Thilde og Freja er meget selskabelige

Thilde og Freja

Schapendoes: Månedens raceportræt nr. 12/2011

Først i 1940’erne genopdagede man den hollandske race schapendoes, og de glæder i dag flere og flere danske hundevenner. Det gælder ikke mindst hjemme hos Trine og Frederik Riis, hvor hundene Thilde og Freja sørger for ro og tryghed på matriklen i Sorø.


Af Rasmus Palsgård


Hunde er lige så forskellige som mennesker. Nogle racer har ikke noget stort behov for menneskeligt nærvær, mens andre er meget selskabelige. De to schapendoesere Thilde og Freja hører bestemt til i den sidste kategori.

Efter en bestemt, men venlig velkomstgøen har roen lagt sig i stuen hos Trine Riis og sønnen Frederik Riis i Sorø. Frederik, der går i 3.g, er med sine 19 år ved at være en voksen mand, og til sommer flyver han fra reden. Alligevel var det Frederik – i en noget yngre version – der gjorde, at der kom hund her i huset. Da han var 10 år ønskede hverken han eller Trine Riis, at han skulle være alene hjemme efter skoletid.

- Frederik skulle have nogle trygge rammer og noget rart at komme hjem til. Vi syntes begge, at en hund ville være dejligt selskab, og derfor anskaffede vi os Thilde, siger Trine Riis.

Trine Riis voksede op med en new foundlænder, og ad den vej opstod en præference for langhårede hunde. Derfor var ét af kravene til den nye hund, at den skulle være langhåret.

Først og fremmest skulle racen være selskabelig. På en hundemesse så Trine og Frederik Riis 60-70 schapendoesere, som trivedes i den store flok, og der var intet kaos til trods for antallet af hunde. Dermed blev valget om en schapendoes truffet.

Dejligt selskab fik de hjemme i Sorø, og det er tydeligt, at Thilde og Frederik har et særligt bånd. Hun befinder sig hele tiden lige i nærheden af ham, og når hun ligger på ryggen i Frederiks arme, falder hendes hoved hengivent tilbage i ren afslappethed.

- Thilde er lidt af en primadonna. Hun forstår at gøre sig til og charmere folk omkring sig, og så er hun meget kælen, fortæller Frederik Riis.

Tre år efter, at Thilde kom til Sorø, syntes Trine og Frederik Riis, at hun skulle have selskab af en artsfælle, som hun kunne hygge sig med, når der ikke var andre hjemme i huset. Derfor blev Freja en del af familien for seks år siden. Thilde er Frejas moster.

- Schapendoes er en rigtig god hund at have flere af. Thilde og Freja har en masse glæde af hinanden, og de kan sagtens være alene, mens Frederik og jeg ikke er hjemme, fortæller Trine Riis.

Følger flokken

Mor og søn understreger, at man skal være glad for at være i selskab med sin hund, hvis man vælger en schapendoes, for de følger én overalt.

- De er altid tæt på os. Når jeg går ind i et andet rum, følger de efter. Jeg kan få helt dårlig samvittighed over at gå ud på badeværelset, hvis de lige har lagt sig til at sove, for jeg ved, at de rejser sig og følger med, siger Trine Riis ærligt.

Hun understreger, at det ikke er, fordi de er hyperaktive og vil underholdes – de vil som hyrdehunde blot gerne have styr på flokken. Frederik Riis beskriver det rigtigt godt.

- Hvis du går en tur, vil de med, og ligger du på din flade hele dagen, gør de det også. De tilpasser sig altid situationen. De er 'tænd/sluk-hunde', siger han.

Del