14-årig dansker vinder foto-VM for rejsefotografer

14-årige Jonathan Rystrøm er den første dansker i ti år, der har vundet i den prestigefyldte konkurrence Travel Photographer of the Year. Hans billeder fra Dubrovnik gav ham titlen som "årets bedste unge rejsefotograf 2013".

Flere tusind billeder og deltagere fra næsten 100 lande. Det var, hvad 14-årige Jonathan Rystrøm fra Lyngby var oppe imod, da han på en ferie i sommer ved et tilfælde så en annonce for konkurrencen Travel Photographer of the Year og besluttede at deltage.

Nu er han blevet kåret som vinder i kategorien Young Travel Photographer of the Year 2013. Som den første dansker siden 2003 og som den tredjeyngste deltager i konkurrencen nogensinde.

Se også: Billedserier på Rejseliv

Vinderbillederne tog han på ferien i dagene efter, han havde læst om konkurrencen. Overskriften for den kategori, han hørte til, unge fotografer, var "crowded planet".

"Jeg var i Dubrovnik i Kroatien, da jeg hørte om konkurrencen. Det var heldigt, for Dubrovnik er en meget "crowded" by om sommeren, hvor der nogle dage kan komme op mod 10.000 krydstogtsturister. Det var ideelt til mine billeder, da krydstogtsturister kun har én dag til at se en hel by, og derfor også er meget travle", siger Jonathan Rystrøm.

At tage billeder er ikke fremmed for den 14-årige skoleelev. Han har, siden han i 2011 var på safari med sin bedstefar i Kenya, været fascineret af fotografering. På den tur fik han mulighed for at lege med professionelt fotoudstyr og fik øjnene op for, hvor mange forskellige måder, man kan tage billeder på.

Interessen fortsatte, og under VM i cykling i 2011 i Danmark blev han bidt af sportsfotografering.

"Det var en sjov oplevelse og jeg fik nogle gode billeder. Et af dem kom faktisk på andenpladsen i fotobladet zooms konkurrence. Jeg kan godt lide udfordringen ved sportsfotografering, fordi man virkelig bliver glad, når man endelig får pletskuddet," siger Jonathan Rystrøm.

Det var også netop bevægelse i billedet, der gav ham prisen som årets unge rejsefotograf 2013. Juryen roste hans mod til at eksperimentere med bevægelse og til at bruge det begavet i sine billeder.

Skulderklap
Jonathan Rystrøm er ikke overraskende glad for prisen.

"Prisen har været et personligt mål, som jeg nu har opnået. Det har været et kæmpe skulderklap at få den anerkendelse, og det har virkelig motiveret mig til at bruge mere tid på at fotografere. Jeg vil stadig prøve at holde det på seriøst amatørniveau. Det er meget vigtigt for mig, at fotografi er noget, der er sjovt, og ikke noget, som er påtvunget".

Med titlen følger et kamera Fujifilm X20 og 250 engelske pund. Jonathan Rystrøm deltog dog ikke for at vinde penge eller udstyr. Det var mest, fordi han syntes, det kunne være sejt at vinde - og så er han i øvrigt en Canon mand.

Konkurrencen Travel Photographer of the Year er britisk funderet og har fundet sted siden 2003, den er både for amatører og professionelle, og i juryen sidder professionelle fotografer og fotoredaktører.

Vinderbillederne vil blive udstillet på Royal Geographical Society i London i sommeren 2014.

Roadtrip gennem Australiens outback

Læs også: