Hulahop-tricket

Hund

Påsketricks fra Vi med Hund (2)

Hulahop-tricket er nummer 2 i vores lille serie af bonustricks til feriedagene, så for dem, der har tid – OG en hulahopring - god påskelørdagstræning på hjemmebanen! (Hvis du ikke var på hjemmesiden i går, så læs Annikens gode råd i forbindelse med trick nummer 1, før du går i gang med øvelsen!)


Af Anne Egede

Hulahop-tricket

Dette trick kræver – til en start i hvert fald – et enkelt redskab, nærmere bestemt en hulahopring. Du får nemlig her opskriften på, hvordan du lærer din hund at hoppe igennem sådan en ring. Først og fremmest skal du have fat i en hulahopring. De kan købes i legetøjsbutikker, og de er ikke særlig dyre. Hulahopringene fås i forskellige størrelser, så det bør være muligt at få en, der passer nogenlunde til din hunds størrelse. Når hulahopringen er indkøbt, kan træningen begynde – og det kan selvfølgelig foregå hjemme i din stue eller ude i haven.

Læs også: Siksak-øvelsen

Sæt dig på knæ på gulvet/græsset med hulahopringen i din venstre hånd, ringen skal hvile på gulvet. Lok din hund til dig, så den er på din venstre side. Før derefter din højre hånd – indeholdende en godbid – gennem ringen fra højre mod venstre, sådan at du kan vifte din hund om næsen med den lækre godbid.

Når din hund har fattet interesse for godbidden, fører du din højre hånd tilbage gennem ringen. Din hund, som selvfølgelig gerne vil have guffen, følger med.

Læs også: Siksak mellem dine ben

Når din hund har sat sine forben ind over ringen – det vil sige, at den står med forbenene på den ene side af ringen og bagbenene på den anden side af ringen – så roser du og giver den godbidden. Kan du allerede nu lokke din hund hele vejen igennem ringen, så er det fint, og du giver den en godbid mere, når den er gået helt gennem ringen. Dette gentager du et par gange. Husk hele tiden at rose og give en godbid, når din hund gør det rigtige. Og husk at belønne hvert et lille fremskridt.

Sæt ord på

Når din hund er fortrolig med at gå gennem ringen og gør det uden tøven, kan du gå videre med øvelsen. Ringen skal stadig hvile på gulvet, men nu kan du sætte ord på øvelsen. Når din hund bevæger sig gennem ringen, kan du bruge ordet ”spriiing”.

Ja, ja, jeg ved godt, at der ikke er meget spring over dette trick endnu, men det kommer.

Først når din hund ved, at ”spriiing” betyder, at den skal gå gennem ringen – og glad gør det – er det på tide at løfte ringen.

Afhængig af din hunds størrelse løfter du nu ringen fra underlaget. Til en mellemstørrelse hund – det kunne for eksempel være en cockerspaniel – passer det meget godt med til en start at løfte ringen ca. 10 centimeter fra underlaget.

Det kan godt være, at din hund, som ellers gik fint gennem ringen, da den støttede på gulvet, slet ikke vil igennem den, nu da ringen er løftet op. Dette kan du klare på to måder. I første omgang kan du prøve at lokke den med en godbid på samme måde, som du gjorde, da ringen hvilede på gulvet. Er din hund stadig ikke begejstret for det med at skulle hoppe, må du have fat i et redskab mere, nemlig et bræt eller evt. nogle bøger fra bogreolen.

Brug bøger eller brædder

Vælger du brættet, så stil det på højkant, og lad ringen hvile på brættet. Vælger du bøgerne, så lav et par stabler, og lad ringen hvile på dem. Du vil sandsynligvis opdage, at din hund finder det langt mere tillokkende at hoppe gennem ringen, når der er noget fast – bræt eller bøger – og ikke bare luft under den. Med bræt eller bøger på plads burde din hund – der nu kender ordet ”spriiing” og ved, at det giver godbidder – glad hoppe gennem ringen.

Når din hund er blevet fortrolig med at hoppe gennem ringen, mens den hviler på bræt eller bøger, fjerner du brættet eller bøgerne. Din hund skulle nu gerne hoppe gennem ringen, som du holder de ca. 10 centimeter over jorden eller stuegulvet.

Når du først er så langt med dette trick, er det i høj grad op til dig selv, hvor meget tricket skal udvikles. Det kan være, at ringen aldrig skal løftes mere end 10 centimeter over gulvet, det kan også være, at du gradvis øger højden. Uanset hvad skal du atter hele tiden huske at rose og belønne din hund, så den til stadighed synes, det er sjovt at træne og arbejde sammen med dig.

Del