Regeringen er sammen med VK-partierne ved at indføre så magtfuldt et lov-redskab, at eksperter, interessegrupper og politikere, på tværs af partiskel, advarer mod loven

Det blev afsløret, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (s) tilbageholdt, hvor mange personer der reelt røg ud af dagpengesystemet. Og det kom frem, at tidligere beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) og hans ministerium bestilte misvisende tal og slettede belastende dokumenter.

Det var muligt takket være vores nuværende offentlighedslov, som sikrer, at befolkningen kan tjekke, om magthaverne har noget at skjule. Men nu vil et flertal i Folketinget ændre loven.

Justitsminister Morten Bødskov (s) erkendte torsdag, at Mette Frederiksens tal ikke var kommet frem med den nye offentlighedslov. Alligevel er loven ved at blive en realitet med støtte fra regeringen, De Konservative og Venstre – Danmarks liberale parti.

Stort tilbageskridt

Men på tværs af partiskel advarer politikere, eksperter og interesseorganisationer mod loven. Det samme gør BT, forklarer avisens ansvarshavende chefredaktør, Olav Skaaning Andersen.

- Aktindsigt er en helt afgørende journalistisk metode, der har afdækket mange af de seneste års politiske skandaler. Den bliver begrænset med den nye offentlighedslov, og det er et stort tilbageskridt for pressefrihed og åbenhed, siger Olav Skaaning Andersen og uddyber:

- Det er et klart demokratisk tilbageskridt, at ministre og embedsmænd helt bogstaveligt kan overtræde loven, uden at vi som borgere har nogen som helst mulighed for at opdage det.

Samme bekymring deler Liberal Alliance, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, og, ifølge Politiken, mindst 19 medlemmer af hovedbestyrelsen hos De Radikale. Dansk Folkepartis medlem af Folketingets Retsudvalg, Pia Adelsteen, udtrykker det således:

- Hele formålet med offentlighedsloven er at sikre kontrol med de offentlige forvaltninger, og så laver man Gud hjælpe mig et forslag, som lukker ned for kontrollen. Men når man først mister muligheden for at kontrollere offentlige myndigheder, så mister man også tilliden til dem.

Ingen vil forklare baggrunden

Forskningschef i Mediejura Oluf Jørgensen spidder også den planlagte offentlighedslov.

- Medierne og offentligheden må fremover nøjes med det, som spindoktorer serverer for dem, udtalte han i efteråret.

Den nye lov er så magtfuldt et redskab for magthaverne, at ingen af 20 nuværende og tidligere ministre i et rundspørge i Jyllands-Posten forleden ville forklare nødvendigheden af loven. Tavsheden fik ganske opsigtsvækkende SFs retsordfører Karina Lorentzen, til at kritisere sine egne ministre.

- Jeg synes, det ser uheldigt ud, at ingen ministre har ønsket at kommentere, hvad det (loven, red.) betyder for dem, sagde hun til Berlingske Nyhedsbureau.