Helt forgabt

Vores firbenede venner er ikke nødvendigvis overmandede af træthed, når de gaber. De bliver også smittet af din gaben, viser forskning.

Efter en timelang tur med hunden i skoven er det altid saliggørende at sætte sig ind i varmen i sin yndlingsstol og få sig en ”morfar”. Og det varer da heller ikke længe, før man gaber så højt, at enhver kan forstå, at man har været ud på en strabadserende mission.

Bekræftelsen kommer, når hunden lægger sig og gaber lige så højt. Se selv, det var også hårdt for den.

Men faktisk behøver det ikke at betyde, at hunden er træt. Det er lige så sandsynligt, at det er dit eget gaberi, der får hunden til at gabe. Hunde kan nemlig blive ”smittet”, når mennesker gaber, viser en portugisisk forskergruppes undersøgelse.

Hundene bliver smittet af gabenes lyd, og hvis de kender gabe-lyden særlig godt – fordi den tilhører deres ejer – er der større chance for respons. Forskerne mener, at det støtter teorien om, at smitsom gaben er baseret på empati – altså evnen til at føle med andre. Det skriver LiveScience.com.

- Resultaterne viste ganske uventet en interessant sammenhæng mellem gab-smitte og socialt sammenhold. Ikke alene efterligner hunde menneskers gaben – de gaber også mere, når de er sammen med mennesker, de kender, siger Karine Silva, dyreforsker ved Universidade do Porto i Portugal