De fleste af os har uden tvivl prøvet at google vores eget navn og fået en griner over, hvilke sammenhænge det dukker op i. Men for nogle kan der være knap så meget at grine ad. I stedet kan den digitale hukommelse ligefrem være en forhindring for overhovedet at kunne leve et liv. Og for dem er der godt nyt.

I fredags blev forslaget til en modernisering af de presse-etiske regler nemlig offentliggjort. En stærkt tiltrængt modernisering, som et langt stykke ad vejen netop har fokus på det digitale liv på nettet, som adskiller sig væsentligt fra den trykte avis.

- Reglerne er 23 år gamle. Og netop på det digitale område er der sket en stor udvikling, og derfor har det været nødvendigt at kigge på, hvad vi kan gøre bedre end før, siger BTs ansvarshavende chefredaktør Olav Skaaning Andersen, som har deltaget i det udvalg, der har udarbejdet det nye regelsæt. Og i det er bl.a. gjort konkrete tiltag, der tager højde for nettets hukommelse.

Der åbnes således mulighed for, at artikler enten helt kan fjernes eller navne anonymiseres af hensyn til den enkelte. En mulighed, der administreres af chefredaktionen på det enkelte medie, som tager stilling fra sag til sag.

- Der kan være artikler, som folk kan være utilfredse med af den ene eller anden grund, siger Olav Skaaning Andersen, som dog understreger, at der skal meget vægtige grunde til, før en artikel fjernes eller anonymiseres.


En dom for tyveri

- For nylig fik jeg en henvendelse fra en person, som for 10-12 år siden havde fået en dom for tyveri. I artiklerne var navnet nævnt, og det havde den betydning, at vedkommende i dag ikke kunne få et job og derfor bad om at få artiklen fjernet. Det gjorde vi ikke. Men af hensyn til personens fortsatte liv valgte vi at anonymisere navnet. Så det vil altid være en afvejning. I dette tilfælde anså jeg ikke dommen for at være så alvorlig, at den skulle ligge manden til last her 10-12 år efter, forklarer Olav Skaaning Andersen og fortsætter:

- Men det må ikke åbne op for, at nogle tror, at de pludselig kan hvidvaske deres egen fortid. Og man skal heller ikke regne med, at man kan få slettet en artikel, man medvirkede i for 10 år siden, bare fordi den ikke længere passer ind i ens liv, understreger han.

Hæver overliggeren

Yderligere stramninger og præciseringer rettet mod de sociale medier er indlagt i det nye regelsæt, og det er ikke kun BTs chefredaktør, der hilser de nye tiltag velkommen. Også Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen glæder sig.

- Det er helt klart en forbedring i forhold til de tidligere presse-etiske regler. Det hæver overliggeren i forhold til, hvordan de sociale medier håndteres og jeg er meget tilfreds med, at der strammes op.

- Så tiltagene er velkomne og tiltrængte, og hvis de kan gå hånd i hånd med den stramning af Presssenævnets praksis, som er sket over de seneste år, er det virkelig godt, siger han.