyn
Hvor meget: ca. 85 kr.

Den er hele rejsen værd, men kræver sin mand – og måske også en sød tand, den legendariske hamburger på FiveLeaves.

Det er en populær restaurant i den hippe del af Brooklyn, skabt af det australske ægtepar Mongell for fem år siden, og med økonomisk hjælp af den nu afdøde filmstjerne Heath Ledger, som et miks af australsk café, fransk bistro og New England havneknejpe.

Det er ikke muligt at reservere bord, så man skal bare dukke op og have tid til vente på ledige pladser, ikke mindst til brunch. Menuen skiftes løbende, men én ting bliver altid stående: den velproportionerede burger af frilands-okse med en stegt skive ananas, rødbede, smilende spejlæg og harissa-mayonaise. Sådan som man serverer den hjemme i Australien, og som trods al garnituren stadig har grill-smagen intakt.

Det er en ordentlig basse, og mange kvinder vælge at dele den, fordi den også serveres med enten trøffel-fritter eller salat ved siden af.

Er man knapt så sulten, eller er den australske kombination lidt for hip, kan man for et par dollars mindre få den i skrabet udgave uden ananas, æg og kartofler.

fiveleavesny.com

3. For gourmander. The Spotted Pig på 314 West 11th Street, Greenwich Village.
3. For gourmander. The Spotted Pig på 314 West 11th Street, Greenwich Village. Foto: Elsebeth Mouritzen
Vis mere

3. For gourmander

Hvad: The Spotted Pig
Hvor: 314 West 11th Street, Greenwich Village
Hvor meget: ca. 115 kr.

Der hænger en lille gris oppe over indgangsdøren, det er eneste skiltning for den populære gastro-pub gennem ti år, men folk finder vej alligevel. Faktisk så meget, at ejerne har udvidet pladsen til det dobbelte ved at inddrage førstesalen på det lille lokale i The Village.

Britiske April Bloomfield står i køkkenet efter at have fået sin erfaring hos bl.a. River Café i London, og det er hendes kærlighed til britisk og italiensk mad, som bl.a. har givet den prikkede gris en Michelin-stjerne syv år i træk med propfulde huse, især aftener og weekender, til følge.

Selv om der er mange innovative retter i den farverige pub pyntet som en kolonihave med urtepotter, sparebøsser og grise-billeder, er det hamburgeren, alle taler om.

Til nogle amerikaneres fortrydelse serveres den uden det sædvanlige tilbehør: salat, tomat og løgringe (og man kan heller ikke bestille det), men til gengæld har den saftige bøf den helt rigtige grill-smag og et stykke skarp roquefort ovenpå giver cheeseburger en helt anden mening.

Dertil et hav af tændstiktynde fritter med hvidløg- og rosmarinsmag.

thespottedpig.com

Burger fra Odeon på 145 West Broadway, TriBeCa.
Burger fra Odeon på 145 West Broadway, TriBeCa.
Vis mere

4. For bohemer

Hvad: Odeon
Hvor: 145 West Broadway, TriBeCa
Hvor meget: ca. 90-100 kr.

Hvis disse beigegule vægge i det franske bistro-art deco interiør kunne tale, ville de nok ikke fortælle ret meget om hamburgere, men mere om 80ernes førende kunstnere og bohemer som Andy Warhol, Basquiat, Jeff Koons, Robert de Niro og John Belushi, der brugte Odeon som deres egen natklub til ud på de små timer.

Ikke desto mindre regnes restauranten, der blev genåbnet og gjort chik i 1980 af de kendte McNally-brødre, stadig som en af de populære, og mange af byens kokke nævner den som deres foretrukne, når de selv skal ud og have en bid brød.Og ofte er det Odeons hamburger, de vælger.

Til frokost er det hvem som helst, unge som gamle, der finder vej til den frankofile atmosfære med den ærke-amerikanske burger på menuen.

Om dagen koster den to dollars mindre serveret, men er ellers den samme ca. 200 grams bøf gnedet med hvidløg, inden den grilles og lægges i ristet sesambolle.

Man skal betale ekstra for at få sprødstegt bacon og ost på, men med i prisen er enten salat eller tynde pommes frites med chipotlemayonaise.

Burgeren fås også med tun, men er ikke lige så delikat.

theodeonrestaurant.com

5. For nysgerrige. Umami Burger på 432 Sixth Ave., Greenwich Village.
5. For nysgerrige. Umami Burger på 432 Sixth Ave., Greenwich Village. Foto: Elsebeth Mouritzen
Vis mere

5. For nysgerrige

Hvad: Umami Burger
Hvor: 432 Sixth Ave., Greenwich Village
Hvor meget: ca. 65-85 kr.

Da den uafhængige californiske kæde Umami Burger åbnede sin første filial udenfor den amerikanske vestkyst på Manhattan sidste sommer, stod folk gerne i kø i timevis for at komme ind i det japansk-inspirerede cafeteria med moderne enkle møbler og grafiske fotostater på væggene for at prøve de velsmagende, håndformede bøffer stegt over rigtig grill.

Nu er det nemmere at komme til og vælge mellem fem forskellige af oksekød, hvor The Original med sprød parmesan-flage, karamelliserede løg og shiitake svampe, og Truffle Burger med aïoli af bagte hvidløg, husets trøffel-ost og –glace er de mest efterspurgte.

De får konkurrence af de tre »un-beef« alternativer, en vegetarisk, en økologisk kalkun og ikke mindst Ahi Tuna Burger, der er en skive blød-som-smør tun kun lige vendt på begge sider og serveret med avocado, wasabi og ingefærmarinerede gulerødder.

Ingen af burgerne serveres de velkendte pommes frites til, men som en variant lavet af sweetpotatoes – eller tempura-stegte løgringe, stegte pickles og kartoffelmos med hvidløg.

Burgerne er ikke voldsomt store, men kan sagtens mætte hos de fleste – dog ikke ved vores sidebord, hvor to granvoksne finner bestilte anden omgang, da de havde spist op første gang.

umami.com