Giv mig fem!

Hund5

Påsketricks fra Vi med Hund (4)

Kære hundevenner, vi håber, I har haft nogle dejlige påskedage, og skulle der ikke have været tid til hjemmetræning med vores små påsketricks, kan man heldigvis bare prøve dem af når som helst, der er fred og ro til den slags hundehygge. Dette sidste og fjerde trick 'Giv mig fem' kan man godt imponere tilskuere med, kan webredaktøren og hendes hund Bella afsløre. Mange påskehilsener og god fornøjelse fra Vi med Hund.


Af Anne Egede

Giv mig fem!

En øvelse, der er nem at lære hunden, og som man kan få meget sjov ud af, er: 'Give me five' eller 'Giv mig fem'. Du kender det helt sikkert, når sportsfolk har gjort et eller andet bemærkelsesværdigt, eller når noget bare er gået godt for nogen. Så rækker den ene part hånden frem med håndfladen opad, og den anden person klasker så sin hånd ned i den fremstrakte håndflade. Det er et trick, som du let kan lære din hund, og som du og hunden efterfølgende kan have meget fornøjelse ud af.

Slutmålet er, at din hund, når du strækker hånden frem mod den, som før beskrevet, klasker sin pote ned i din hånd. Det er der, I skal være, når øvelsen er rigtig indlært. Som altid skal du indlære øvelsen ved hjælp af ros og godbidder, begge dele i rigelige mængder.

Læs også: Øvelsen 'Fra ring til arme'

Begynd med at tage et par godbidder i den ene hånd. Godbidderne skal være i den hånd, som hunden ikke skal slå til, når den 'giver dig fem'. Er du højrehåndet, vil det være mest naturligt, at din hund skal klaske poten ned i din højre hånd, og du skal derfor holde godbidderne i din venstre hånd.

Klar med godbidderne

Med godbidderne i din knyttede venstre hånd sætter du dig ned foran din hund. Din højre hånd har du placeret på gulvet foran hunden, åben og med håndfladen opad. Vift din hund lidt om næsen med hånden, der indeholder godbidderne. Din hund vil med det samme få fært af lækkerierne og vil sandsynligvis begynde at skubbe til din knyttede hånd med næsen. Når det sker, flytter du hurtigt din venstre hånd med godbidderne ned på gulvet, hvor du lader den knyttede hånd med godbidderne hvile på din højre hånds håndled.

Læs også: Hulahop-tricket

Din hund, der jo er ivrig efter at få godbidderne, vil sikkert nu stikke næsen ned til dine hænder på gulvet. Du holder stadig din knyttede hånd med godbidderne på håndleddet af den anden hånd og forholder dig ellers passiv. Det vil sige, du skal ikke sige noget til din hund – du skal vente. Hunden opdager hurtigt, at den ikke får noget ud af at mule rundt med snuden, og dens næste træk vil være at prøve med poten.

Når pote strejfer hånd ...

Typisk vil hunden række en pote frem og skrabe på dine hænder. I samme øjeblik det sker – og det skal i starten bare være, så snart hundens pote bare strejfer dine hænder, lukker du lynhurtigt den knyttede hånd op og lader hunden få godbidderne. Og så roser du den selvfølgelig.

Meget hurtigt vil hunden forstå, at det, der udløser godbidderne, er, at den langer en pote frem og rører dine hænder. Herfra kan du så gå i gang med at finpudse øvelsen. Når hunden har lært at placere sin pote midt i håndfladen af den hånd, der hviler på gulvet, kan du begynde at lægge ordene på og sige 'giv mig fem'.

Løfte hånden gradvist

Når du har på fornemmelsen, at hunden kender ordenes betydning og forstår, hvad den skal gøre, når du siger 'giv mig fem', kan du begynde at løfte hånden lidt op fra gulvet. Efterhånden som hunden bliver mere rutineret, kan du løfte hånden højere og højere op, og til sidst kan du bare, når du står almindeligt op, strække fingrene ud og strække håndfladen frem mod hunden, så vil den, når du siger 'giv mig fem, klaske sin pote ned i din håndflade.

Husk hele tiden at give godbidder og rose bare den mindste fremgang, og husk også at rose og belønne med godbidder, når hunden rent faktisk mestrer øvelsen.

Meget klog hund

Når hunden har helt styr på denne øvelse og kan udføre den korrekt, er det faktisk en øvelse, der helt sikkert vil tage kegler hos dine omgivelser. Selv bruger jeg den nogle gange, når jeg har gået schweissspor med mine hunde. Når hunden har udredt sporet og fundet dyret, rækker jeg hånden frem med ordene, 'det var godt, give me five'. I sådan en situation, hvor hunden i forvejen har udført et eller andet rigtigt, får evt. tilskuere helt klart indtrykket af, at din hund er en meget klog hund, der nu 'giver sin fører fem', som resultat af veludført gerning.

Læs også:
Siksak mellem dine ben
Siksak-øvelsen

Del

Array
Array