Landsretten gav BT medhold i vigtig og principiel sag om retskendelser

To BT-journalister blev i byretten dømt for at citere fra en retskendelse, som de havde fået aktindsigt i. Men de ankede til landsretten og fik medhold. En vigtig sejr i en principiel sag, mener mediejurist Oluf Jørgensen.

- Det havde fået absurde konsekvenser, hvis byrettens dom var blevet stadfæstet. Journalister har ret til at søge aktindsigt ved domstolene for at kunne gengive præcis og rigtig dokumentation, siger mediejurist Oluf Jørgensen, der ser positivt på landsrettens beslutning om at frikende de to BT-journalister.

I 2011 søgte journalisterne aktindsigt efter, at en kvinde var blevet varetægtsfængslet for mordet på Jørn Brøgger Lund, der blev fundet dræbt på sin gård ved Vejen. BT citerede fra dombogen i to artikler, og anklagemyndigheden sagsøgte efterfølgende BT, fordi den mente, at BT havde overtrådt loven ved at citere ordrette passager og ikke blot støtte sig til kendelsen.

De to journalister og tidligere chefredaktør Peter Brüchmann blev stævnet og dømt i byretten. Eksperter mente dog, at dommen var forkert, og at den, hvis den skabte præcedens, ville betyde et alvorligt indgreb i journalisters mulighed for frit at rapportere fra retshandlinger. BT valgte derfor at anke dommen, og landsretten kom heldigvis frem til, at de to journalister ikke havde overtrådt loven.

- Nu har vi landsrettens ord for, at BT ikke overtrådte loven, og at journalister gerne må citere direkte fra kendelser. Dommen er meget klar, så der er ikke noget at være i tvivl om, siger Oluf Jørgensen og understreger, at det har stor betydning for retssikkerheden, at journalister har mulighed for at gengive informationer fra dombøger.

- Når vi søger aktindsigt i denne slags sager, er det jo ikke for, at vi kan sidde og godte os over det, vi får at vide. Vi gør det, fordi det er vores samfundsopgave at efterprøve magthavernes beslutninger, og det er vores opgave at fortælle danskerne, hvad der foregår i samfundet. Hvis journalister ikke måtte citere fra en retskendelse, ville der være mange sager, som medierne ikke kunne dække. Derfor er det her en vigtig sejr, siger Rikke Struck Westersø, den ene af de journalister, der blev stævnet for at citere fra retskendelsen.

Anklagemyndigheden har mulighed for at få indbragt sagen for Højesteret.